Aricept za Alchajmerovu bolest

0

Aricept ( sa aktivnom supstancom – donepezil ) je lek koji se koristi u svim fazama Alchajmerove bolesti. Deo je grupe lekova koji su poznati pod imenom inhibitori kolinesteraze .

Aricept tablete pomažu u poboljšanju koncentracije, pamćenja, govora, pozitivno utiču na misaone procese i kognitivne sposobnosti. Lek deluje tako što utiče na povećanje nivoa acetilkolina . Acetilkolin je odgovoran zaprenos podataka putem moždanih ćelija. Pošto Alchajmerova bolest uništava ili oštećuje moždane ćelije koje stvaraju acetilkolin , tada je moždana sposobnost da prenosi informacije drastično smanjena . Aricept upravo usporava process oštećenja tih moždanih ćelija.

Doziranje

Ako je dijagnoza takva da je Alchajmerova bolest blaga do umerena, lekar će verovatno propisati dozu Aricepta od 5 mg ili 10 mg. Za pacijente sa teškim oblicima Alchajmerove bolesti, preporučljiva je doza od 10 mg. Doktori obično počinju lečenje sa nižim dozama, a nakon 4 do 6 nedelja, doza se povećava na 10 mg, sve u cilju sprečavanja nuspojava.

Aricept tablete

Lek je u obliku tableta, pije se sa vodom ili se može najpre rastopiti na jeziku, a onda treba popiti vodu.

Aricept se može uzimati sa ili bez hrane a preporuka je da se pije u večernjim satima, neposredno pre odlaska u krevet .

Smatra se da Aricept može usporiti napredovanje bolesti, poboljšava kognitivne sposobnosti i poboljša funkciju moždanih aktivnosti. Pun efekat lečenja ne oseća se odmah već je potrebno da prodje nekoliko sedmica.

Zabeleženo je kod nekih bolesnika, da su se simptomi poboljšali, a zatim početi da opadaju nakon nekoliko meseci.

Nuspojave i neželjena dejstva

Postoji mogućnost pojave odredjenih neželjenih efekata, i to kod većine pacijenata koji piju Aricept. Uobičajene nuspojave su nesvestica, mučnina, proliv, povraćanje, nastanak modrica, nesanica, mišićni grčevi, gubitak apetita i letargija /umor. Ipak, većina ovih nuspojava su blage i privremene .

S druge strane, neke od ozbiljnijih nuspojava su bradikardija, jači rizik od gastrointestinalnog krvarenja, problemi s mokraćnom bešikom, konvulzije, oštećenje pluća.

Aricept će takođe, vrlo verovatno da poveća dejstvo anestezije na određene mišiće .

Kontraindikacije

Obavestite Vašeg lekara ako uzimate još neke lekove pored Aricepta. To važi i za čajeve, biljne ili vitaminske preparate.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, razgovarajte sa svojim doktorom jer će lek najverovatnije biti propisan tokom trudnoće jedino ako je procenjena korist za majku većaod rizika za oštećenja ploda.

Nisu sprovedena istraživanja o tome da li se lek prenosi u majčino mleko, pa tako dojilje ne smeju koristiti Aricept.

Ako ste ranije bolovali od astme, bolesti pluća, čira na želucu, mokraćne blokade, probleme sa srcem ili disfunkciju jetre, morate se obratiti lekaru jer uzimanje Aricepta u tim slučajevima može biti nebezbedno.

Lekari najčešće propisuju Aricept za lečenje Alchajmerove bolesti, u cilju poboljšanja sposobnosti razmišljanja. Medjutim, aricept ne može da spreči ili potpuno izleči Alchajmerovu bolest, već se koristi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti, a ne za vraćanje memorije ili potpuno vraćanje mentalne sposobnosti. Aricept funkcionište tako što zaustavlja proces koji razgrađuje acetilkolin, pa tako poboljšava mentalne radnje.

Alchajmerova bolest sa svojim napredovanjem, uzrokuje dublje, ozbiljnije simptome medju kojima su gubljenje memorije, umanjena sposobnost razmišljanja i teškoće pri zaključivanju.

Ova bolest koja napada moždanu funkciju, može se prepoznati na osnovu 10 osnovnih signala koje šalje: Problemi s pamćenjem koji ugrožavaju normalne, svakodnevne aktivnosti i rutinu, poteškoće u rešavanju odredjenih problema ili u koncentraciji, teškoće pri obavljanju “normalnih” svakodnevnih zadataka, zbunjenost u orjentaciji po pitanju prostora ili vremena, otežano vizuelno razumevanje, teškoće u razgovoru sa drugim osobama, teško kontrolisanje snalaženja u prostoru tokom kretanja, promene u sposobnostima odlučivanja , socijalno povlačenje i promene raspoloženja .

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.