Cliacil – antibiotik protiv infekcija

0

Cliacil (tablete, kapsule, sirup za decu) je antibakterijski lek, polusintetski antibiotik, koji se koristi za lečenje infekcija. Aktivna materija je fenoksimetilpenicilin.

Primena i dejstvo

Cliacil se koristi za lečenje otitis medije, tonzilitisa, faringitisa (infekcije disajnih puteva ), zatim za lečenje streptokoknih infekcija usne duplje i za grlo, i kao profilaksa reumatske groznice i pneumokoknih infekcija.

Doziranje i način upotrebe

Kako se pije Cliacil?

Doziranje i dužinu terapije odredjuje lekar i zavisi od telesne težine pacijenta jačine infekcije. Cliacil se pije sa dosta tečnosti najbolje pre jela.

Uobičajena shema doziranja za odrasle je tableta od 1000 tableta svakih 6- 8 sati ili 1500 tableta svakih 8 sati. Po potrebi, doze mogu biti i veće.

Uobičajena shema doziranja kod dece je sledeća:

deca od 6 do 10 godina (22- 33 kg): Pola doze od 1000 svakih 6- 8 sati;

deca od 10 do 14 godina (33- 49 kg): Jedna doza od 1000 svakih 6- 8 sati.

Po potrebi, doze mogu biti i veće. Lek se mora primjenjivati najmanje 48 sati do 72 sata posle nestanka znakova infekcije. Streptokokna infekcija ždrela mora se lečiti minimum 10 dana, a streptokokna infekcija sinusa i srednjeg uha najmanje 14 dana.

Ako propustite da uzmete dozu leka, uzmite je što pre. Ne duplirajte doze! Nastavite terapiju propisanim ritmom. Predoziranje penicilinom može uzrokovati konfuziju, tremor, komu, konvulzije… i tada se treba hitno javiti lekaru za pomoć.

Cliacil lek

Kontraindikacije i mere opreza

Lek se ne smie primenjivati kod bolesnika preosetljivih na penicilin ili neki od pomoćnih sastojaka leka.

U slučaju pojave alergijske reakcije, odmah prekinite terapiju i javite se lekaru jer postoji mogućnost pojave opasnog anafilaktičkog šoka.

Cliacil i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Nuspojave

Pri primeni svih antibiotika, pa tako i Cliacila, može nastati superinfekcija otpornim sojevima bakterija i gljivica, naročito ako lečenje traje dugo. U tom slučaju treba prekinuti primenu leka i konsultovati se sa lekarom o daljem toku lečenja.

Najčešće su nuspojave probavnog sistema kao što su proliv, mučnina, povraćanje, stomatitis, glositis, crno obojen jezik, a ponekad se mogu javiti i gastritis, suvoća usta, poremećaj ukusa, bolovi u trbuhu, rektalno krvarenje, kolitis. Medju ostalim nuspojavama su osipi, svrab, hipotenzija, dermatitis… Retko se javljaju anemija, hemolitička anemija, trombocitopenija, trombocitopenična purpura, eozinofilija, leukopenija, granulocitopenija, neutropenija, depresija koštane srži, agranulocitoza, sniženje hemoglobina i hematokrita, poremećaji zgrušavanja krvi. ..

Cliacil u trudnoći i dojenje

Penicilini prolaze kroz placentu, pa se ovaj lek iskljuivo uz nadzor i procenu lekara može koristiti u trudnoći. Fenoksimetilpenicilin se izlučuje u majčino mleko pa može izazvati nuspojave kod novorodjenčeta kao što su proliv, osip i kandidijaza. Lekar će proceniti da li se lek sme koristiti dok dojite i to ako moguća korist za majku prevladava moguće rizike po dete.

Interakcije sa drugim lekovima

Istovremena primena fenoksimetilpenicilina i sledećih lekova može uzrokovati klinički značajne interakcije:

  • bakteriostatski lekovi, kao što su tetraciklini oslabljuju učinak antibiotika,
  • oralni kontraceptivi će imati slabije dejstvo,
  • probenecid pće uzrokovati pojačanje toksičnih učinaka fenoksimetilpenicilina,
  • neomicin uzrokuje slabljenje dejstva fenoksimetilpenicilina,
  • metotreksat uzaziva jače izražene nuspojave metotreksata,
  • beta-blokatori će pojačati anafilaktičke reakcije na penicilin,
  • natrijum bikarbonat omogućava slabljenje učinka fenoksimetilpenicilina.

U prisustvi hrane, fenoksimetilpenicilin se nešto sporije apsorbuje, ali to nije klinički značajno.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza, i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.