Caffetin menstrual – lek protiv bolnih menstruacija

0

Caffetin menstrual je lek koji pripada grupi antiinflamatornih medikamenata, sadrži ibuprofen i omogućava ublažavanje bola. Caffetin menstrual tablete imaju dejstvo u ublažavanju menstrualnih bolova ali i za glavobolju koja je četo pratilac menstrualnog ciklusa.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Caffetin menstrual ako ste ranije imali alergijsku reakciju na ibuprofen ili neki drugi sastojak ovog leka ili drugih antiinflamatornih lekova.

Takodje, ne smete koristiti Caffetin menstrual ako ste imali ili imate čir na želucu, krvarenje iz želuca ili iz creva, ako imate bolesnu jetru ili bubrege. Ovaj lek ne smeju da koriste deca mladja od 12 godina.

Pažnja pri primeni leka je potrebna ako imate astmu i gastrontestinalne poremećaje.

Ako patite od nekih srčanih problema, imate šećernu bolest, povišeni holesterol ili visok pritisak, konsultujte se sa lekarom pre primene ovog leka.

Caffetin menstrual

Caffetin menstrual i drugi lekovi

Morate se konsultovati sa lekarom ako uzimate neki od sledećih lekova a treba da primenite Caffetin menstrual:

-diuretici, lekovi za povišen pritisak, lekovi protiv zgrušavanja krvi, antibiotici hinoloni, litijum, steroidi, mifepriston, drugi lekovi protiv bolova i lekovi koji takodje sadrže ibuprofen.

Caffetin menstrual, hrana, piće i alkohol

Kako biste izbegli iritacije želuca, najbolje je da lek pijete uz obrok ili sa mlekom. Uzimanje alkohola tokom terapije nije preporučljivo.

Caffetin menstrual u trudnoći i dojenje

Pošto je ovaj lek namenjen ublažavanju menstrualnih bolova, nije indikovana njegova upotreba u trudnoći i tokom dojenja i o tome se morate obavezno posavetovati sa lekarom.

Nije potvrdjeno da ovaj lek utiče na psihofizičke sposobnosti pri upravljanju vozilima i mašinama.

Napomene

Neke materije u ovom leku mogu uzrokovati alergijske reakcije i astmu najčešće kod osoba koje su osetljive na aspirin. Ako primetite neželjene reakcije na lek, odmah se javite lekaru.

Doziranje

Odrasli i deca iznad 12 godina starosti:

Lek se uzima u pojedinačnoj dozi (1 do 2 tablete) sa intervalom izmedju dve doze od 4 do 6 sati.

Maksimalna doza ne sme biti veća od 6 tableta dnevno. Terapija ovim lekom ne sme trajati duže od 3 dana, osim ako to ne odobri lekar.

Ako smatrate da ovaj lek prejako deluje na Vaš organizam ili pak preslabo, obavestite o tome Vašeg lekara.

Predoziranje

Ako ste uzeli veću dozu od propisane, odmah se javite lekaru. Caffetin menstrual se primenjuje po potrebi u zavisnosti od simptoma ali nikada ne uzimajte dupliranu dozu (veću od dve tablete)!

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi i Caffetin menstrual može izazavati neka neželjena dejsta ali ne kod svih pacijenata. Obavestite lekara ako osetite neku od sledećih nuspojava:

-Neobjašnjiv bol u stomaku, problemi sa probavom i varenjem hrane, muka, povraćanje, nedostatak daha, krvarenje iz želuca ili creva, crna stolica, osip po koži, svrab, neobjašnjive modrice, žutilo očiju ili kože, bol u grudima, groznica, bl u grlu, poremećaj vida, otečeni zglobovi.

Napomena; Lekovi poput Caffetin menstruala mogu nekada da blago povećaju rizik od srčanog ili moždanog udara.

Retko se mogu javiti poremećaji krvi i problemi sa bubrezima a druga neuobičajena neželjena dejstva mogu biti: glavobolja, vrtoglavica, osetljivost na sunce, peckanje ruku, zvonjenje u ušima, nelagodnost, promene raspoloženja, konfuzija.

Ako nešto od navedenog potraje duže, javite se lekaru!

Proizvodjač leka Caffetin menstrual je Alkaloid Skoplje, Makedonija, a cena kutije sa 10 tableta je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.