Cefzil – lek protiv bakterijskih infekcija

0

Lek Cefzil je antibiotik koji pripada porodici cefalosporina.

Cefzil (tablete, kapsule, sirup za decu) koji kao aktivnu materiju sadrži cefprozil, se koristi u lečenju bakterijskih infekcija grla, srednjeg uha, krajnika, bronhija, pneumonija, i kod bakterijske infekcije kože i mekih tkiva.

Dejstvo – Cefprozil ima dejstvo na širok spektar bakterijskih infekcija. Zaustavlja rast bakterija ali ne deluje na viruse koji uzrokuju prehladu i grip. Važno je znati da nepotrebno korišćenje ili preterana upotreba bilo kog antibiotika može dovesti do njegove smanjene efikasnosti.

Upotreba i doziranje

Doziranje i trajanje terapije odredjuje lekar. Uobičajeno je da seCefzil pije jednom ili dva puta dnevno i to onoliko miligrama koliko je lekar to propisao jer doziranje zavisi od Vašeg odgovora na terapiju i jačine infekcije. Doziranje leka za decu se odredjuje na osnovu telesne mase.

Da biste izbegli stomačne tegobe, ovaj lek možete uzimati sa hranom.

Važno je da antibiotik uzimate u za to tačno predvidjeno vreme, kao i to da ne prekidate terapiju na svoju ruku,čak iako se osećate bolje.

Cefzil lek

Neželjena dejstva

Od neželjenih efekata se mogu javiti mučnina, povraćanje, proliv, bol u stomaku, ili vrtoglavica. Ako ova stanja potraju ili postaju jače izražena, obratite se Vašem lekaru. Ozbiljni neželjeni efekti su vrlo retki.

Od ozbiljnijih nuspojava mogući su umor, slabost, žutilo očiju, težina u stomaku, krvarenje, mučnina, prebojenost mokraće, simptomi nove infekcije kao što su povišena temperatura, grlobolja, promene u raspoloženju, konfuzija, povraćanje, promene u crevnom sistemu, dijareja.

Produženo ili ponovljeno lečenje ovim antibiotikom može dovesti u i do vaginalne gljivične infekcije ali i gljivične infekcije u usnoj duplji. Obratite se svom lekaru ako primetite bele fleke u ustima ili promene u vaginalnom sekretu.

Simptomi ozbiljne alergijske reakcije mogu da uključuju: osip, svrab, otok (posebno lica, jezika i grla), tešku vrtoglavicu, teško disanje i u tom slučaju se morate odmah javiti lekaru.

Kontraindikacije

Pre uzimanja antibiotika cefzil, obavestite svog lekara ili farmaceuta ako ste alergični na njega, ili ako ste preosetljivi na penicilin ili druge antibiotike cefalosporine. Alergijske reakcije mogu izazvati i neaktivne pomoćne komponente leka.

Pre korišćenja ovog leka, obavestite svog lekara ili farmaceuta o Vašoj medicinskoj istoriji, posebno ako imate ili ste imali bolesti bubrega i crevnog sistema.

Cefzil nekada može izazvati vrtoglavicu pa zato ne vozite, ne koristite mašine i ne upražnjavajte bilo kakvu aktivnost koja zahteva budnost dok ne budete sigurni kako lek na Vas deluje.

Oprez se savetuje kada se ovaj lek koristi kod starijih pacijenata i kod dece, jer su oni podložniji neželjenim efektima.

Cefzil u trudnoći

Ovaj lek treba se ne koristi tokom trudnoće i dojenja jer prelazi u majčino mleko. Vaš doktor će u nužnim situacijama propisati lek trudnici ili dojilji nakon razmatranja potencijalnog rizika.

Cefzil sa drugim lekovima

Iako većina antibiotika verovatno ne utiče na kontraceptive, neki antibiotici mogu smanjiti njihovu efikasnost što može da dovede do trudnoće. Ovaj lek takodje može da utiče na rezultate pojedinih laboratorijskih testova kao što je odredjivanje nivoa glukoze u krvi. Iako Cefzil i alkohol nisu posebno kontraindikovani, savetuje se izbegavanje alkoholnih pića tokom terapije.

U slučaju predoziranja, odmah se javite lekaru, a ako ste zaboravili da popijete lek na vreme, popijte ga čim se setite. Ako je blizu vreme sledeće doze, preskočite zaboravljenu dozu i nastavite po vašem ustaljenom rasporedu. Ne udvostručujte dozu da biste nadoknadili propuštenu.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.