Atenolol, lek za srce i snižavanje krvnog pritiska

0

Atenolol je beta blokator koji selektivno blokira beta-1 adrenergičke receptore. Atenolol je lek koji smanjuje, kako za vreme mirovanja tako i prilikom napora, frekvenciju srčanog rada, udarni volumen, sistolni i dijastolni krvni pritisak i potrebu miokarda za kiseonikom. Na taj način, omogućava mnogo veći srčani rad. Medjutim, atenolol smanjuje snagu srčanog mišića što je neželjeni efekat kod pacijenata koji pate od kongestivne insuficijencije srca.

Atenolol tablete za srce se najčešće koriste za lečenje hipertenzije, a i za dugotrajno lečenje angine pectoris i u lečenju tahiaritmija.

Nuspojave i neželjena dejstva

Moguće nuspojave su bradikardija, kongestivna insuficijencija srca i hladnoća ekstremiteta, ortostatska hipotenzija, aritmije, bronhospazam, mogu se desiti još i smanjenje seksualne sposobnosti, pospanosti, problemi sa spavanjem, umor ili slabost, nervoza i nazalne kongestije. Od nuspojava u digestivnom sistemu mogu se pojaviti zatvor, proliv, mučnina, povraćanje. Vrlo retki neželjeni efekti su suva usta, suve oči, poremećaj vida, proređivanje kose, osip na koži, smanjeni broj trombocita–krvnih pločica u krvi, crvenkasti znaci na koži i žutica.

Proizvođač atenolola je Zdravlje Actavis, Leskovac.

Atenolol lek

Upotreba

Atenolol dovodi do relaksacije srčanog mišića što omogućava sniženje krvnog pritiska, pomaže u sprečavanju bolova u grudima kod angine, doprinosi pravilnim otkucajima srca i štiti srce tokom i posle srčanog udara. Lek je namenjen isključivo odraslim osobama.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Atenolol ako ste alergični na atenolol ili na neku od komponenata leka. Pomoćne supstance su kukuruzni skrob, magnezijum-karbonat – teški ,silicijum-dioksid – koloidni, bezvodni ,želatin ,natrijum-laurilsulfat, krospovidon i magnezijum-stearat. Zatim, u slučaju da imate srčane probleme kao što su srčani blok , srčani šok, ako imate nekontrolisanu srčanu insuficijenciju, usporen rad srca ili otežano disanje-gubitak daha, zamor, otok članaka, slabu cirkulaciju…

Nemojte koristiti atenolol ako imate veći nivo kiseline u krvi nego što je normalno, nizak pritisak, lošu cirkulaciju, nelečeni feohromocitom .

Atenolol se ne sme paralelno upotrebljavati sa nekim lekovima koji se primenjuju direktno u venu kao što su diltiazem, verapamil ili dizopiramid, osim ako se koriste u intenzivnoj nezi.

Posebna pažnja je potrebna ako je pacijent skloni alergijskim reakcijama, na primer na ubod insekta, ako ima astmu, probleme sa bubrezima, tireotoksikozu ili šećernu bolest.

Terapija atenololom se prekida postepeno u periodu od 7 do 14 dana, o čemu će odlučiti Vaš lekar. Takodje, ako idete na operaciju, obavestite anesteziologa da uzimate Atenolol.

Uzimanje leka Atenolol sa hranom ili pićima

Tabletu Atenolola uzimajte tako što ćete je progutati sa malo tečnosti, pre jela. Ne preporučuje se upotreba atenolola uz alkohol.

Atenolol u trudnoći i dojenje

Atenolol se ne preporučuje u periodu trudnoće i dojenja, osim ako lekar proceni da korist od primene prevazilazi mogući rizik.

Doziranje

Za povišen krvni pritisak koristi se pola (50 mg) ili jedna tableta Atenolol od 100 mg.

Za terapiju angine koristi se jedna tableta (100 mg) na dan ili dva puta po pola tablete (2x50mg).

Za terapiju nepravilnog srčanog ritma koristi se pola (50 mg) ili jedna tableta Atenolol-a (100 mg).

Nakon srčanog udara (infarkta) verovatno ćete prvu dozu dobiti u bolnici, intravenski.

Ipak, o visini doze odlučiće Vaš lekar.

Kada je reč o starijim pacijentima, naročito ako imaju bubrežne probleme, doze će biti manje od navedenih.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.