Citeral – lek protiv infekcija disajnih i reproduktivnih organa

0

Lek Citeral (ampule, kapi za oči, kapi za nos) pripada antimikrobicima. Aktivna materija u leku je ciprofloksacin. Ovaj antibiotik ima dejstvo da ubija bakterije koje su uzrok infekcija. Deluje samo na određene vrste bakterija.

Primena leka

Citeral se kod odraslih koristi kod bakterijskih infekcija disajnog sistema (za inficirano grlo), kod infekcija uha i sinusa, mokraćnog sistema, testisa, kada je upaljena prostata, kod infekcija ženskih reproduktivnih organa (za upalu jajnika), za lečenje infekcija probavnog sistema i infekcija trbušne duplje, kože i mekih tkiva; zatim za infekcije kostiju i zglobova, za lečenje infekcija kod bolesnika s vrlo niskim brojem belih krvnih zrnaca i kod izloženosti bacilu antraksa.

Kod dece i adolescenata, lek se koristi kod sledećih bakterijskih infekcija: infekcije pluća, cistične fibroze; infekcije mokraćnog sistema i bubrega, kod izloženosti antraksu.

Lek se može koristiti u slučaju još nekih infekcija ako lekar to smatra potrebnim.

Citeral lek

Kontraindikacije

Ne uzimajte ovaj lek ako ste alergični na ciprofloksacin, ili neki sastojak leka, ni ako koristite Citeral.

Oprez je koptreban kod bubrežnih bolesnika, osoba koje su bolovale od epilepsije, kod pacijenata koji su imali probleme s tetivama, koji imaju mijasteniju gravis ili aritmiju.

Neželjena dejstva i nuspojave

Ozbiljne, nagle alergijske reakcije kao što je anafilaktička reakcija, odnosno šok, javljaju se vrlo retko. Javite se odmah lekaru ako osetite stezanje u prsima, vrtoglavicu, mučninu, nesvjesticu, oticanje oko zglobova…

Pri prvom uzimanju Citerala, možete imati neke psihijatrijske reakcije. Ako bolujete od depresije ili psihoze, simptomi se mogu pogoršati uzimanjem Citerala. Prekinite sa uzimanjem leka Citeral i posavetujte sa lekarom o daljoj terapiji. Možete osetiti i simptome neuropatije kao što su bol, peckanje, utrnulost i/ili slabost, i u tom slučaju prekinite terapiju i obratite se lekaru.

Od ostalih nuspojava mogu se javiti proliv, oštećenje jetre, smanjen broj belih krvnih zrnaca, osetljivost kože kada je izložena suncu… Izbegavajte boravak na suncu i solarijum dok ste na terapiji ovim lekom.

Mogući su i bolovi u mišićima i kostima, vrućica, zbunjenost, problemi sa vidom, poremećaji sluha, tahikardija, migrena, neuskladjenost pokreta…

Citeral i drugi lekovi

Ne uzimajte Citeral s tizanidinom, jer se mogu javiti pad pritiska i pospanost. Obavestite doktora ako već uzimate ili ste do nedavno uzimali neki od sledećih lekova: varfarin ili drugi oralni antikoagulans, probenecid, metotreksat, teofilin, tizanidine, klozapin, ropinirol, fenitoin.

Citeral može povećati koncentraciju pentoksifilina i kofeina u Vašoj krvi. Neki lekovi smanjuju delovanje Citerala kao što su antacidi, sukralfat i mineralni dodaci ishrani.

Citeral, hrana, piće i alkohol

Preporuka je da ne jedete i ne pijete nikakve mlečne proizvode ili pića obogaćena kalcijumom dok uzimate tablete, jer mogu uticati na apsorpciju leka. Alkohol nije posebno kontraindikovan.

Citeral u trudnoći i dojenje

Bolje je ne uzimati Citeral u trudnoći. Ne uzimajte Citeral dok dojite, jer se ciprofloksacin izlučuje majčinim mlekom i može naškoditi plodu.

Upravljanje vozilima i mašinama

Citeral može usporiti Vaše reakcije, pa pre upravljanja vozilom ili mašinama, proverite kako ovaj lek utiče na Vas.

Doziranje

Liječenje Citeralom obično traje 5 do 21 dan, ali može biti i duže. Dozu i definitivno trajanje lečenja ovim antibiotikom odrediće Vaš lekar. Tablete treba piti sa dosta vode, bez žvakanja. Možete ih uzimati i za vreme obroka ili između obroka, ali uvek u tačno propisano vreme.

Ako uzmete više Citerala nego što je trebalo, odmah se javite lekaru. Ako ste zaboravili da popijete Citeral, uzmite dozu čim se setite i nastavite uobočajenim ritmom, osim ako vreme za sledeću dozu nije baš blizu.

Citeral tablete se pakuju u dozama od 250 mg i 500 mg. Nabavjaju se u apoteci, isključivo sa lekarskim receptom.

Napomena:  Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza, i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.