Atoris za holesterol i za smanjenje rizika od bolesti srca

0

Atoris tablete (aktivna supstanca – atorvastatin) koriste se kao lek za holesterol odnosno za smanjenje količine masnoća u krvi kao i za smanjenje povećanog rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Atoris se primenjuje onda kada aboratorijski nalazi pokažu da, uprkos dijeti sa smanjenom količinom masti, i dalje postoji problem sa previše masnoća u krvi (holesterola male gustine ili triglicerida). Poznato je da povećanje vrednosti ovih vrsta masnoća u krvi može da dovede do različitih oblika obolenja srca i krvnih sudova.

Takodje, ako postoji uvećani rizik od bolesti srca, Atoris se može upotrebiti za smanjenje takvog rizika, iako su vrednosti holesterola u normali.

Medjutim, pored korišćenja leka Atoris, pacijenti se i dalje moraju dijetalno hraniti, u skladu s uputstvima lekara, hranom koja sadrži smanjenu količinu masnoća.

Kontraindikacije

Potrebna je posebna pažnja ako ste u prošlosti imali reakciju preosetljivosti na ovaj lek kao što su osip, teškoće s disanjem ili naglo sniženje krvnog pritiska. Lek ne treba da koriste žene u reproduktivnom period koje ne koriste pouzdanu kontracepciju.

Atoris tablete

Lek ne treba koristiti u trudnoći, ili ako za to postoji verovatnoća.

Takodje, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, doktor će savetovati da prestanete terapiju atorvastatinom mesec dana pre planirane trudnoće.

Lek ne treba da uzimate ako dojite, ako ste ikada imali bilo kakvu bolest jetre, ako imate probleme s mišićima. Atoris i alkohol u kombinaciji, odnosno paralelno, ne treba uzimati.

Poseban oprez u primeni leka Atoris

Budite oprezni u slučaju da imate poteškoće s bubrezima, patite od smanjene funkcije štitne žlezde, ako imate nerazjašnjene bolove u mišićima, ako ste u prošlosti imali problem sa mišićima usled korišćenja sličnih lekova za snižavanje nivoa masti, i ako imate iznad 70 godina.

Takodje, ako patite od nepodnošenja nekih vrsta šećera, obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate ovaj lek.

Ako imate bilo koji od navedenih problema, potrebno je da uradite laboratorijske analize pre, a po potrebi i tokom lečenja Atorisom.

Ako ste nekada imali moždani udar, morate obavestiti lekara, jer je to važna informacija prilikom određivanja doze Atorisa.

Atoris i drugi lekovi

Ima odredjenih lekova koji mogu da izmene dejstvo Atorisa ili obrnuto, Atoris može promeniti njihovo delovanje. Mogu se desiti smanjenje učinka oba leka, a može se takodje povećati rizik od neželjenih efekata medju kojima je jako oštećenje mišića – rabdomioliza. U odnosu na to koje lekove uzimate paralelno, doktor će odrediti najbolju dozu za Vas.

Lekovi koji mogu imati interakcije s Atorisom:

Lekovi koji se upotrebljavaju za promenu imunog sistema kao što je ciklosporin.

Neki antibiotici ili lekovi protiv gljivica kao što su eritromicin, klaritromicin, ketokonazol, itrakonazol, rifampicin…

Drugi lekovi namenjeni regulaciji lipida,

Pojedini blokatori koji se upotrebljavaju u lečenju srčane angine ili povišenog krvnog pritiska, lekovi koji regulišu srčani ritam…

Pojedini benzodiazepini za lečenje anksioznosti i sličnih poremećaja,

Inhibitori proteaze koji se koriste za lečenje HIV-a

U interakcije s Atorisom dolaze još neki lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi, oralni kontraceptivi, fenitoin za lečenje epilepsijei antacidi – lekovi za lečenje poremećaja u probavnom sistemu, a koji sadrže aluminijum ili magnezijum kao i preparati od gospine trave.

Obavezno obavestite svog lekara ako koristite bilo koji od navedenih medikamenata.

Uzimanje hrane i pića s Atorisom

Delovanje leka može da promeni sok od grejpfruta. Zato se ne preporučuje da pijete više od jedne ili dve male čaše soka od grejpfruta dnevno.

Trudnoća i dojenje

Ne uzimajte Atoris ako ste u drugom stanju ili ako za to postoji mogućnost, kao ni dok dojite.

Žene u reproduktivnom dobu, moraju se pridržavati odgovarajućih mera kontracepcije.

Upravljanje vozilima i mašinama

Ako Atoris utiče na vase psihomotorne sposobnosti, ne upravljajte vozilima, a nemojte ni rukovati alatom ili mašinama.

Pošto lek sadržavi laktozu, ako ne podnosite neke šećere, posavetujte se sa lekarom o upotrebi Atorisa.

Doziranje

Početna dnevna doza Atorisa je 1 tableta od 10 mg. U odredjenim situacijama, doktor može povećati dnevnu dozu do najviše 80 mg.

Atoris tablete se moraju progutati cele uz gutljaj vode, mogu se piti u bilo koje doba dana, sa ili bez hrane. Probajte da tablete uzimate svakog dana u isto vreme.

Imajte na umu da će vam pre početka terapije ovim lekom, doktor verovatno odrediti dijetu s malo holesterola, koje se treba pridržavati za vreme lečenja Atorisom.

Ako uzmete više Atorisa nego što je trebalo, odmah se javite lekaru, a ako ste zaboravili da popijete Atoris nikako ne uzimajte duplu dozu leka da biste nadoknadili dozu koju ste propustili. Čim se setite, uzmite sledeću dozu i onda nastavite sa uobičajenim rasporedom doziranja.

Kraći prekid uzimanja Atorisa ne predstavlja neposrednu opasnost, ali ako dodje do dužeg prekida terapije, može se desiti napredovanje bolesti, nakupljanje masnoća, pa samim tim i opasnost od pojave ili ponavljanja bolesti srca i krvnih sudova.

Neželjeni efekti i nuspojave

Značajne nuspojave koje vrlo retke, ali zahtevaju lekarsku pomoć i momentalni prestanak uzimanja leka Atoris:

Angioneurotski edem – otok lica, jezika i dušnika koji može dovesti do velikih problema s disanjem.

Anafilaksija – iznenadna alergijska reakcija praćena nedostatkom vazduha, osipom, zviždanjem pri disanju, padom krvnog pritiska, ubrzanjem pulsa…

Toksična epidermalna nekroliza (teški osip kože sa mehurićima i crvenilom, i ljuštenjem kože), Stevens-Johnsonov sindrom , kao i mrljasti crveni osip.

Lekaru se morate odmah javiti ako primetite smetnje u vidu neočekivanog ili neobičnog krvarenja ili stvaranja modrica,što može ukazivati na probleme s jetrom.

Potražite lekarsku pomoć ako imate mišićnu slabost, osetljivost na dodir ili bol i posebno ako se osećate loše ili imate povišenu temperaturu,.

Ostale nuspojave

Mučnina, bol u stomaku, zatvor, gasovi, dijareja, poremećaj u probavi, glavobolja, obamrlost ili trnci u prstima ruku i nogu, smanjenje osećaja bola ili dodira, bolovi u mišićima, prsima, bol u zglobovima, u leđima, nesanica, otok gležnjeva, svrab, alergije, osipi…

Retko se mogu javiti još grčevi u mišićima, anoreksija , upala gušterače, zvonjenje u ušima i/ili glavi, gubitak pamćenja, impotencija, koprivnjača, opadanje kose, dobijanje na težini, povećanje i smanjenje količine šećera u krvi …

Vrlo retko se javljaju hepatitis, žutica, gubitak sluha, poremećaj vida, ginekomastija ,ozleda tetive…

Proizvodjač leka je Krka Farma Hrvatska, a lek se izdaje isključivo na recept.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.