Chloramphenicol – lek za infekcije oka

0

Chloramphenicol (ampule, kapi za nos, kapi za oči ili tablete) je antibiotik koji ubija bakterije i onemogućava njihov rast. Koristi se za lečenje infekcija čiji su uzrok različite bakterije, izmedju ostalog i za akutni bakterijski konjunktivitis kao i za čmičak.

Aktivna materija je hloramfenikol koga u jednom gramu masti ima 10 mg. Pomoćne supstance u masti su tekući parafin i beli vazelin.

Kontraindikacije

Upotreba Chloramphenicola nije preporučljiva ako ste alergični na hloramfenikol ili neki drugi sastojak leka, i ako ste ranije imali ili imate teško oštećenje funkcije koštane srži, ili je od ove bolesti patio neki član Vaše porodice.

Chloramphenicol lek

Takodje, ovaj lek se ne sme koristiti duže od 5 dana, osim ako lekar tako nije odredio. Duža primena chloramphenicola može izazvati rast rezistentnih bakterija a prečesta upotreba može uzrokovati teško oštećenje koštane srži , čak i ako se ovaj lek lokalno primenjuje.

Ova mast za oči se ne koristi tokom nošenja kontaktnih sočiva, a pošto može da uzrokuje usporeno zarastanjerožnjače, ne preporučuje se kod ulceracija.

Upotreba kod dece i adolescenata

Sigurnost upotrebe leka kod dece mladje od dve godine nije utvrđena .

Chloramphenicol i drugi lekovi

Ako koristite Kimotripsin kapi, nakon operacije katarakte, neće delovati ako istovremeno koristite i chloramphenicol. Takodje, tokom primene ovog leka ne sme se koristiti ni jedan drugi lek koji se aplikuje u oko.

Chloramfenicol u trudnoći i tokom dojenja

Nije potvrdjena bezbednost primene Chloramphenicol masti tokom trudnoće, pa se lek ne preporučuje trudnicama osim ako lekar ne proceni drugačije. Pošto se posle upotrebe masti za oko hloramfenikol može apsorbovati i pojaviti u majčinom mleku, njegova primena nije preporučljiva kod dojenja.

Uticaj na upravljanje vozilima i mašinama

Chloramphenicol mast može prolazno smanjiti oštrinu vida, pa tako nemojte voziti niti rukovati mašinama dok se vid ne razbistri.

Koliko masti treba koristiti

Vaš lekar će odrediti doze u odnosu na jačinu infekcije. Uobičajeno je da se prvih 48 sati stavlja u oko 1 cm. masti, na svaka 3 do 4 sata. Posle dva dana razmak između dve doze može biti veći.

Lečenje traje 5 dana i potrebno ga je sprovesti u potpunosti bez obzira što ćete ranije osetiti da Vam se stanje poboljšalo.

Mast se uvek nanosi čistim rukama. Prstima se povuče donji kapak a rukom se istisne mast, pritom pazeći da vrh tube ne dotakne oko.

Ako primenite više leka nego što je trebalo, odmah se posavetujte sa lekarom mada je mala mogućnost da ćete imati tegobe. Ako ste propustili da nanesete dozu masti, nemojte je duplirati kako biste nadoknadili propušteno.

Moguće nuspojave

Manje česte nuspojave pri upotrebi masti su svrab, crvenilo i oticanje. Retki neželjeni efekti mogu biti u vidu pečenja ili svraba u samom oku i na koži pored oka. Vrlo retke nuspojave su potiskivanje koštane srži, što može da dovede do jakog umora i lakog dobijanja modrica.

Chloramphenicol mast se čuva na temperaturi ispod 30C.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.