Avamys sprej za nos – lek za smanjenje upale izazvane alergijom

1

Avamys (sa aktivnom supstancom – flutikazon furoat), sprej za nos i kapi za nos, deluje na smanjenje upale izazvane alergijom (rinitis) i tako smanjuje simptome koje izaziva alergija.

Lek Avamys je namenjen lečenju simptoma alergijskog rinitisa kao što su začepljenje, curenje ili svrab nosa, kijavica, suzenje očiju, svrb ili crvenilo očiju, kod odraslih i dece koja su starija od 6 godina.

Alergijski simptomi se obično pojave u određeno doba godine i naješće su izazvani alergenima kao što su polen trava i drveća, ali mogu biti prisutni tokom cele godine i biti izazvani alergijom na životinje, kućnu prašinu, grinje i plesan.

Avamys sprej za nos

Upotreba

Indikacije za upotrebu ovog leka kod odraslih i dece starije od 6 godina su simptomi alergijskog rinitisa.

Doziranje kod odraslih i dece iznad 12 godina, je dva spreja jednom na dan u svaku nosnicu.

Kada se postigne odgovarajuća kontrola simptoma, za efikasno održavanje efekta doza treba da se smanji na jedan sprej u svaku nosnicu jednom dnevno.

Dozu je potrebno nivelisati do najniže efektivne doze sa kojom se kontrola simptoma može održati.

Kod dece od 6 do 11 godina, preporučena početna doza je jedan sprej u svaku nosnicu jednom na dan.

Ako se desi da pacijent ne oseti odgovarajuće reakcije na doziranje od jednog spreja u svaku nosnicu jednom na dan, mogu se primenjivati dva spreja u svaku nosnicu jednom na dan.Kada se postigne zadovoljavajući efekat, smanjuje se doza.

Za postizanje punog terapijskog efekta preporučuje se redovna primena prema preporučenom režimu. Početak delovanja primećuje se već posle 8 sati početne upotrebe. Ipak, može se desiti da je potrebno nekoliko dana lečenja kako bi se došlo do maksimalnog efekta. Trajanje lečenja je ograničeno na period izlaganja alergenima. Kod dece mladje od 6 godina, sigurnost i efikasnost Avamys-a u nije utvrđena.

Potreban je oprez kod primene leka kod osoba sa teškim oštećenjem jetre.

Način upotrebe

Avamys sprej je isključivo namenjen za intranazalnu primenu. Promućkajte ga pre upotrebe. Posle svake upotrebe potrebno je napravu očistiti i vratiti zatvarač. Jedna doza spreja sadrži 27,5 mikrograma flutikazon furoata.

Kontraindikacije

Avamys je kontraindikovan kod osoba koje su preosetljive na flutikazon furoat ili neki od pomoćnih sastojaka leka.

Potrebno je praćenje pacijenata s promenama vida ili koji su imali povećan očni pritisak, glaukom i/ili kataraktu.

Takodje, prijavljeno je zaostajanje u rastu kod dece koja su primila određenu količinu nazalno primenjenih kortikosteroida pri dozvoljenim dozama. Zato je važno održavati najnižu moguću dozu koja pruža adekvatnu kontrolu simptoma.

Ne preporučuje se istovremena primena ovog leka s ritonavirom.

Trudnoća i dojenje

Nema dostupnih podataka o primeni ovog leka u trudnoći. Primena flutikazon furoata u trudnoći dozvoljena je jedino kada pozitivni efekti za majku prevazilazi moguće rizike za plod. Isto važi za dojilje.

Nuspojave i neželjeni efekti

Najčešće prijavljene nuspojave su epistaksa, ulceracija u nosu i glavobolja. Najozbiljnije nuspojave su retko prijavljene reakcije preosetljivosti, uključujući anafilaksiju (manje od 1 slučaja na 1000 pacijenata).

Predoziranje i alkohol

Akutno predoziranje najverovatnije neće zahtevati drugu terapiju osim posmatranja pacijenta.

U odnosu na dijagnozu, o upotrebi ovog leka i dejstva alkohola na njegovu funkciju, konsultujte lekara.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar