Augmentin – lek za upalu grla, sinusa i uha

0

Augmentin sa sastavom: amoksicilin/klavulanska kiselina, je antibiotik širokog spektra delovanja protiv najučestalijih bakterijskih uzročnika. Inhibitorno dejstvo klavulanata uvećava spektar dejstva amoksicilina na veći broj mikroorganizama, uključujući veliki broj onih koji su otporni na druge slične antibiotike.

Upotreba

Augmentin se koristi za infekcije gornjih disajnih puteva, za upalu grla, upalu sinusa, uha, uključujući infekcije kao što su akutni i hronični sinuzitis, rekurentni tonzilitis, peritonzilarni apsces, akutni i hronični otitis media čiji su uzročnici Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis i Streptococcus pyogenes .

Deluje na infekcije donjih disajnih puteva kao što su akutne egzacerbacije hroničnog bronhitisa, lobarna pneumonija i bronhopneumonija. Koristi se još za genito-urinarne infekcije na primer za cistitis, uretritis, infekcije ženskih genitalija … Deluje i na infekcije kože i mekih tkiva, desni ili zuba, infekcije kostiju i zglobova. Tu su još infekcije koje uzrokuju gram-pozitivni, gram-negativni mikroorganizmi i anaerobi .

Augmentin lek

Doziranje

Doziranje zavisi od starosti pacijenta, telesne težine i težine infekcije. Preporučuje se da se lek uzima na početku obroka. Lečenje ne bi smelo da traje duže od dve sedmice, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Doziranje tableta za odrasle i decu iznad 12 godina starosti kod lakše i srednje teške infekcije: jedna tableta od 1 g dva puta dnevno, na 12 sati.

Kod težih infekcija, uključujući hronične infekcije urinarnog trakta i infekcije donjih disajnih puteva: jedna tableta dva puta dnevno, ili 1 tableta tri puta na dan.

Deca lakša od 40 kg ne bi trebalo da koristite tablete Augmentin već oralnu suspenziju (sirup).

Nema kliničkih podataka o primeni amoksicilin-klavulanske kiseline kod dece mlađe od 2 meseca. starosti.

Tablete od 1 g i oralna suspenzija nisu namenjene za pacijente na hemodijalizi.

Kontraindikacije

Augmentin je kontraindikovan kod pacijenata sa preosetljivošću na beta-laktamske antibiotike, peniciline i cefalosporinei kod pacijenata kod kojih je ranija primena amoksicilin-klavulanata bila udružena sa pojavom žutice i oštećenjem funkcije jetre.

Lek treba izbegavati ako postoji sumnja na infektivnu mononukleozu. Duga upotreba nekad može izazvati preterani rast rezistentnih mikroorganizama.

Amoksicilin-klavulanat treba primenjivati sa oprezom kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre a kod pacijenata sa oštećenjem bubrežne funkcije, doza seprilagodjava. Augmentin se primenjuje sa oprezom kod pacijenata sa fenilketonurijom.

Kao i drugi antibiotici, amoksicilin-klavulanat ima uticaj na crevnu floru, što može doprineti smanjenoj resorpciji estrogena i smanjenju efikasnosti oralnih kontraceptiva. Augmentin i alkohol tokom terapije se ne preporučuje.

Augmentin u trudnoći i tokom dojenja

Studije su pokazale da profilaktička terapija amoksicilin-klavulanatom može biti udružena sa povećanim rizikom pojave nekrotičnog enterokolitisa kod novorođenčadi.

Primenu amoksicilin-klavulanata tokom trudnoće treba izbegavati, osim ako moguća korist za majku prevladava mogući rizik za plod. Amoksicilin-klavulanat se može primenjivati tokom dojenja.

Nuspojave

Neželjeni efekti su infekcije i infestacije, medju kojima je česta mukokutana kandidijaza.

Retko se mogu javiti poremećaji limfnog sistema i krvi, a vrlo retko reverzibilna agranulocitoza i hemolitička anemija kao i angioneurotski edem, anafilaksija, sindrom serumske bolesti, hipersenzitivini vaskulitis.

Manje često se mogu javiti vrtoglavica, glavobolja a vrlo retko reverzibilna hiperaktivnost i konvulzije.

Kod odraslih ali i dece se vrlo često javljaju proliv, često –mučnina i povraćanje. Vrlo retko se mogu javiti kolitis, hepatitis i holecistična žutica.

Tu su još mogući poremećaji kože i mekog tkiva i poremećaji bubrežnog i mokraćnog sistema .

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.