Apaurin za anksioznost i nesanicu

0

Apaurin sa aktivnom komponentom (diazepamum) je lek koji se primenjuje u vidu tableta, injekcija i dražeja. Osim diazepama, Apaurin sadrži pomoćne materije : laktozu, saharozu, boju .

Proizvođač leka je slovenačka “KRKA”a lek se izdaje samo na lekarski recept.

Diazepam ima dejstvo širokog sprektra. Deluje antikonvulzivno i mišićno relaksantno.

Tablete, dražeje i injekcije Apaurina namenjene su za lečenje svih bolesnih stanja koja podrazumevaju emocionalnu napetost, (protiv treme), anksioznost, ekscitaciju, nemir, nesanicu i mišićne spazme a posebno za lečenje neurotskih poremećaja, psihosomatskih smetnji, apstinencijskog sindroma, i anksioznih stanja koja prate organske bolesti. Koristi se i za lečenje centralnih i perifernih mišićnih spazama. Ovaj lek može smanjiti i visok pritisak, mada se ne koristi za lečenje istog i nema ga u indikacijama koje navodi proizvodjač.

Injekcije se upotrebljavaju za akutnu anksioznost i apstinencijski sindrom, epileptički status, tetanus i akutne mišićne grčeve.

Upotrebljava se pri uvođenju u anesteziju, kod manjih hirurških zahvata i endoskopije, za olakšavanje porodjaja, kod placente previje, kasne eklampsije i preeklampsije.

Apaurin tablete

Kontraindikacije

Apaurin ne smeju da uzimaju pacijenti preosetljivi na diazepam ili na druge sastojke leka, osobe sa akutnim glaukomom uskog ugla, sa akutnom respiratornom insuficijencijom, miastenijom gravis, akutnim trovanjem alkoholom, sredstvima za uspavljivanje, analgeticima…

Mere opreznosti

Obavestite lekara ako bolujete od neke hronične bolesti, poremećaja metabolizma, ako ste preosetljivi na neki lek ili ako uzimate druge lekove.

Kod starijih bolesnika, dece i bolesnika s organskim promenama centralnog nervnog sistema, Apaurin se mora uvoditi sa oprezom i postepeno.

Pošto je moguće pogoršanje respiratornih problema, oprez je takođe potreban kod hroničnih plućnih bolesti.

Oprez je potreban kod pacijenata sa teškim oštećenjima bubrežne ili jetrene funkcije, sa teškim srčanim popuštanjem, sa psihozama i kod onih koji su skloni zavisnosti od alkohola i narkotika.

Moguće je da se kod dugotrajne primene ovog leka razvije tolerancija na njih,pa samim tim i znaci psihičke i fizičke zavisnosti. Opasnost od zavisnosti je veća kod uzimanja velikih doza i kod dugotrajnijeg uzimanja leka. Upravo zato, nagli prekid lečenja može podstaći apstinencijalni sindrom.

Interakcije Apaurina sa drugim lekovima i alkoholom

Apaurin i alkohol se ne smeju uzimati zajedno, niti se alkoholna pića smeju piti tokom lečenja, jer lek smanjuje toleranciju na alkohol. Nekada kombinacija alkohola i apaurina može dovesti do fatalnih posledica.

Kod istovremene primene Apaurina i sedativa, antidepresiva, neuroleptika, barbiturata, opioida, anestetika, MAO inhibitora, antiepileptika i antihistaminika, inhibitorno dejstvo na centralni nervni sistem je jače. Učinak diazepama povećava i paralelna upotreba etritromicina ili fifampicina.Hrana ne utiče na apsorpciju diazepama.

Tokom dugotrajnog lečenja preporučuje se kontrola osnovnih biohemijskih pokazatelja.

Apaurin u trudnoći i dojenje

Nije preporučljivo uzimanje Apaurina tokom trudnoće i daje se jedino u nužnim situacijama kada očekivana korist za majku opravdava rizik za plod. Pošto se lek izlučuje mlekom, ne daje se dojiljama ili se dojenje mora prekinuti.

Apaurin može da utiče na psihofizičke sposobnosti, a tablete od 10 mg posebno snažno deluju pa je tokom lečenja zabranjeno upravljati motornim vozilima ili mašinama.

Doziranje leka

Doziranje je individualno, i zavisno od simptoma, godina i stanja pacijenta.

Kod anksioznih i drugih neurotskih smetnji, doza je obično 2 mg do 10 mg, dva do tri puta na dan.

Ako je u pitanju nesanica (za spavanje), doza je od 4 mg do 10 mg uveče, pre spavanja.

Za apstinencijalni sindrom: 10mg, tri puta prvih 24 sata, a kasnije 5 mg , tri puta dnevno.

Kod dece starije od 6 meseci, doza je od 1 mg do 2,5 mg, tri puta dnevno.

Uobičajeno lečenje traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Predoziranje Apaurinom

Kod predoziranja, mogu se javiti pospanost, omamljenost, umor i respiratorni problemi . Redje se javljaju koma, hiporefleksija i arefleksija, ili zastoj disanja. U ovakvim slučajevima, neodložna je pomoć lekara.

Nuspojave pri upotrebi Apaurina

Kod osetljivijih pacijenata kao nuspojave mogu se javiti umor, pospanost, omaglica i mišićna slabost. Simptomi mogu prestati spontano ili posle smanjenja doze.

Retke nuspojave su i smetnje u ponašanju i koncentraciji, smušenost, depresija, noćne more, zaboravnost, nerazgovetan govor, smanjenje libida, poremećaji menstrualnog ciklusa, alergijske reakcije…

Kod dugotrajnog korišćenja može se javiti zavisnost. Ako se pojave agitacija, povećana mišićna spastičnost, smetnje spavanja ili halucinacije, lečenje treba stopirati.

Lek se čuva se na temperaturi do 25°C, van domašaja dece.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.