Amracin – antibiotik protiv hlamidije

0

Amracin kapsule koriste se za terapiju infekcija koje izaziva hlamidija, kod infekcija urogenitalnog i respiratornog sistema, za lečenje inkluzionog konjunktivitisa, za mikoplazme, respiratorne i urogenitalne infekcije, zatim za tretman pacijenata koji imaju pegavi tifus i Q groznicu. Amracin je antibiotik koji deluje i na Lajmsku bolest, povratnu groznicu, leptospirozu i sifilis. Lek Amracin primenjuje se kod infekcija respiratornog, urogenitalnog i gastrointestinalnog trakta čiji su izazivači gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.

Osim u vidu kapsula, amracin je lek dostupan i kao mast koji Vam lekar može prepisati za tretman problematične kože koja je inficirana – za akne i bubuljice.

Doziranje i način primene

Uobičajena dnevna doza Amracin kapsula za odrasle je 1 do 2 g, podeljena u 2 do 4 iste doze. Lek se uzima jedan sat pre, ili dva sata nakon jela, sa dovoljno tečnosti.

Kod nekomplikovanih uretralnih, endocervikalnih i rektalnih infekcija izazvanih hlamidijom pije se 500 mg 4 puta dnevno, minimum 7 dana. Za atipičnu pneumoniju koja je nastala zbog mikoplazme pneumonije, uobičajena dnevna doza se pije tokom jedne nedelje do mesec dana.

Amracin

Kod odraslih osoba ili adolescenata sa primarnim ili sekundarnim sifilisom i kod ranog latentnog sifilisa doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom dve nedelje. Kod kasnog latentnog sifilisa, ili tercijarnog sifilisa, preporučena doza je 500 mg 4 puta dnevno u tokom 28 dana. Ta lečenje kolere, uobičajena dnevna doza se uzima tokom 48-72 sata.

Za akne: 500 mg 2 puta dnevno. Poboljšanje se obično oseća postiže posle 4 do 6 meseci ali nekada treba nastaviti lečenje dve godine i duže. Kod Lajmske bolesti u ranoj fazi doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom 10-30 dana. Posle izlaganja sporama antraksa, odrasli koriste dozu od 500 mg 4 puta dnevno, tokom mesec dana. Za Q groznicu, doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom 5 do 7 dana.

Za brucelozu, preporučena dnevna doza pije se tokom minimum 3 do 6 sedmica.

Za lečenje tularemije, uobičajena dnevna doza se pije nedelju do dve.

Kontraindikacije

Amracin ne smeju da koriste pacijenti koji su preosetljivi na tetracikline, trudnice i dojilje.

Lek se ne sme davati deci mladjoj od 12 godina. Pacijenti koji pate od retkog naslednog oboljenja netolerancije na galaktozu, Lapp laktoznog deficita ili loše glukozno-galaktozne apsorpcije ne smeju koristiti Amracin.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Ovaj antibiotik ne treba primenjivati u trudnoći jer postoji rizik od razvoja hepatotoksičnosti kod majke kao i dejstva na razvoj ploda. Kapsule se ne koriste ni za vreme dojenja. Primena leka u trudnoći, dojenju ili u detinjstvu može da izazove zastoj u rastu kostiju i do prebojenosti zuba kod dece.

Neželjena dejstva – nuspojave

Najčešća neželjena dejstva tetraciklina su mučnina, povraćanje, dijareja,disfagija, iritacije jednjaka…U retka neželjena dejstva spadaju hepatotoksičnost, pankreatitis, poremećaji krvi, fotosenzitivnost, preosetljivosti (raš, eksfolijativni dermatitis, Stevens-Johnson sindrom, urtikarija, angioedem, anafilaksa, perikarditis). Moguće su i naredne nuspojave:

ulceracije ezofagusa, suva usta, glositis, diskoloracija jezika, stomatitis, diskoloracija noktiju, pigmentacija kože i očiju, Jarisch-Herxheimer-ova reakcija, toksična epidermalna nekroliza, eozinofilija, neutropenija, hipoprotrombinemija, smanjenje koncentracije vitamina B u serumu.

Cena leka je od oko 300 dinara. Proizvodjač Amracina je Galenika, Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.