Cefalexin – antibiotik protiv brojnih infekcija

0

Cefalexin (kapsule-tablete i sirup) je antibiotik koji se primenjuje u terapiji infekcija organa za disanje, za infekcije srednjeg uha, kod infekcija kože, mekih tkiva, kostiju i zglobova, u lečenju infekcija mokraćnih puteva i polnih organa, uključujući i akutnu upalu prostate. Lek se koristi i kod infekcija u stomatologiji.

Kontraindikacije

Cefaleksin ne smete koristiti ako ste alergični na cefaleksin ili neki drugi sastojak leka, ili i na ostale antibiotike iz grupe cefalosporina. Pažnja u primeni leka je neophodna ako ste ranije imali alergijsku reakciju na antibiotike, ako patite od oštećenja funkcije bubrega, u slučaju da dobijete dijareju koja može biti simptom zapaljenja debelog creva.

Recite lekaru ako već pijete neki od narednih lekova: druge antibiotike, probenecid, metformin, lekove za terapiju leukemije.

Cefaleksin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Cefalexin lek

Doziranje

Cefaleksin možete da uzimate pre, tokom ili posle jela. Ako se jave tegobe sa želucem, preporučuje se uzimanje leka uz hranu.

Doziranje kod odraslih

Uobičajena doza je 1 do 4 g dnevno u podeljenim dozama. Kod većine infekcija dovoljna je primenita 500 mg na 8 sati. Kod infekcija kože i mekih tkiva i za blage, nekomplikovane infekcije mokraćnih puteva, doziranje je od 250 mg na 6 sati ili 500 mg na 12 sati. U lečenju težih infekcija mogu biti potrebne i veće doze leka. Ako imate ozbiljno oštećenje funkcije bubrega lekar će smanjiti dozu leka.

Doziranje kod dece

Za decu se preporučuje lek Cefaleksin u vidu granula za oralnu suspenziju. Uobičajena dnevna doza kod dece je 25-50 mg/kg u podeljenim dozama.

Za većinu infekcija uobičajeno je sledeće doziranje: deca starosti do pet godina: 125 mg na 8 sati, deca stara pet godina i starija: 250 mg na 8 sati. Kod teških infekcija, doza se može duplirati.
Za upalu srednjeg uha, preporučuje se doza od 75- 100 mg/kg/dan, podeljeno u četiri doze. Lečenje streptokoke traje minimum 10 dana.

Predoziranje: Ukoliko ste uzeli veću dozu leka od preporučene, odmah se javite lekaru.

Simptomi su mučnina, povraćanje, bol u želucu, dijareja, krv u mokraći…

Ako ste zaboravili da uzmete lek, ne uzimajte duplu dozu leka da nadomestite onu propuštenu.

Uzmite dozu što je pre moguće, ali ako se približilo vreme za uzimanje sledeće doze, ne uzimajte propuštenu dozu nego samo nastavite sa daljim dozama. Važno je da lek uzimate u tačno propisanim vremenskim intervalima da bi se postigla najbolja terapijska koncentracija i eekat lečenja.

Od velike je važnosti da lečenje bude izvršeno do kraja, i u konsultaciji sa lekarom.

Cefaleksin u trudnoći i tokom dojenja

Lek Cefaleksin se može koristiti u trudnoći, ali jedino kada je očekivana korist za trudnicu veća od potencijalnih rizika za fetus, što ocenjuje lekar.

Pošto se Cefaleksin izlučuje putem mleka, sa oprezom ga treba koristiti u periodu dojenja i to onda kada je očekivana korist za majku veća od mogućeg rizika za odojče, što opet ocenjuje lekar.

Neželjena dejstva – nuspojave

Ukoliko primetite neko od sledećih neželjenih dejstava stopirajte primenu leka i javite se lekaru: ospa po koži, groznica, svrab kože, oticanje usana, očiju, jezika, očnih kapaka, teškoće u disanju ili zviždanje u grudima.

Retko su prijavljeni erythema multiforme, Stevens-Johnson-ov sindrom i toksična epidermalna nekroliza.

Zapažana je i anafilaksa kada je neophodno odmah se javiti lekaru.

Najčešći neželjeni efekat je proliv. Javljali su se i dispepsija i bol u abdomen.

Mogu se javiti eozinofilija, neutropenija, trombocitopenija i hemolitička anemija.

Prijavljeni su još i svrab u predelu genitalnih organa i analnog otvora, genitalna kandidijaza zapaljenje vagine, pojačana vaginalna sekrecija, vrtoglavica, umor, glavobolja, uznemirenost, konfuzija, halucinacije, bolovi u zglobovima, zapaljenje zglobova i poremećaj funkcije zglobova. Retko je zabeleženo prolazno zapaljenje bubrega.

Cena leka je oko 350 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.