Cardiopirin – lek pritov ugrušaka

0

Lek Cardiopirin, sadrži acetilsalicilnu kiselinu, koja svojim dejstvom smanjuje učestalost nastanka krvnih ugrušaka. Tablete su obložene acido-rezistentnim filmom, pa je tako umanjeno neželjeno dejstvo na želudac.

Primena tableta Cardiopirin 100 mg

Ovaj lek se koristi za smanjenje rizika od infarkta miokarda kod pacijenata koji pate od angine pektoris (za srce). Cardiopirin se upotrebljava i kao profilaksa relapsa nakon infarkta miokarda, kao profilaksa tromboze posle vaskularne hirurške intervencije, (za vene) kao što je na primer operacija premošćavanja koronarnih arterija. Lek se koristi i kada postoji sumnja na akutni infarkt miokarda, kao profilaksa kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa dijabetes melitusom i visokim kardiovaskularnim rizikom.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Cardiopirin ako ste alergični na acetilsalicilnu kiselinu ili neki od sastojaka leka, ako ste preosetljivi na salicilate, imate ulkus želuca, sklonost ka krvarenju , hemofiliju ili smanjen broj trombocita u krvi, ako imate bubrežnu insuficijenciju, teška oštećenja jetre ili kamen u bubregu. Lek ne smete koristiti i ako imate oslabljenu funkciju srca i ako pijete lekove za karcinom, kao što je metotreksat i to u poslednja 3 meseca. Lek se ne daje osobama mladjim od 16 godina zbog rizika od Reyovog sindroma, sa izuzetkom kod prevencije tromboze u kardijalnoj hirurgiji.

Cardiopirin lek

Cardiopirin treba sa oprezom uzimati ako ste preosetljivi (alergični) na druge analgetike, antiinflamatorne lekove ili antireumatike, ako patite od alergija, astme, polenske kijavice, oticanja sluzokože nosa ili hroničnih disajnih oboljenja i ako paralelno koristite antitrombotike. Pažnja je potrebna i ako imate redak metabolički poremećaj nedostatka glukoza – 6 – fosfat dehidrogenaze, ako patite od gastritisa, ulkusa ili gastrointestinalnih krvarenja, u slučaju da imate poremećaj funkcije bubrega ili jetre, pre operacije, pa čak i kod manjih intervencija tipa vadjenje zuba.

Menstruacija kao stanje nije posebno kontraindikovana.

Morate biti oprezni ako uzimate visoke doze acetilsalicilne kiseline tokom višegodišnjeg perioda, jer može doći do oštećenja bubrega.

Važno je da znate i da i pri niskim dozama, Cardiopirin smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline, što može izazvati napade gihta kod nekih pacijenata.

Cardiopirin i drugi lekovi

Efekat terapije Cardiopirinom može biti promenjen ako ga primenjujete sa sledećim lekovima:

-lekovi koji utiču na zgrušavanje krvi, protiv odbacivanja organa nakon transplantacije, lekovi za snižavanje krvnog pritiska, bolova i upala, za lečenje gihta, karcinoma, reumatoidnog artritisa, lekovi za snižavanje nivoa šećera u krvi, za lečenje poremećaja tiroidne žlezde, za lečenje konvulzija i lekovi za izbacivanje akumulirane tečnosti u tkivima.

Ako pijete lekove za lečenje infekcija, napravite razmak od najmanje 1-3 sata izmedu uzimanja ova dva leka.

Cardiopirin i alkohol

Istovremeno uzimanje Cardiopirina i alkohola može da uveća rizik od gastrointestinalnog krvarenja.

Cardiopirin u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete terapiju Cardiopirinom, obavestite lekara o tome da li ste u drugom stanju ili to planirate jer lek može imati uticaja i ako se uzima pre trudnoće.

U prvih šest meseci trudnoće, Cardipirin se sme koristiti samo ako je lekar procenio da je to apsolutno neophodno. U poslednjem trimestru, ovaj lek se ne sme koristiti jer može izazvati produženo krvarenje tokom porođaja i kod majke i kod novorodjenčeta.

Tokom dojenja, Cardipirin se može uzimati samo ako je to apsolutno neophodno.

Ako ste preosetljivi na neke vrste šećera, imajte u vidu da Cardiopirin sadrži laktozu.

Doziranje

Tablete Cardipirina se piju cele sa dovoljno vode, uvek u isto vreme i nezavisno od jela. Tablete ne treba lomiti. Doziranje i trajanje terapije će utvrditi Vaš lekar.

Uobičajene doze za odrasle su od 100 – 300mg acetilsalicilne kiseline dnevno. Ako se lek koristi za lečenje bola i/ili groznice potrebno je primeniti veće doze.

Predoziranje

Znaci predoziranja i trovanja su mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, vrtoglavica, zujanje u ušima, glavobolja, konfuzija i hiperventilacija. Obratite se lekaru ako ste uzeli više leka nego što je trebalo. Ako ste preskočili propisanu dozu, nemojte duplirati narednu kako biste je nadoknadili.

Ne prekidajte lečenje na svoju ruku ni naglo, već se o prekidu terapije obratite se lekaru.

Moguće nuspojave

Nuspojave se neće pojaviti kod svakog pacijenta. Neka od neželjenih dejstava su smanjen broj trombocita u krvi, produžavanje vremena krvarenja, glavobolja, vrtoglavica, konfuzija, poremećaji sluha, zujanje u ušima, bronhospazam, reakcije na koži, napad astme, gorušica, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dijareja, čir, crna stolica i povraćanje krvi.

Usled dugotrajne primene Cardiopirina, može se javiti anemija zbog nedostatka gvožđa kao rezultat okultnog gastrointestinalnog gubitka krvi.

Cena pakovanja Cardiopirina od 30 tableta je oko 250 do 300 dinara. Proizvodjač je austrijska farmaceutska kuća Schlossplatz.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.