Aspirin C – protivupalne tablete

0

Aspirin C su šumeće tablete koje se koriste za ublažavanje bolova, snižavanje povišene telesne temperature i deluju protivupalno.

Aspirin C šumeće tablete upotrebljavaju se za prehladu, odnosno za simptomatsko ublažavanje glavobolje, zubobolje, upale grla, ali i u slučaju bolnih menstruacija, zatim kod bolova u mišićima i zglobovima, bolova u leđima, blagih artritičnih bolova i za  ublažavanje bolova i sniženje temperature u slučaju prehlade ili gripa.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Aspirin C ako imate alergiju ili ste odreagovali na acetilsalicilatnu kiselinu ili druge salicilate ili na bilo koji drugi sastojak leka, u slučaju da imate aktivni čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ako imate povećanu sklonost krvarenju, zatajenje jetre, bubrega ili srca, ako već uzimate 15 mg ili više metotreksata nedeljno.

Aspirin C tablete

Aspirin C u trudnoći i dojenje

Aspirin C ne treba da se koristi tokom prvog i drugog tromesečja trudnoće, a posebno ne tokom poslednjeg tromesečja, jer postoji povećan rizik od komplikacija za majku i dete kako pre tako i za vreme porodjaja.

Male količine acetilsalicilatne kiseline prelaze u majčino mlijeko. Nisu prijavljeni štetni učinci na odojčad pa zato ne treba prekidati dojenje kod povremenog uzimanja Aspirina u preporučenim dozama. Ipak u slučaju visokih doza i konstantnog uzimanja Aspirina C – treba prekinuti dojenje.

Aspirin i deca

Primjena Aspirina kod dece može izazvati Rejev sindrom – vrlo retku bolest koja može biti smrtonosna. Zato se ovaj lek ne daje deci mlađoj od 16 godina.

Aspirin i drugi lekovi

Pralelna primena leka može povećati dejstvo sedećih lekova: antikoagulanti, lekovi koji koče nagomilavanje krvnih pločica, lekovi koji sadrže kortizon ili supstance nalik na kortizon, alkohol, drugi nesteroidni analgetici i protivupalni lekovi, digoksin, antidijabetici, metotreksat, valproična kiselina.

Aspirin može umanjiti dejstvo narednih lekova: diuretici, ACE inhibitori i lekovi za lečenje gihta koji potstiču izlučivanje urične kiseline, kao što su  probenecid i benzbromaron.

Doziranje

Ako nije propisano drugačije, uobičajeno doziranje je sledeće: Jedna do dve šumeće tablete na 4 do 8 sati.

Šumeću tabletu Aspirina C treba potpuno rastopiti u čaši vode a onda popiti. Nemojte uzimati Aspirin C na prazan stomak. Pojedinačna doza se obično pije na četiri do 8 sati do ukupno 4 doze dnevno.

Maksimalna dnevna doza od 10 šumećih tableta ne sme se prekoračiti! Nemojte uzimati Aspirin C duže od 3 dana bez savetovanja sa doktorom.

Moguće nuspojave

Često se javljaju poremećaji sa probavom i gorušica, muka, povraćanje i bolovi u stomaku.

Retko su prijavljeni: krvarenje u probavnom sistemu i čirevi, reakcije preosetljivosti kao što su napad otežanog disanja, reakcije na koži s mogućim padom krvnog pritiska, alergijski šok, oticanje lica, jezika i grkljana i to posebno kod astmatičara.

Vrlo retke nuspojave su povišene vrednosti jetrenih enzima i ozbiljnija krvarenja koja mogu biti opasna po život.

Od ostalih neželjenih dejstava javljaju se i glavobolja, omaglica, oštećen sluh, zujanje u ušima i zbunjenost, krvarenje, iz nosa, desni ili krvarenje u koži.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.