Ciprofloksacin – antibiotik protiv bakterija

0

Lek Ciprofloksacin (tablete-kapsule, sirup za decu, ampule za injekcije; kapi za oči i nos) je antimikrobik čije dejstvo sprečava razmnožavanje mnogih bakterija.

Ovaj antibiotik ima vrlo širok spektar dejstva koji, izmedju ostalih, uključuje sledeće bakterije: Ešerihija koli, hlamidija, Klebsiella, Enterobacter , Citrobacter, Edwardsiella tarda, Salmonella, Streptococcus pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis…

Primena

Lek se koristi kod sledećih bolesti: infekcije urinarnog trakta, prostatitis, intraabdominalne infekcije, infektivna dijareja, infekcije kostiju i zglobova, infekcije respiratornog trakta, sinusitis, antraks, tifusna groznica, kožne infekcije i gonoreja.

Ciprofloksacin antibiotik

Doziranje

Doziranje odredjuje Vaš lekar. Ako Vam nije drugačije propisano, uobičajene doze su sledeće:

Kod infekcije urinarnog trakta: od 250 do 500 mg na 12 sati u zavisnosti od težine infekcije. Lečenje traje od 7 do 28 dana, ali će dužinu terapije bliže odrediti Vaš lekar.

Kod intraabdominalnih infekcija: 500 mg na svakih 12 sati u trajanju od 7 do 14 dana.

Infektivna dijareja: 500 mg svakih 12 sati u trajanju od 5 do 7 dana.

Infekcije kostiju i zglobova: 500 mg na svakih 12 sati u trajanju od 4 do 6 sedmica (po potrebi i duže).

Sinusitis (akutni, bakterijalni): 500 mg na svakih 12 sati u trajanju od 10 dana.

Antraks: 500 mg svakih 12 sati u trajanju od 60 dana

Tifusna groznica: 500 mg na svakih 12 sati u trajanju od 10 dana.

Kožne infekcije: 500 mg na svakih 12 sati u trajanju od 7 do 14 dana.

Gonoreja :500 mg jednokratno.

Kod težih infekcija, lekar će verovatno primeniti veće doze leka .

Napomena-Film tablete ne treba piti s mlekom ili jogurtom jer mogu značajno smanjiti apsorpciju lijeka.

Ne prekidajte terapiju antibiotikom na svoju ruku i bez konsultovanja sa lekarom čak i kada osetite znatno poboljšanje. O prekidu terapije odlučuje Vaš lekar.

Alergija na penicilin

Zbog moguće preosetljivosti, potreban je oprez u primeni leka kod osoba koje su ranije izražavale osetljivost na penicilin, uključujući i anafilaksiju.

Neželjena dejstva i nuspojave

Neželjeni efekti se najčešće manifestuju probavnim tegobama kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv. Ostali neželjeni efekti su nesanica, glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, tremor, palpitacije, ventrikularne ekstrasistole, atrijalni flater, sinkopa, hipertenzija, poremećaj ukusa, vida, hipersenzitivnost, promene u krvnoj slici.

Ako primetite bilo koje neželjeno dejstvo ovog leka, javite se lekaru.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Adekvatne, kontrolisane kliničke studije kod trudnica nisu rađene pa se lek kod trudnica upotrebljava samo kad lekar proceni da korist za majku prevazilazi potencijalni rizik za plod. Pošto se ovaj antibiotik izlučuje u majčino mleko, dojilje treba da prekinu sa dojenjem ili da u dogovoru sa lekarom, preduzmu druge mere lečenja. Moguć je i prelazak na alternativni način ishrane novorodjenčeta.

Ciprofloksacin i alkohol

Ovaj lek može da utiče na psihofizičke sposobnosti, posebno kod osoba koje su konzumirale alkohol, pa se preporučuje uzdržavanje od alkoholnih pića tokom terapije.

Lek se čuva na temperaturi do 25 stepeni C i dobija se samo na lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.