Ceftriakson – antibiotik protiv bubrežnih i respiratornih infekcija

0

Lek Ceftriakson je antibiotik treće generacije, širokog spektra dejstva, koji uništava veliki broj bakterija uključujući gram- pozitvne i gram-negativne bakterije, visoke stabilnosti. Na našem tržištu je ovaj antibiotik prisutan u vidu praška za pripremu injekcija.

Primena i dejstvo

Ovaj antibiotik se koristi kod respiratornih infekcija uključujući zapaljenje pluća, kod akutnog hroničnog bronhitsa, u lečenju upale uha, nosa i grla, zatim za bubrežne i urinarne infekcije, abdominalne infekcije uključujući zapaljenje trbušne maramice, u lečenju infekcije žučnih puteva, septihemije, meningitisa, infekcija mekih tkiva i rana, za tretman lečenja gonoreje, kod profilakse u hirurgiji i kod infekcija kod pacijenata sa jako oslabljenim imunim sistemom.

Ceftriakson antibiotik

Kontraindikacije

Ako ste alergični na ceftriakson i na antibiotike pod nazivom cefalosporini , ili ako ste imali tešku aleregijsku reakciju na penicilin i slične antibiotike nemojte koristiti ovaj lek.

Iznenadna alergijska reakcija na lek uključuje iznenadne otoke ruku, nogu, gležnjeva i stopala i osip po koži.

Ovaj lek se ne sme koristiti kod prevremeno rodjenih beba kao ni kod beba koje imaju žuticu ili koje su dobile injekciju kalcijuma.

Budite oprezni u primeni ovog leka i recite lekaru ako imate poremećaje jetre ili bubrega, ako imate druge bolesti, posebno alergije, ako ste do nedavno imali dijareju zbog korišćenja antibiotika, ako koristite preparate na bazi kalcijuma i ako ste na dijeti koja podrazumeva mali unos soli.

Ceftriakson i drugi lekovi

Primećena su neželjena dejstva pri paralelnoj upotrebi lekova koji sadrže hloramfenikol i ceftriakson. Takodje, ceftriakson može smanjiti efikasnost dejstva tablete za kontracepciju, pa se preporučuje primena nehormonske kontracepcije tokom lečenja ali i mesec dana po prekidu terapije ovim antibiotikom.

Dok uzimate lek Ceftriakson, ne bi trebalo da konzumirate i alkohol.

Trudnoća i dojenje

Vaš lekar će odlučiti da li možete da budete na terapiji ovim lekom ako ste u drugom stanju a savetovanje sa lekarom je obavezno i ako ste dojilja.

Napomena – Ovaj lek može izazvati vrtoglavicu, pa ako osetite ovakvo dejstvo, nemojte voziti ni rukovati mašinama.

Doziranje

U zavisnosti od Vaše bolesti, težine, godina i Vaše reakcije na lek, lekar će primeniti pravu dozu leka.

– Infekcije grudnog koša, pluća, uha, grla, nosa, zglobova, kostiju, kože, infekcije urinarnih i žučnih puteva, trbušne infekcije, meningitis – odrasli i deca iznad 12 godina: 1 do 2 g dnevno podeljeno u 1-2 doze, maksimalno 4g dnevno.

– Nekomplikovana gonoreja se leči pojedinačnom dozom od 250mg;

– Hirurška profilaksa ( prevencija od infekcija usled operarivnog zahvata) : odrasli 30-90 min. pre intervencije 1-2 grama; odojčad i deca do 12 godina 20 – 80mg po kilogramu dnevno podeljeno u 2 doze, a maksimalno 2 grama dnevno; doza za novorođenčad je maksimum 50 mg po kilogramu dnevno.

Nuspojave

Kod nekih pacijenata se mogu javiti stomačne tegobe: dijareja, mučnina, povraćanje, zapaljenje usta i jezika. Od promena na koži prijavljene se alergijske reakcije, osip, koprivnjača, svrab, plikovi, otoci. Teške reakcije su veoma retke, kao na primer konjunktivits, čir u ustima i na genitalijama, reakcije u kojima koža izgleda oljušteno i odvojeno od većeg dela tela.

Poremećaji na nivou krvi mogu biti anemija, povećanje il smanjenje belih krvnih zrnaca i/li smanjenje trombocita u krvi.

Urinarni i bubrežni poremećaji kao nuspojave mogu biti šećer ili krv u urinu. Moguća je i bol pri mokrenju i veoma retko potpuni nedostatak produkcije urina.

Ostali neželjeni efekti su glavobolja, vrtoglavica, groznica, šištanje u plućima, privremeni problemi sa jetrom, genitalne i druge gljivične infekcije.

Ako Vam se desi oticanje lica i grla, kao prvi znak ozbiljne alergijske reakcije, morate se odmah obratiti Vašem lekaru.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.