Aspirin protect – tablete protiv prehlade i slabijih bolova

0

Aspirin protect – namena

Lek Aspirin protect se primenjuje: za smanjenje rizika smrtnosti kod pacijenata kod kojih se sumnja na akutni srčani infarkt, za smanjenje rizika od smrtnosti i oboljenja kod osoba koje su ranije patile od srčaog infarkta, u sprečavanju moždanog udara.

Aspirin protect tablete se još koriste za smanjenje rizika od pojave tranzitornih ishemijskih napada i moždanog udara kod pacijenata koji pate od TIA, u cilju smanjenja rizika od oboljenja i smrti kod pacijenata koji imaju stabilnu i nestabilnu anginu pectoris.

Aspirin protect lek

Ovaj lek se još primenjuje u prevenciji tromboembolije nakon operativnog zahvata na krvnom sudu ili hirurške intervencije, kod karotidne endarterektomije, arteriovenskih šantova kod pacijenata na dijalizi, za sprečavanje i prevenciju duboke venske tromboze i embolije pluća nakon dugotrajne imobilizacije, za sprečavanje rizika od prvog infarkta miokarda kodpacijenata koji imaju faktore rizika za oboljevanje od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova kao što su gojaznost, pušenj, starost…

Aspirin protect lekar može prepisati i za glavobolju, prehladu i za cirkulaciju.

Kontraindikacije

Lek ASPIRIN protect nemojte koristiti ako imate alergiju na acetilsalicilnu kiselinu, salicilate ili bilo koji drugi sastojak leka. Aspirin ne treba da koristite ni ako imate čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu, patite od povećane klonosti ka krvarenju,oboljenja bubrega, jetre, ozbiljnih bolesti srca, ni ako istovremeno uzimate metotreksat u dozama od 15 mg sedmično ili većim.

Napomena: lek ibuprofen može ometati korisno dejstvo Aspirina protect.

Aspirin i trudnoća

Aspirin se ne sme koristiti u trudnoći, posebno u poslednjem tromesečju, kao ni kod dece koja imaju manje od 16 godina, osim ako lekar to nije izuzetno odredio.

Tokom prvog i drugog trimestra trudnoće, ove tablete smete primenjivati jedino ukoliko Vam je to lekar propisao.

Lek prelazi u majčino mleko u malim količinama. Pošto za sada nema primećenih neželjenih dejstava po odojče nakon povremene upotrebe, obično nije neophodno prekinuti dojenje.

Medjutim, ako je posredi produžena primena leka, savetuje se da se prekine sa dojenjem.

Aspirin protect – hrana, piće i alkohol

Tablete Aspirin protect nemojte uzimati zajedno sa alkoholnim pićima.

Doziranje leka

Za smanjenje rizika smrtnosti kada se sumnja na iznenadni srčani infarkt: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svakog drugog dana.

Prvu tabletu trebalo bi sažvakati zbog lakše resorpcije.

Za smanjenje rizika od morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata koji su ranije imali srčani infarkt: 100 do 300 mg dnevno.

Za sekundarno sprečavanje moždanog udara i za smanjenje rizika od pojave prolaznih ishemijskihnapada i moždanog udara kod pacijenata koji pate od TIA: 100 do 300 mg dnevno.

Za smanjenje rizika od oboljenja i smrti kod pacijenata sa stabilnom i nestabilnom anginom pektoris i za prevenciju tromboembolije posle operacije krvnih sudova ili hirurške intervencije -100 do 300 mg dnevno.

Za profilaksu duboke venske tromboze i embolije pluća posle dugotrajne imobilizacije, npr. posle većeg hiruškog zahvata: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan

Za smanjenje rizika od pojave prvog srčanog infarkta kod ljudi sa faktorima rizika za oboljevanje od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan

Neželjena dejstva – nuspojave

Usled sprečavanja zgrušavanja krvi ovaj lek se može povezati sa povećanim rizikom od krvarenja. Kao neželjena dejstva mogu se javiti poremećaji želuca i creva. U retkim slučajevima se mogu javiti oticanje kože sluzokože, svrab, koprivnjača, grč disajne muskulature, pogoršanje astme, pad krvnog pritiska, angioedem …

Retko su prijavljeni proliv, poremećaj varenja, mučnina i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, smanjenje broja krvnih pločica, i crvenih i belih krvnih zrnaca. Takodje su retko zabeleženi problemi sa vidom, zujanje u ušima, vrtoglavica i poremećaji sluha.

Cena leka je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.