Cavinton – lek za cerebrovaskularna obolenja

1

Cavinton i Cavinton forte kao paralelni lek (tablete, ampule za infuziju) pripadaju grupi lekova psihoanaleptika. Lek Cavinton se koristi za ishemijska cerebrovaskularna oboljenja i oboljenja usled ateroskleroze krvnih sudova mozga (stanje posle moždanog udara, vaskularna demencija).

Vinpocetin je nootropik, koji se dobija iz afričke biljke Crioceras Longiflorus. Prema nekim izvorima, ova supstanca poboljšava proces pretvaranja glukoze u energiju potrebnu moždanim ćelijama, sprečava odumiranje moždanih ćelija, sprečava stvaranje ugušaka, ubrzava oporavak od moždanog udara, poput teškoća pri kretanju i kod motornih funkcija, ublažava glavobolje i vrtoglavicu a dobra je i kao lek za neke bolesti oka i uha.

Doziranje leka

Doziranje leka i trajanje terapije odredjuje Vaš lekar. Ako Vam nije drugačije propisano, uobičajena doza leka je 3 puta dnevno po 5 do 10 mg, posle jela. Prekid terapije i prilagodjavanje doza zavisi od Vašeg stanja i prihvatanja terapije i o tome će odlučivati Vaš lekar. Nikada ne prekidajte terapiju odjednom ni na svoju ruku, čak i ako se osećate bolje.

Cavinton lek

Dejstvo i primena leka Cavinton

Pošto aktivna materija iz leka – vinpocetin poboljšava protok krvi u mozgu, ovaj lek se nekada koristi za cirkulaciju, poboljšanje memorije i sprečavanje Alchajmerove bolesti i drugih stanja koja utiču štetno na pamćenje, koncentraciju, učenje…

Vinpocetin se takođe koristi za sprečavanje i smanjenje mogućnosti pojave moždanog udara koji se javlja kada ugrušak krvi zaustavlja protok krvi u mozgu, pa tako nastaje odumiranje moždanih ćelija jer im nedostaje kiseonika.

Druge indikacije za upotrebu ovog leka su simptomi menopauze i sindrom hroničnog umora, zatim prevencija Alchajmerove bolesti i mučnine tokom vožnje. Ovaj lek utiče i na poboljšanje memorije i sposobnost pamćenja, što su dokazala neka istraživanja.

Postoje neki dokazi da vinpocetin može (mada u manjoj meri) da smanji oštećenje mozga usled akutnog ishemijskog moždanog udara.

Nuspojave i neželjeni efekti

Lek Cavinton je prilično bezbedan za primenu, ali, kao i svi drugi lekovi može izazvati neka neželjena dejstva. Vinpocetin može uzrokovati neke nusefekte, uključujući bol u stomaku, mučninu, poremećaj spavanja, glavobolju, vrtoglavicu, nervozu…

Ako primetite bilo koju nuspojavu, pa i neka dejstvakoja nisu opisana u uputstvu, o tome obavestite lekara ili farmaceuta.

Kontraindikacije

Ne treba da uzimate lek Cavinton ako ste preosetljivi odnosno alergični na vinpocetin ili neki drugi pomoćni sastojak leka.

Trudnoća i dojenje: Nedovoljno se zna o upotrebi ovog leka tokom trudnoće i dojenja pa se tokom drugog stanja i perioda dojenja ne preporučuje njegova primena. Takodje, ne koristite ovaj lek i ako imate problem sa zgrušavanjem krvi, jer to može povećati rizik od lakog i iznenadnog nastanka modrica i krvarenja tokom i posle operacije. Prekinite, u dogovoru sa vašim lekarom, sa korišćenjem leka ako imate zakazanu operaciju u naredne 2 nedelje.

Cavinton i drugi lekovi

U interakciju sa ovim lekom mogu doći neki lekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi uključujući aspirin, diklofenak, ibuprofen, naproksen, dalteparin, enokaparin, heparin, varfarin.

Proveravajte redovno Vašu krvnu sliku, a ako lek uzimate istovremeno sa varfarinom, verovatno će biti potrebno da se doze lekova prilagode. Cavinton i alkohol u kombinaciji se ne preporučuju.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. kopijavica on

    lek je sasvim dobar,mnogo mi vise odgovara od leka betaserc.,posle jednodnevne terapije se osecam mnogo bolje sto se tice vrtoglavice ali sam jako smorna, pospana,valjda ce se i to resiti, imam 62 god. a od tridesete mi se povremeno javljala vrtoglavica koju sam sanirala sa povremenim uzimanjem stugeron forte u trajanju od par sana, a sada to ne pomaze/