Atropin kapi za oči (širenje zenica)

1

Atropin kapi za oči, ili tablete sadrže atropin kao aktivnu supstancu.

Dejstvo atropina

Atropin je aktivna komponenta prirodnog porekla. Prema delovanju je parasimpatolitik. U samom oku atropin deluje na očne mišiće i dovodi do midrijaze (širenje zenica). Ovo dejstvo na oko počinje posle 10 do 15 minuta a traje od 2 do 3 dana ili od 6 do 8 dana.

Upotreba atropina

Indikacija za upotrebu atropina je isključivanje akomodacije oka u dijagnostici kod utvrđivanja refrakcije, zatim, kao se koristi midrijatik za širenje zenica, kod povreda rožnjače, koristi se za sprečavanje priraslica na oku, za smanjenje eksudacije u očnoj vodici zbog kontrakcije očnih krvnih žila.

Atropin kapi

Atropin kapi za oči je lek koji se izdaje isključivo na recept u apotekama.

Način doziranja se razlikuje i zavisi od prisutne problematike. Inače, za određivanje refrakcije kapa se 3 x 1 kap, za razbijanje izraslina 3 x 1 kap, za isključenje akomodacije oka 2-3 x 1 kap.

Odojčad i mala deca mladja od dve godine posebno su osetljivi, kao i pacijenti sa Daunovim sindromom ili spastičnom paralizom, pa se preporučuje upotreba blažih( Atropin 0,5% ) kapi za oči. Trajanje lečenja određuje doktor.

Mere opreza i kontraindikacije

Atropin kapi za oči moraju pažljivo da se upotrebljavaju kod pacijenata sa tahikardijom, srčanom insuficijencijom, koronarnom stenozom, tireotoksikozom, hipertireozom, paralitičkim ileusom, megakolonom, opstruktivnim oboljenjem mokraćnih puteva…

Pošto Atropin kapi za oči proširuju zenicu i sprečavaju prirodnu akomodaciju oka, deluju na vid, pa nije preporučljivo učestvovanje u saobraćaju i upravljanje mašinama.

Tokom upotrebe kapi ne preporučuje se nošenje mekih kontaktnih sočiva, zbog mogućeg zamućenja materijala. U slučaju nošenja tvrdih kontaktnih sočiva, pre ukapavanja Atropin kapi za oči, ona se moraju izvaditi, a smeju se ponovo staviti 15 minuta posle ukapavanja.

Trudnoća i dojenje

Atropin kapi za oči tokom trudnoće, naročito poslednja tri meseca, kao i tokom dojenja mogu se koristiti samo ako je to prekopotrebno i to uz kontrolu lekara.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kod pacijenata koji koriste Atropin kapi za oči mogu se javiti svrab, bol, pečenje, pojačano lučenje suza, crvenilo kapaka, alergijski konjunktivitis. Mogu se javiti i znojenje, mučnina, glavobolja, proliv, povraćanje, hipertenzija, tahikardija, bronhospazam, plućni edem, mišićni tremor…

Takodje ove kapi se ne smeju koristiti u slučaju preosetljivosti na pojedine sastojke. Ako se dese reakcije preosetljivosti na atropin sulfat ili bilo koji drugi sastojak leka, treba odmah prekinuti terapiju.

U slučaju akutnog i većine oblika glaukoma, kod suvog rinitisa, ne preporučuje se upotreba atropina.

Prilikom upotrebe Atropin kapi za oči, može doći do smetnji akomodacije oka, moguć je napad glaukoma, zatim povišenje očnog pritiska kod pacijenata s hroničnim glaukomom, a povećana je osetljivost na svetlo, pa su moguće alergijske reakcije na kapku i spojnici oka, osećaj peckanja i natečeni kapci.

Kod dece se mogu javiti retke nuspojave kao što su simptomi angine pektoris, povišen krvni pritisak, nemir, konfuzija, razdražljivost. Na ovom spisku su još urtikarija, crvenilo i suvoća kože, umereno povišena temperatura, tahikardija, mišićna slabost, smetnje u peristaltici creva, nesanica, smetnje pri govoru.

Atropin kapi se izdaju isključivo na recept u apotekama, čuvajte ih na suvom, tamnom mestu, na temperaturi ispod 25ºC, van dohvata dece. Rok upotrebe posle prvog otvaranja je jedan mesec.

Atropin sulfat tablete

Atropin sulfat u vidu tableta koristi se za grčeve u organima za varenje kao antidot kod odredjenih trovanja.

Kontraindikacije upotrebe tableta su glaukom, megakolon, hipertrofija prostate sa otežanim mokrenjem, paralitički ileus, miastenija gravis, tahikardija, istemija miokarda.

Neželjena dejstva mogu biti suvoća kože ili sluzokože, promuklost, osećaj žedji, otežano gutanje, midrijaza, teškoće pri akomodaciji, fotofobija, povećan očni pritisak, otežano mokrenje, zatvor, a vrlo retko konfuzija ili neke psihičke reakcije.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar