Cefaleksin – lek za urogenitalne infekcije

0

Lek Cefaleksin (kapsule- tablete i sirup za decu) je antibiotik koji kao aktivnu komponentu sadrži cefaleksin u obliku monohidrata.

Kapsule se čuvaju na temperaturi do 25ºC dok je spremljena suspenzija sa rokom trajanja od 7 dana.

Način upotrebe, dejstvo i primena

Cefaleksin se dejstvom na bakterije primenjuje u lečenju sledećih bolesti:

  • urinarne infekcije i infekcije reproduktivnih organa (cistitis, akutni prostatitis, asimptomatska bakteriurija, akutni i hronični pijelonefritis, ginekološke infekcije), uzrokovanih osetljivim uzročnicima (protiv ešerihije koli i uzročnika kao što su Proteus mirabilis i Klebsiella pneumoniae);
  • infekcije gornjeg i donjeg dela disajnog sistema ( za grlo-faringitis, tonzilitis, peritonzilarni apsces, sinusitis, akutna egzacerbacija hroničnog bronhitisa, bronhopneumonija, pneumonija, empijem i apsces pluća) čiji su uzročnici streptokoke.
  • upale srednjeg uha uzrokovane streptokokama, stafilokokama, Moraxellom catarrhalis.
  • infekcije kože i mekih tkiva kao što su furunkuloza, erizipel, apsces, piodermije, inficirane rane, limfangitis.
  • infekcije kostiju i zglobova, za upalu zuba.

Doziranje

Odrasli

Uobičajena doza je 500 mg do 1 g na 12 sati ili 500 mg na 6 sati. U slučajevima težih infekcija, doze mogu ići i do 4 g na dan. Maksimalna dnevna doza je 6 g.

Deca

Uobičajena doza je 25 do 50 mg/kg/dan, podeljeno u dve do četiri pojedinačne doze. U slučaju težih infekcija doza se može duplirati. Maksimalna dnevna doza iznosi 4 g.

Doziranje oralne suspenzije obavlja se uz pomoć priložene baždarene kašičice, a sirup se pre upotrebe promućka.

Cefaleksin lek

Doziranje suspenzije kod dece

0-3 meseca 1/4 -1/2 kašičice na svakih 12 sati,

4 meseca- 2 god. 1/2- 1 kašičica na svakih 12 sati ili 1/4- 1/2 kašičice na svakih 6 sati,

3 – 6 godina 1- 2 kašičic na 12 sati ili 1/2- 2 kašičice svakih 6 sati,

7- 12 godina 500 mg- 1 g svakih 12 sati ili 250- 500 mg svakih 6 sati .

Kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i sa klirensom kreatinina većim od 50 ml/min nije potrebno prilagođavanje doze, a kod onih sa jače oštećenom funkcijom bubrega ,potrebno je smanjiti dozu.

Trajanje terapije

Lečenje Cefaleksinom je neophodno nastaviti minimum 48-72 sata posle nestanka simptoma infekcije. Ako propustite jednu dozu leka, uzmite je čim se setite osim ako nije blizu vreme za uzimanje sledeće doze.

Predoziranje

Simptomi predoziranja javljaju se pri uzimanju vrlo velikih doza cefaleksina i uključuju mučninu, povraćanje, epigastrične smetnje, proliv i hematuriju, a vrlo retko se mogu se javiti epileptički napadi.

Alergija na penicilin

Zbog moguće preosetljivosti između cefalosporina i penicilina, potreban je oprez u primeni Cefaleksina kod pacijenata koji su ranije izražavali osetljivost na penicilin, uključujući i anafilaksiju.

Nuspojave i neželjena dejstva

Za vreme primene Cefaleksina može doći do pojave pseudomembranoznog kolitisa. Takodje, mogu se pojaviti i superinfekcije, posebno ako lečenje traje dugo. Najčešće su nuspojave u probavnom sistemu kao što su proliv, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dispepsija. Nekad se mogu javiti i anoreksija, promene ukusa, glositis, gorušica. Od alergijskih reakcija mogući su urtikarija, svrab, osip, dermatitis dok je medju opasnijim nusefektima anafilaktički šok.

Cefaleksin u trudnoći i dojenje

Terapija Cefaleksinom kod trudnica dozvoljena je samo u slučajevima kada, prema proceni lekara, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po plod. Pošto se cefaleksin u malim količinama izlučuje u majčino mleko, ne sme se koristiti tokom dojenja.

Interakcije sa drugim lekovima

Sledeći lekovi mogu izazvati važne interakcije: aminoglikozidi, bakteriostatski lekovi, probenecid i kolestiramin. Obavestite lekara ako uzimate još neke lekove a potrebno je započeti terapiju ovim antibiotikom.

Cefaleksin se može uzimati nezavisno od obroka a iako cefaleksin i alkohol nisu posebno kontraindikovani, ne preporučuje se njihova istovremena upotreba.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.