Citalex – lek za depresiju i anksioznost

0

Lek Citalex je antidepresiv iz grupe lekova koji se nazivaju selektivni inhibitori preuzimanja serotonina.

Citalex tablete imaju dejstvo tako što utiču na hemikalije u mozgu koje mogu izazvati hormonsku neravnotežu i tako biti uzrok depresije i anksioznosti.

Citalex se kod odraslih i dece starije od 12 godina, koristi za lečenje anksioznosti i depresivnih stanja. Takođe se može koristiti za lečenje anksioznih poremećaja, kao što su panični poremećaji, poremećaji socijalne anksioznosti, ili opsesivno-kompulzivni poremećaji (OCD).

Primena i terapija

Da bi se osetili prvi rezultati u poboljšanju psihičkog stanja pacijenta, mora proći odredjeni vremenski period. Efekat ovog leka se obično razvija u roku od 2 – 4 nedelje nakon početka terapije. Maksimalni terapijski efekat tretmana paničnog poremećaja se postiže za oko 3 meseca nakon početka lečenja.

Citalex lek

Doziranje leka Citalex

Depresija, opsesivno kompulzivni poremećaji i anksioznost kod odraslih: 10 mg jednom dnevno, ili više, ako je lekar tako odredio. Maksimalna doza je 20 mg dnevno.

Stara lica treba da uzimaju pola doze za odrasle. Pacijenti sa oštećenjima jetre možda će dobiti prilagodjene doze.

Panični poremećaj: Kod odraslih – u početku, 5 mg dnevno, povećana na 10 mg dnevno posle 7 dana. Maksimalna doza je 20 mg dnevno. Stara lica: Pola doze za odrasle. Osobe sa oštećenjem jetre: može biti potrebno prilagodjavanje doze.

U slučaju predoziranja, javite se odmah lekaru za pomoć. Verovatno će Vam isprati želudac.

Kontraindikacije

Citalex ne treba da koriste pacijenti koji su alergični na citalopram ili bilo koji pomoćni sastojak u leku.

Ovaj lek takodje ne treba da uzimaju pacijenti koji dobijaju inhibitore monoaminooksidaze. Citalex se ne sme uzimati dve nedelje posle završetka lečenje MAO inhibitorima.

Poseban oprez je potreban na početku lečenja kada postoji mogućnost pojave suicidalnih misli kod pacijenata.

Kod pacijenata sa dijabetesom, ovaj lek može uticati na nivo šećera u krvi.

Citalex i alkohol

Savetuje se izbegavanje konzumiranjaalkoholnih pića tokom terapije Citalexom.

Nuspojave

Antidepresivi mogu uzrokovati neugodne nuspojave. Simptomi poput nervoze, glavobolje i želudanih problema su uobičajeni na početku lečenja. U većem broju slučajeva, ovi simptomi se ublažavaju posle nekoliko sedmica. Antidepresivi mogu uzrokovati kao nuspojave još i mučnine, povraćanje, povećani apetit, debljanje, seksualne probleme, umor, pospanost, nesanicu, strahove, suva usta, zamagljen vid, zatvor, vrtoglavicu…

Razgovarajte sa Vašim lekarom kako da ublažite navedene simptome. Ako primetite bilo koju nuspojavu ili one koje su navedene dosta dugo traju i postaju izraženije, obavezno se obratite lekaru!

Citalex u trudnoći

Lečenje tokom trudnoće ovim lekom, odrediće isključivo specijalista i to ako proceni da je očekivana korist za majku veća od mogućeg rizika po plod. Pošto se lek izlučuje u majčino mleko, ne preporučuje se njegova primena tokom dojenja.

Prekid terapije

Nema podataka o tome da ovaj lek izaziva zavisnost. Prekidanje lečnje citalexom mora biti postepeno i odredjeno od strane lekara. Ne prekidajte terapiju na svoju ruku. Ako se naglo prekine uzimanje ovog leka moguća je pojava apsinencijalnog sindroma koju karakterišu mučnina, anksioznost, glavobolje…

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza, i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.