Azaran, antibiotik za lečenje infekcija

0

Azaran je antibiotik koji proizvodi Hemofarm, Vršac. To je antibakterijski lek namenjen za sistemsku primenu. Prašak za rastvor za injekcije, bele do žućkaste boje pakovan je u bočici, koja sadrži ceftriakson – 1000 mg .

Dejstvo i upotreba leka Azaran

Ceftriakson se koristi za lečenje sledećih infekcija koje su izazvane osetljivim mikroorganizmima :

  • kod pneumonije,
  • kod septikemije ,
  • za lečenje meningitisa ,
  • za infekcije kostiju, kože i mekih tkiva,
  • kod infekcija kod pacijenata sa neutropenijom,
  • kod perioperativne profilakse infekcija koje su povezane sa hirurškim zahvatima.

Doziranje leka Azaran

Doziranje leka zavisi od uzrasta i težine i vrste bolesti. Za infekcije grudnog koša, pluća, uha, grla, nosa, zglobova, kostiju, kože, infekcije urinarnih i žučnih puteva, trbušne infekcije, kod gonoreje, meningitisa, hirurške profilakse, doziranje je sledeće : Odrasli i deca koja su starija od 12 godina treba da koriste 1 do 2 grama dnevno, a maksimalno 2 grama na 12 sati, zatim, kod odojčadi i dece koja su mladja od 12 godina doziranje ide po sledećem principu: 20 do 50 mg po kilogramu, jednom dnevno, a kod teških infekcija do 80mg po kilogranu dnevno; Maksimalna doza je 2 grama dnevno; Kod novorodjenčadi – maksimalna doza je 50mg po kilogramu dnevno.

Azaran antibiotik

Kako se primenjuje Azaran

Azaran može da se koristi u vidu injekcije, ili spore intravenske infuzije.

Trajanje terapije zavisi od toka bolesti ali najmanje još 48 do 72 sata nakon poboljšanja. Kompletno trajanje lečenja , u svakom slučaju , odredjuje lekar.

Kontraindikacije leka Azaran

Azaran je kontraindikovan kod sledećih stanja: Preosetljivost na ceftriakson ili na druge cefalosporine, prethodna iznenadna ili teška reakcija u vidu preosetljivosti na peniciline ili na druge antibiotike, lek se dalje ne koristi kod prevremeno rodjene dece do korigovanog uzrasta od 41 nedelje, za novorodjenčad do 28 sedmice starosti, koja nisu prevremeno rodjena, a lek je kontraindikovan još u slučajevima žutice, acidoze i hipoalbuminemije.

Lek se ne koristi ako je potrebna ili je u planu intravenska terapija kalcijumom.

Neželjeni efekti i nuspojave pri upotrebi Azarana

Najučestalija neželjena dejstva pri upotrebi ovog leka su dijareja, mučnina i povraćanje. Druga moguća neželjena dejstva su reakcije preosetljivosti kao što su alergijske kožne reakcije i anafilaktičke reakcije, sekundarne gljivične infekcije…

Dijareja povezana sa primenom antibiotika i kolitis su mogući kod primene ceftriaksona. Ako tokom terapije dodje do pojave teške i/ili krvave dijareje, terapiju treba obustaviti.

Kod pacijenata sa oboljenjima gastrointestinalnog trakta, naročito kolitisom, ceftriakson se mora koristiti uz obavezan oprez. Takodje, dugotrajna primena ovog leka, može da uzrokuje prekomerni rast mikroorganizama, kao što su enterokoke i kandida.

Interakcije Azarana sa drugim lekovima i druge interakcije

Ceftriakson može uticati na dejstvo oralnih kontraceptiva, odnosno hormonskih tabletaza kontracepciju. Zato je preporuka da se tokom lečenja koriste drugi nehormonski kontraceptivi.

Azaran u trudnoći

Ne postoji dovoljno kliničkih podataka o primeni ceftriaksona kod trudnica. Ipak, pošto ceftriakson prolazi placentarnu barijeru, ceftriakson može da se primenjuje tokom trudnoće jedino u slučajevima kada je to apsolutno indikovano.

Dojenje i Azaran

Ceftriakson se u malim koncentracijama izlučuje u mleko dojilja, pa je neophodan oprez.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.