Chymoral forte – lek za kombinovanu terapiju upala

0

Lek Chymoral (tablete, kapsule) predstavlja pomoćnu terapiju u raznim sferama medicine: u traumatologiji i hirurgiji se koristi kada kod bolesnika treba sprečiti pojavu ili ubrzati resorpciju edema i hematoma, zatim za ubrzanje lečenja zapaljenjskih procesa (na primer kod gornjeg dela respiratornog trakta gde ovaj lek ima dejstvo da smanjuje viskoznost bronhijalnog sekreta i olakšava iskašljavanje).

Kontraindikacije

Ne uzimajte ovaj lek ako ste alergični na sastavne komponente leka. U slučaju nepodnošenja nekih od šećera, obratite se vašem lekaru pre upotrebe Hymorala jer sadrži saharozu, sorbitol i glukozu. Mogu se javiti alergijske reakcije jer lek sadrži i tartrazin. Iako Chymoral i alkohol nisu posebno kontraindikovani, savetuje se da se tokom terapije izbegavaju alkoholna pića.

Chymoral forte lek

Način upotrebe

U slučajevima dokazane bakterijske infekcije, ili ako se na nju sumnja , ovaj preparat se primenjuje isključivo uz odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Bez obzira što nema pouzdanih dokaza da ovakav preparat utiče na procese koagulacije krvi, ipak bi ga trebalo oprezno koristiti kod pacijenata sa poremećajem koagulacije krvi, u slučajevima teškog oštećenja jetre i/ili bubrega i kod osoba koje u anamnezi imaju zabeležene alergijske reakcije na lekove i/ili hranu.

Chymoral se uzima isključivo na prazan želudac, odnosno 1 sat pre jela.

Primena preparat u trudnoći i prilikom dojenja

Ako ste u drugom stanju ili dojite, najbolje je da se pre početka primene ovog leka posavetujete sa Vašim lekarom koji će u konsultacijama sa Vama doneti konačnu odluku o tome da li treba da koristitie Chymoral.

Doziranje

Lekar će odrediti terapiju i neophodne doze leka . Ako nije drugačije propisano, uobičajeno doziranje je sledeće:

Oralna upotreba kod odraslih – 3 puta na dan po 2 gastrorezistentne tablete. Kad se postigne poboljšanje stanja, doza se može smanjiti na 2 puta na dan po 2 gastrorezistentne tablete.

Upotreba kod dece starosti od 5 do 12 godina – 3 puta na dan po 1 gastrorezistentna tableta.

U preporučenim dozama, ovaj preparat se daje preventivno 48 sati pre hirurške intervencije. Posle hirurškog zahvata, primenu preparata obavezno treba nastaviti. Gastrorezistentne tablete ne treba sisati ni žvakati, već ih cele progutati.

Primena ovih tableta ne isključuje paralelnu upotrebu drugih lekova, kao što su na primer antibiotici koji se koriste za ciste, otok ili kod upala jajnika.

U slučaju da ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah porazgovarajte sa vašim lekarom ili farmaceutom! Ako ste pak zaboravili da uzmete lek Chymoral, nikada ne uzimajte dvostruku dozu da nadomestite to što ste preskočili da popijete lek!

Neželjena dejstva leka i nuspojave kao reakcije na preparat

Vrlo retko mogu se javiti gastrointestinalne tegobe, kao i alergijski problemi. U retkim slučajevima su prijavljeni slučajevi hematurije, blage ospe po koži, urtikarije ili svraba. U tim slučajevima se preporučuje prekid terapije ovim lekom. Ako primetite bilo kakav neželjeni efekat pri upotrebi ovog leka, obavestite o tome svog lekara.

Lek se čuva na temperaturi do 25 stepeni van domašaja dece. Dostupan je u apotekama i bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.