Atacor za smanjenje masnoće u krvi i bolesti srca

0

Atacor tablete proizvodi Zdravlje Actavis Leskovac. Aktivna supstanca je atorvastatin, zadužen za smanjenje lipida u serumu.

Lek se izdaje na recept u vidu film tableta od 10 mg, 20 mg i 40 mg.

Upotreba i dejstvo

Atacor tablete se koriste za smanjenje količine masnoća u krvi, za smanjenje povećanog rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

Lek se primenjuje u situaciji kada, pored izbalansirane ishrane i dijete siromašne mastima, laboratorijski rezultati pokažu da je još uvek prisutan problem previše određenih masnoća u krvi kao što su trigliceridi. Lek se koristi da bi se sprečile posledice povećanja količine tih masnoća u krvi kao što su različiti oblici bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim toga, ukoliko imate povećani rizik od bolesti srca, Atoris se može koristiti za smanjenja tog rizika, bez obzira što su vrednosti holesterola normalne.

Bez obzira što koristite Atacor, i dalje se morate dijetalno hraniti, u skladu s uputstvima lekara.

Atacor tablete

Doziranje

Hiperlipidemija: Za odrasle – početna doza je 10mg dnevno; a doza se povećava u intervalima od 4 nedelje do 40mg/dan; Maksimalna doza je 80mg/dan .

Deca od 10 do 17 godina starosti imaju početnu dozu od 10mg dnevno; Maksimalna doza je 20mg na dan.

Lekovi koji mogu biti u interakciji s Atacorom

U ovu grupu lekova spadaju odredjeni antibiotici ili lekovi protiv gljivica poput eritromicina, klaritromicina, ketokonazola, itrakonazola…

Neki drugi lekovi za regulisanje lipida,

Ciklosporin,

Odredjeni blokatori koji se primenjuju kod lečenja srčane angine ili povišenog krvnog pritiska, lekovi koji regulišu srčani ritam…

Odredjeni benzodiazepini za lečenje anksioznosti i sličnih poremećaja,

Lekovi koji se upotrebljavaju za lečenje HIV-a

U interakcije s Atacorom mogu lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi, oralni kontraceptivi, lekovi za lečenje epilepsije i lekovi za lečenje poremećaja u probavi. Konsultujte lekara i ako koristite preparate od gospine trave.

Atacor, hrana I piće

Delovanje leka može da promeni sok od grejpfruta. Zato se ne preporučuje da pijete više od jedne ili dve male čaše soka od grejpfruta dnevno.

Kontraindikacije

Lek nemojte koristiti u trudnoći,

Takodje, doktor će Vas savetovati da prestanete da pijete ovaj lek mesec dana pre planirane trudnoće.

Lek ne treba da uzimate ako dojite,ako ste nekada patili od bolesti jetre, ako imate probleme s mišićima. Takodje, Atacor ne treba uzimati ako konzumirate alkohol u velikim količinama.

Potrebna je obazrivost ako ste nekada imali reakciju preosetljivosti na ovaj lek u vidu osipa, teškoća s disanjem ili naglog sniženja krvnog pritiska .

Mere opreza

Ako imate teškoće s bubrezima, smanjenu funkciju štitne žlezde, nerazjašnjene bolove u mišićima, ako ste stariji od 70 godina, morate biti posebno oprezni.

Takodje, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate Atacor.

U slučaju da imate neki od navedenih problema, neophodno je da uradite laboratorijske analize pre, a po potrebi i tokom lečenja ovim lekom.

Takodje, ako ste ranije preživeli moždani udar, obavestite lekara, kako bi Vam odredio adekvatnu dozu leka.

Ako primetite da Atacor utiče na vaše psihomotorne sposobnosti, ne upravljajte vozilima, i nemojte rukovati mašinama.

Neželjena dejstva i nuspojave

Nuspojave koje zahtevaju lekarsku pomoć i prestanak lečenja Atacorom su:

Otok lica, jezika i dušnika koji može uzrokovati jake probleme s disanjem.

Iznenadna alergijska reakcija koju prate nedostatak vazduha, osip, pad krvnog pritiska, ubrzani puls…

Toksična epidermalna nekroliza (teški osip kože sa mehurićima i crvenilom, i ljuštenjem kože), Stevens-Johnsonov sindrom , smetnje u vidu neočekivanog ili neobičnog krvarenja ili nastanka modrica.

Takodje, ako osećate slabost u mišićima, osetljivi ste na dodir, povišena vam je temperatura i osećate se loše, javite se lekaru.

Ostale nuspojave

Opstipacija, proliv, mučnina, bol u trbuhu, problem sa gasovima, problem sa probavom, nesanica, glavobolja, bolovi u zglobovima, mišićima, prsima, leđima, otoci u gležnjevima, svrab, alergija, osip…

Tu su još mišićni grčevi, gubitak apetita, upala gušterače, zvonjenje u ušima , gubitak memorije, impotencija, koprivnjača, opadanje kose, dobijanje na telesnoj težini, poremećaj količine šećera u krvi …

Vrlo retke nuspojave su žutica, gubljenje sluha, poremećaj vida, ginekomastija …

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.