Aspirin – lek protiv bolova, upale i temperature

0

Aspirin je lek koji se može kupiti bez lekarskog recepta, a koristi se prvenstveno za lečenje blažih bolesti bez pomoći lekara. Medjutim lekaru ili farmaceutu se možete obratiti ako Vam treba dodatni savet. Takodje, potrebno je da pažljivo koristite lek kako biste od njega dobili najbolje rezultate, prateći uputstvo.

Važno je znati da, ako se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle tri dana, obavezno treba da posetiti lekara!

Nezaštićeno, generičko ime za ovaj lek je: Acetilsalicilna kiselina, koju jednatableta sadrži 500 mg. Od pomoćnih supstanci tu su celuloza u prahu i kukuruzni skrob.

Aspirin tablete koje su u prodaji na našem tržištu proizvodi Bajer iz Nemačke. Kutija aspirin tableta sadrži 2 x 10 tableta u blister pakovanju.

Aspirin lek

Dejstvo

Acetilsalicilna kiselina ublažava bolove, smanjuje povišenu telesnu temperaturu i deluje protivupalno.

Upotreba aspirin tableta

Najčešća je upotreba aspirina kod blago do umereneg bola i groznice.

Česta je upotreba aspirina još i za glavobolju i migrenu, za srce (zaštitu srčanog mišića), za lice, akne i bubuljice (postoji veliki broj recepata kojima se preporučuje upotreba aspirina u prahu, spolja na lice sa bubuljicama ili aknama usled infekcija, zatim za zubobolju, za upalu mišića (preventivno), ispucale pete, opekotine, fleke na licu, gripu, kosu, cirkulaciju, vene

Deca i adolescenti mladji od 16 godina tokom bolesti koje su praćene visokom temperaturom, ne treba da upotrebljavaju Aspirin, osim ako doktor nije tako odredio.

Aspirin nije namenjen za korišćenje tokom dužeg vremenskog perioda ili u velikim dozama bez konsultacije sa doktorom. Konsultujte lekara i ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste zbog njih ranije imali alergijsku reakciju.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti aspirin u slučaju da ste preosetljivi na acetilsalicilnu kiselinu ili neki drugi sastojak leka, ako ste ranije imali alergijske reakcije na salicilate ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su astmatični napadi, bronhospazam, angioedem, urtikarija, rinitis. ..

Takodje, ne treba da koristitie aspirin ako imate čir na želucu i/ili dvanaestopalačnom crevu, povećane tendencije ka krvavljenju, poremećaje u radu jetre i/ili bubrega ili ozbiljne, nestabilne srčane insuficijencije. Aspirin treba isključiti i kod paralelne terapije metotreksatom u dozi 15mg ili više nedeljno, kao i u trudnoći (tokom poslednjeg tromesečja).

Mere opreza

Ako imate alergije ili astmu, polensku kijavicu, nazalne polipe, hronične infekcije respiratornog trakta, ako se paralelno lečite antikoagulansima, ako Vam je smanjena funkcija jetre i/ili bubrega, kao i pre hirurških intervencija, i dok traje dojenje i tokom trudnoće – (prvi i drugi trimestar) – obavezno je konsultovati lekara o upotrebi aspirina.

Male količine acetilsalicilne kiseline prelaze u majčino mleko, ali do sada nisu registrovani štetni efekti na odojče, pa stoga nije potrebno prekidati dojenje ako se aspirin povremeno uzima. Medjutim, u slučaju produžene upotrebe ili velikih doza, trebalo bi prestati sa dojenjem. Nema navedenih mera opreza prilikom upotrebe aspirina dok je u toku menstruacija.

Kod dugotrajne primene aspirina, stariji pacijenti moraju biti pod lekarskom kontrolom.

Aspirin i alkohol

Istovremeno uzimanje alkoholnih pića sa aspirinom, uvećava rizik od krvavljenja iz gastrointestinalnog trakta.

Preporučene doze (osim ako lekar nije drukčije propisao):

  • Za odrasle: Jedna do dve tablete koje možete ponovo uzeti za 4 do 8 sati. Najveća dnevna doza je 8 tableta.
  • Za decu stariju od 16 godina preporučena dnevna doza je 60mg po kilogramu telesne mase, podeljena na 4 do 6 pojedinačnih doza: (15mg/kg svakih 6 sati ili 10 mg/kg svaka 4 sata).

Tableta aspirina se uzima posle jela uz veću količinu tečnosti.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom! Nikada ne uzimajte dvostruku dozu da nadomestite to što ste zaboravili da popijete lek!

Nuspojave i neželjena dejstva

Gorušica, mučnina, povraćanje, abdominalni bol, glavobolja, vrtoglavica, poremećaj sluha, zujanje u ušima i mentalna konfuzija mogu biti signali predoziranja, kao i krvarenje iz nosa i desni ili pojava modrica.

Retka neželjena dejstva su gastrointestinalno krvavljenje koje u vrlo retkim slučajevima dovodi do anemije. Ako se jave crne stolice ili povraćate krv, odmah konsultujte lekara. Retko neželjeno dejstvo su i gastrointestinalni ulkusi, gde u veoma retkim slučajevima može doći do perforacija.

Veoma retko se mogu javiti povišene vrednosti jetrenih enzima.

Retke su reakcije preosetljivosti poput ozbiljnih reakcija na koži, uz pad krvnog pritiska, otežano disanje, anafilaktičke reakcije, oticanje lica, jezika i grkljana, posebno kod astmatičara.

Aspirin se čuva na temperaturi do 30 stepeni, a rok trajanja je 4 godine.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.