Clexane – lek za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka

0

Clexane je lek koji spada u antitrombotike iz grupe heparina.

Sprečava nastajanje krvnih ugrušaka u veni ili arteriji (tromboza) kao i ponovno javljanje bolesti.

Heparin se koristi za preventivno lečenje da bi se izbeglo nastajanje ugrušaka u krvi ali i u slučajevima kada ugrusak već postoji. Lek se u vidu injekcija (ampule) primenjuje kod operativnih zahvata kod rizika od zgrušavanja krvi, indikovana je njegova primena i kod infarkta miokarda koji je tretiran tromblitikom kao i kod pacijenata kojima je potrebno sprečavanje koagulacije u cevima dijaliznog uredjaja.

Kontraindikacije

Lek ne bi trebalo da koriste pacijenti sa zatajenjem bubrega. Heparin je kontraindikovan kod osoba koje imaju bilo koju poznatu alergiju, lezije, visoku temperaturu, poremećaj u zgrušavanju krvi, u slučajevima izrazitog krvarenja, cerebralnog krvarenja, kod endokarditisa…

Clexane lek

Napomena – Lecenje zahteva ponavljanje analize krvne slike zbog provere broja trombocita jer se, za vreme lečenja heparinom, u vrlo retkim slucajevima, može javiti značajan pad broja trombocita što podrazumeva stopiranje uzimanja heparina. Heparin i alkohol nije poželjno konzumirati paralelno.

Uzimanje drugih lekova sa Clexaneom

Zbog moguće pojave krvarenja, obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova: acetilsalicilatna kiselina, nesteroidni protivupalni lekovi, inhibitori agregacije trombocita, dekstran, oralni antikoagulansi.

Lek u trudnoći i dojenje

Ovaj lek se ne preporučuje tokom prvog tromesečja trudnoće. Za vreme drugog i trećeg trimestra, lek se primenjuje jedino ako lekar to smatra neophodnim.

Takodje, ovaj lek ne treba da uzimaju ni trudnice koje imaju mehaničke srčane zaliske.

Iako lek nije kontraindikovan kod žena koje doje, pre uzimanja bilo kog leka, dojilje treba da se konsultuju sa svojim lekarom.

Doziranje leka

Dužinu lečenja će odrediti lekar. Uobičajeno doziranje: Kod tromboze dubokih vena za profilaksu jednom dnevno se daje 20 do 40 mg s.c. tokom 7-10 dana.

Uopšteno, lečenje ne bi trebalo da traje duže od 10 dana, osim kod nekih vrsta operacija kuka. Kod akutnih medicinskih stanja, lečenje traje od 6 do 14 dana. Nema podataka koji bi opravdali produženje trajanja lečenja iznad 14 dana.

Ako uzmete više Clexanea nego što je trebalo, odmah kontaktirajte lekara zbog rizika od krvarenja.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

U slučaju krvarenja morate se odmah javiti Vašem lekaru. Krvarenje može biti uzrokovano lezijama koje krvare ili će tek krvariti, zatim zatajenjem bubrega ili uzimanjem nekih lekova u isto vreme.

U nekim slučajevima, smanjenje broja trombocita u krvi može biti ozbiljno i morate ga prijaviti lekaru. Zato se tokom terapije heparinom stalno proverava stanje trombocita.

Od ostalih neželjenih efekata, prijavljeno je reverzibilno povećanje broja trombocita, povećanje koncentracije odredenih jetrenih enzima u krvi, povećana količina kalijuma u krvi…

Retko se javljaju teške kožne reakcije na mestu primene injekcije. Često se pak mogu javiti masnice ili čvorići koji se mogu osećati pod kožom na mestu primene leka.

Kod produženog lečenja postoji rizik od osteoporoze.

Prijavljen je vrlo redak slučaj upale malih krvnih sudova koje su uzrokovane alergijom.

Lek se dobija na recept pa se u apotekama plaća cena participacije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.