Caffetin COLD max – lek protiv prehlade

0

Caffetin COLD max je prašak za rastvor, kombinovani lek, koji sadrži dve aktivne supstance: paracetamol i fenilefrin.

Paracetamol je poznat analgetik koji ima dejstvo protiv bolova, uključujući glavobolju, a snižava i visoku temperaturu.

Fenilefrin smanjuje začepljenost nosa, olakšava prohodnost nosne šupljine i olakšava disanje.

Primena leka

Caffetin COLDmax se koristi za prehladu i grip, odnosno za ublažavanje njihovih simptoma (glavobolja, bol u mišićima, grlobolja, začepljenost nosa, povišena telesna temperatura, groznica).

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Caffetin COLDmax ako ste ranije imali reakciju preosetljivosti na ovaj lek ili neki njegov sastojak, u slučaju da se nekada imali tešku hipertenziju (povišeni krvni pritisak), koranarnu arterijsku bolest, (bolest arterija srca) ili tešku bolest srca; zatim u slučaju da imate prekomerni rad štitne žlezde, uzimate antidepresive, niti ako već koristite lekove koji sadrže paracetamol jer postoji rizik od predoziranja.

Deca mladja od 13 godina ne treba da koriste ovaj lek.

Caffetin COLD max

Caffeton Cold max u trudnoći i dojenje

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste u drugom stanju ili dojite.

Mere opreza

Ako imate hipertenziju, povišen nivo šećera u krvi, hipertiroidizam, glaukom, povećanu prostatu, neku bolest jetre ili bubrega ili Raynaudovu bolest, ne uzimajte ovaj lek duže od 5 dana uzastopno. Ako se Vaše stanje ne poboljša, obratite se lekaru za savet.

Caffetin COLDmax i drugi lekovi

Istovremena primena Caffetin COLDmaxa s nekim lekovima može dovesti do odredjenih interakcija. Medju te lekove spadaju :

Lekovi koji sadrže paracetamol, lekovi za regulisanje holesterola, neki lekovi protiv povraćanja, tablete za razredjivanje krvi, digoksin i ostali glikozidi digitalisa, beta blokatori, neki lekovi za lečenje depresije, barbiturati i dekongestivi.

Caffetin COLDmax, hrana i alkohol

Za vreme uzimanja Caffetin COLDmaxa ne bi trebalo konzumirati pića koja sadrže alkohol, jer u toj kombinaciji, ovaj lek može uzrokovati oštećenje jetre.

Doziranje

Tačnu dozu leka i trajanje terapije odrediće Vaš lekar. Lek se priprema tako što se sadržaj iz jedne kesice otopi u čaši tople, ne kipuće vode, uz mešanje. Rastvor možete dodatno zasladiti po želji. Jedna kesica kao jedna doza, može se ponovo konzumirati nakon 4 do 6 sati s tim što se ne sme popiti više od 5 doza tokom 24 sata. Rastvor nije namenjen deci mladjoj od 12 godina. Rastvor je bezbojan, bez vidljivih čestica i taloga a prašak je bele boje.

Predoziranje

Ako ste uzeli više od preporučene doze leka, potražite odmah savet lekara jer postoji rizik od oštećenja jetre.

Caffetin COLDmax se uzima prema potrebi, ali nikada ne uzimajte odjednom dve kesice da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Moguće nuspojave

Moguće nuspojave su:

  • Alergijske reakcije (kao što su kožni osipi);
  • Smanjenje broja krvnih pločica,
  • Povišeni krvni pritisak praćen glavoboljom;
  • Povraćanje;
  • Palpitacije (osećaj lupanja srca);
  • Akutna upala gušterače ;
  • Poteškoće prilikom mokrenja (samo kod muškaraca).

Proizvodjač Caffetona Cold max je makedonski Alkaloid Skoplje.

Cena kutije sa 10 kesica ovog leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.