Canesten krema – preparat protiv gljivica

0

Canesten krema kao aktivnu materiju sadrži klotrimazol. Pomoćne supstance subenzilalkohol; cetostearilalkohol; cetilpalmitat; oktildodekanol; polisorbat 60; sorbitanmonostearat; voda.

Kako deluje lek Kanesten i koja je njegova namena?

Canesten krema je lek protiv gljivica, odnosno za lečenje gljivičnih infekcija kože. Klotrimazol prodire u obolele delove kože i napada gljivice, i tako usporava njihov rast i uzrokuje njihovo umiranje.
Namena leka Canesten

Canesten krem se koristi u lečenju mikoza kože i sluzokože prouzrokovanih dermatofitima, kvasnicama, plesnim a i sličnim organizmima, uključujući Malassezia furfur i Corynebacterium minutissimum.

Navedene gljivice izazivaju gljivične infekcije stopala, na noktima na nogama – (atletsko stopalo), među prstima, u brazdama ležišta nokta, zatim infekcije kože inficirane patogenima osetljivim na Canesten, gljivične infekcije kože i prevoja na koži, površinske kandidijaze, Pityriasis versicolor , infekcije sa Corynebacterium minutissimum, seborejični dermatitis…

Canesten krema

Canesten krema se takođe koristi i za lečenje infekcija stidnih usana za žene i upale glavića i prepucija muškog polnog organa prouzrokovanih kvasnicama (kandida-vulvitis i kandida-balanitis) – za muškarce.

Kontraindikacije

Nemojte upotrebljavati lek Canesten krem ako ste preosetljivi na klotrimazol, cetostearilalkohol ili bilo koje druge sastojke leka.

Canesten i polni odnos: Važno : supstance koje se nalaze u Canestenu, mogu smanjiti efikasnost i bezbednost proizvoda od lateksa (kao što su kondomi, dijafragme) prilikom istovremene upotrebe, pa je potrebno voditi računa o kontracepciji, iako se polni odnos ne preporučuje tokom terapije Kanestenom. Ako je u toku menstruacija, konsultujte se sa ginekologom, da li mast i tada možete da koristite.

Canesten tokom dojenja i trudnoća

Istraživanja o upotrebi Canestena za vreme trudnoće nisu sprovedena. Ipak, u početnom stadijumu trudnoće, neophodno je paziti da tokom lečenja gljivičnih infekcija genitalija Canesten krem ne uđe u vaginu. Dojilje ne bi trebalo da mažu Canesten krem na dojke.

Doziranje Canesten kreme

Preporuka je da se nanese tanak sloj Canesten kreme na oštećene delove kože i utrljati. Pre primene kreme, operite obolele delove kože da biste uklonili gornji izumrli sloj kože.

Trajanje terapije zavisi od obima i lokalizacije bolesti. Za potpuno izlečenje, terapija se ne sme se prekinuti odmah po nestanku simptoma infekcije već terapiju treba u kontunuitetu sprovoditi minimum mesec dana.

Sprečićete ponovno javljanje infekcije ako lečenje nastavite još dve nedelje posle nestanka svih znakova bolesti. Simptomi obično nestaju, ako su u pitanju dermatomikoze , za 3 do 4 nedelje, za eritrazme 2 do 4 nedelje, kod oboljenja – pityriasis versicolor za jednu do 3 nedelje, a kod kandida-vulvitisa i kandida-balanitisa, za jednu do dve sedmice.

Krema se maže jedan do tri puta na dan ti to kao tanak sloj krema. Dovoljna je mala količina – pola centimetra za površinu veličine dlana na primer.

Kod žena – infekcija stidnih usana i predela oko njih maže se jedan do tri puta na dan kao i kod muškaraca u lečenju upale glavića i prepucija muškog polnog organa.

Neželjena dejstva – nuspojave

Retko su prijavljene kožne reakcije u tretiranom području (kao što su peckanje, žarenje, crvenilo). Kod pacijenata koji su alergični na cetostearilalkohol, mogu da se jave alergijske reakcije pa tada treba upotrebiti odgovarajući preparat koji ne sadrži cetostearil- alkohol .

U slučaju da su se neželjena dejstva, prestanite da upotrebljavate Canesten kremu i konsultujte se sa lekarom.

Cena leka je oko 450 dinara i može se kupiti bez lekarskog recepta. Tuba sadrži 20 grama krema. Rok trajanja kreme je tri godine a posle otvaranja tube, taj rok je tri meseca, ako se čuva na sobnoj temperaturi.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.