Coldrex – protiv simptoma gripa i prehlade

0

Coldrex Tablete se koriste za kratkotrajno ublažavanje simptoma gripa i prehlade kao što su glavobolja, groznica, bol u mišićima i zglobovima, zapušen nos, bolovi u grlu i sinusima.

Lek Coldrex – sastav: paracetamol, kofein, fenilefrinklorid, terpin hidrat, askorbatna kiselina.

Paracetamol je analgetik (ublažava ili eliminiše bol kad imate prehladu a koristan je i za grlo koje je bolno) i antipiretik (snižava telesnu temperaturu). Kofein je jak stimulans centralnog nervnog sistema dok je fenilefrinklorid – simpatomimetički dekongestiv koji odpušava nos i čini sinuse prohodnim, pa tako disanje čini lakšim.

Terpin hidrat pojačava bronhijalnu sekreciju a askorbatna kiselina, odnosno C vitamin iz tableta, služi da se nadomesti njegov manjak koji se obično desi u prvom stadijumu prehlade.

Coldrex lek

Kontraindikacije

Coldrex Tablete nemojte uzimati ni sa kojim drugim lekom koji sadrži paracetamol, kao nisa drugim lekovima protiv gripa, prehlade i začepljenosti nosa.

Nemojte uzimati Coldrex u slučaju da imate alergiju na paracetamol, kofein, fenilefrinklorid, terpin hidrat, askorbatnu kiselinu ili na bilo koji drugi sastojak leka, zatim, ako imate probleme sa bubrezima ili jetrom, preaktivnu štitnu žlezdu, šećernu bolest, ili ako ste pod lekarskim nadzorom jer imate visok krvni pritisak i ozbiljne srčane tegobe.

Ne primenjujte ove tablete ako imate poremećaj apsorpcije šećera, pijete triciklične antidepresive ili lekove za poteškoće sa srcem računajući beta-blokatore, ili ako koristite ili ste do nedavno primenjivali inhibitore monoaminooksidaze.

Coldrex, trudnoća i dojenje

Coldrex tablete smete da uzimate samo ako lekar proceni da je to prekopotrebno i nužno.

Ako dojite, najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre primene leka, mada se u tom slučaju Coldrex sme koristiti.

Doziranje

Odrasli i deca sa 12 godina i starija: Jedna do dve tablete do 4 puta na dan. Tokom 24 sata ne sme se popiti više od 8 tableta.

Za decu uzrasta od od 6 do 12 godina: Pola do jedna tableta do 4 puta na dan. Maksimalna dnevna doza je 4 tablete.

Lek nije namenjen deci koja su mladja od 6 godina, osim ako to posebno ne preporuči lekar.

Važno: Ako simptomi potraju, obavezno se posavetujte sa lekarom jer Vam je možda potrebna druga terapija.

U slučaju predoziranja morate hitno zatražiti savet lekara, čak i ako nemate nikakve tegobe, jer postoji rizik od odloženog, teškog oštećenja jetre.

Ne preporučuje se da tokom lečenja Coldrex tabletama paralelno konzumirate i alkohol.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti leka Coldrex

Sastojci Coldrex-a obično se dobro podnose ako se poštuju saveti o doziranju ali se ipak pri uzimanju paracetamola nekada mogu javiti kožni osip i neke druge alergijske reakcije.

Bilo je retkih prijava krvnih poremećaja, ali oni nisu nužno morali biti uzrokovani paracetamolom. Pri uzimanju fenilefrina bilo je retkih prijava nuspojava poput glavobolje, omaglice, nesanice, mučnine i proliva i retkih prijava lupanja srca. Ta dejstva prolaze kada prestanete da uzimate lek.

Kutija sadrži 12 tableta u PVC/AI blisteru a lek se izdaje bez lekarskog recepta. Cena leka je oko 650 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.