Claritine – lek za alergiju

1

Claritine tablete spadaju u grupu lekova antihistaminika koji pomažu da se simptomi alergija ublaže.

Lek Claritine ublažava simptome koji su vezani za alergiju, odnosno za alergijski rinitis, kao što su kijavica, curenje nosa i svrab u nosu, peckanje i svrab očiju, za otoke i osipe… Tablete se takodje koriste za ublažavanje simptoma urtikarije.

Kontraindikacije

Lek Claritine ne treba da koristite ako ste alergični na loratadin ili bilo koji drugi sastojak tableta. Treba biti oprezan i ako imate neko oboljenje jetre.

Claritine i drugi lekovi

Ako Vas očekuju alergijski testovi na kožu, nemojte piti Claritine dva dana pre testiranja jer ovaj lek može utucati na dobijene rezultate.

Claritine lek

Claritine, hrana, piće i alkohol

Claritine se može piti nevezano od vremena obroka. Claritine ne pokazuje jačanje dejstva alkoholnih pića.

Claritine u trudnoći i dojenje

Ukoliko ste u drugom stanju ili ako dojite, ne preporučuje se uzimanje leka Claritine jer se loratadin izlučuje u majčino mleko.

Ako se uzme u preporučenoj dozi, Claritine ne bi trebalo da izazove smanjenu budnost, mada je pospanost zabeležena kod nekih pacijenata pa zato budite oprezni i pratite kako lek utiče na Vas.

Claritine tablete sadrže laktozu, pa ako ne podnosite neke vrste šećera, obratite se lekaru pre uzimanja leka.

Doziranje

Doze leka će odrediti Vaš lekar. Za decu i odrasele, uobičajene su sledeće doze:

Odrasli i deca starija od 12 godina – jedna tableta jednom dnevno,

Deca od 2 do 12 godina sa težinom većom od 30 kg – jedna tableta jednom dnevno.

Pacijenti sa teškim oboljenjima jetre – jedna tableta na dva dana.

Ako se desi da ste uzeli više leka Claritine ne bi trebalo da očekujete veće probleme ali se odmah javite lekaru jer su ipak kod predozirana mogući glavobolja, pospanost i ubrzano kucanje srca.

Ako ste s druge srane zaboravili da uzmete tabletu na vreme, uzmite je što je pre moguće, a zatim terapiju nastavite uobičajenim rasporedom. Nikada ne duplirajte dozu da biste nadoknadili propušteno.

Moguće nuspojave

Najčešće se nuspojave javljaju kod dece uzrasta od 2 do 12 godina i to su pre svega glavobolja, nervoza i umor. Nuspojave kod odraslih i adolescenata su pospanost, glavobolja, jači apetit i teškoće sa spavanjem. Vrlo retko su zabeleženi slučajevi teške alergijske reakcije, omaglica, nepravilno ili ubrzano kucanje srca, mučnina, suvoća usta, smetnje sa želucem, problemi s jetrom, gubitak kose, osip i umor.

Claritine tablete i sirup

Aktivna materija tableta Claritine je loratadin a pomoćne materije su laktoza hidrat, kukuruzni skrob i magnezijum stearat.

Claritine sirup ima istu aktivnu materiju i takodje je namenjen oralnoj primeni.

Odrasli i deca iznad 12 godina treba da uzimaju 10 ml sirupa dnevno nevezano od obroka. Nije potrebna voda da bi se sirup progutao. Deca starosti od dve do 12 godina sa težinom većom od 30 kg treba da uzimaju takodje 10 ml sirupa na dan. Deca sa telesnom masom ispod 30 kilograma, treba da uzimaju 5 ml sirupa jednom dnevno.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Molim vas recite mi koji lek treba koristiti za sprecavanje alergije na biljku Ambroziju?
    I jel lek treba uzimati u toku cvetanja biljke ili ranije?

    Hvala Pozdrav