Ciprofloxacin – lek protiv brojnih infekcija

0

Ciprofloxacin je antibiotik iz grupe flourohinolona. Lek deluje tako što ubija odredjene bakterije koje su uzrok infekcije. Kod odraslih, Ciprofloxacin se primenjuje za lečenje infekcija disajnih puteva, infekcija uha ili sinusa koje dugo traju ili se ponavljaju, za lečenje infekcija mokraćnih puteva, u lečenju infekcija testis, za lečenje infekcija genitalnih organa kod žena, kod lečenja infekcija gastrointestinalnog trakta i infekcije trbuha, potom za lečenje infekcija kože i mekih tkiva, za lečenje infekcija kostiju i zglobova, infekcija kod pacijenata koji boluju od neutropenije.

Ove tablete se koriste i za sprečavanje infekcija čiji je izazivač bakterija Neisseria meningitides, kod izloženosti udisanju antraksa.

Možda će Vam lekar propisati dodatni antibiotik, ako imate tešku infekciju ili ako je uzrok infekcije više od jednog tipa bakterija.

Ciprofloxacin lek

Ciprofloxacin se može koristiti i za decu i kod adolescenata, ali pod medicinskim nadzorom, i to za lečenje ovih bakterijskih infekcija: infekcije pluća i bronhija kod dece i adolescenata koji imaju cističnu fibrozu, kod komplikovanih infekcija mokraćnih puteva i bubrega, kod izloženosti antraksu.

Kontraindikacije

Ciprofloxacin ne smete koristiti ako ste alergični na ciprofloksacin ili na bilo koji drugi antibiotik iz grupe hinolona.

Obavestite lekara pre primene ovog antibiotika ako ste ranije imali probleme sa bubrezima, ako imate epilepsiju ili neurološke poremećaje, u slučaju da ste ranije imali probleme sa tetivama tokom lečenja antibioticima, ako patite od mijastenije gravis ili imate poremećaje srčanog ritma.

Nuspojave – neželjeni efekti

Česta neželjena dejstva si mučnina, proliv i bolovi u zglobovima kod dece.

Povremena neželjena dejstva su gljivične superinfekcije, visoka koncentracija eozinofila, gubitak apetita, preterana aktivnost ili uznemirenost, glavobolja, vrtoglavica, problemi sa spavanjem ili poremećaji ukusa, povraćanje, bol u stomaku, problemi sa varenjem, gasovi, osip, svrab ili koprivnjača, bolovi u zglobovima kod odraslih…

Prijavljena su i sledeća neželjena dejstva: oslabljena funkcija bubrega, bolovi u mišićima i kostima, astenija ili groznica, povećanje nivoa enzima alkalne fosfataze u krvi.

Retko se javljaju zapaljenje creva, promene u krvnoj slici, povećanje ili smanjenje broja krvnih pločica, alergijska reakcija, oticanje ili brzo oticanje kože i sluznica, povećanje nivoa šećera u krvi, zbunjenost, dezorijentacija, reakcije uznemirenosti, čudni snovi, depresije, ili halucinacije – trnci i žmarci, neobična osetljivost na draženje čula, smanjena osetljivost kože, tremor, konvulzivni napadi…

Veoma retka neželjena dejstva su hemolitička anemija, agranulocitoza i depresija kostne srži, teške alergijske reakcije…

Kažite svom lekaru ako uzimate sledeće lekove: varfarin, probenecid, metotreksat, teofilin, tizanidin, klozapin, ropinirol, pentoksifilin, kofein. Neki lekovi smanjuju dejstvo leka kao što su suplementi minerala koji sadrže kalcijum, magnezijum, aluminijum ili gvožđe. Ako je neophodno da ih uzimate, lek Ciprofloxacin popijte dva sata pre ili minimum 4 sata nakon uzimanja takvih preparata.

Ciprofloxacin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Ciprofloxacin u trudnoći i dojenje

Ciprofloxacin ne treba koristiti tokom trudnoće. Takodje, Ciprofloxacin se ne primenjuje tokom perioda dojenja jer se izlučuje u majčino mleko i može biti štetan za bebu.

Doziranje

Uobičajeno doziranje Ciprofloxacina je jedna tableta od 250 mg, 500 mg ili 750 mg dva puta dnevno. Lečenje obično traje od pet do 21 dan, ali nekada i duže.

Progutajte tablete sa dosta tečnosti i nemojte ih žvakati. Najbolje je da lek uzimate svakog dana u isto vreme.

Tablete možete uzimati sa jelom ili između obroka. Nemojte uzimati ovaj lek sa mlečnim proizvodima kao što su mleko ili jogurt niti uz voćne napitke koji su obogaćeni mineralima.

Tokom lečenja Ciprofloxacinom, važno je da pijete dosta tečnosti.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka Ciprofloxacin nego što je trebalo odmah se javite za pomoć lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, popijte dozu što pre, a potom nastavite uobičajenim rasporedom, ali ako je ostalo malo vremena do naredne doze, nemojte uzimati onu preskočenu nego nastavite kao i obično. Nikada ne duplirajte dozu da bi ste nadoknadili preskočenu.

Važno je da lečenje sprovedete do kraja, čak i ako se počnete osećati bolje. Ako prestanete sa terapijom, infekcija možda neće biti skroz izlečena.

Cena leka je oko 350 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.