Andol protiv bolova i povišene temperature

0

Lek Andol je namenjen za primenu kod odraslih osoba i kod dece koja su starija od 16 godina. Andol kao osnovni sastojak ima acetilsalicilnu kiselinu koja ima dejstvo pri lečenju blagih i umerenih bolova, kao i kada je potrebno da se snizi povišena telesna temperatura. Andol sadrži i sledeće pomoćne supstance: magnezijum-oksid, teški; skrob, kukuruzni; želatin; talk; skrob, kukuruzni, preželatinirani; celuloza, mikrokristalna; silicijum dioksid, koloidni, bezvodni.

Andol tablete se koriste kod:

  • Blagih i umerenih bolova (za glavobolju, zubobolju, reumu, bolesti, bolova u mišićima odnosno za upalu mišića, za bol u zglobovima, kod nervnih bolova i kod bolnih menstruacija).
  • Povišene telesne temperature za vreme bolesti kao što su prehlada i grip.

Može da ublaži mamurluk. Iako je ubrzava, Andol nije isključivi lek za cirkulaciju, mada je činjenica da se ovaj lek koristi za potenciju ili pritisak, za vene, i da može da izazove ubrzavanje menstruacije… Takodje, nije retkost da se andol preporučuje u spoljnoj upotrebi za akne i bubuljice, iako sve ove indikacije nisu navedene u uputstvu proizvodjača.

Pre prve upotrebe andola, potrebno je da obavezno konsultujte lekara.

Andol tablete

Kontraindikacije

Kada lek Andol ne sme da se koristi?

Acetilsalicilna kiselina je kontraindikovana kod osoba koje su ranije imale reakcije preosetljivosti kao što su grč disajne muskulature, zapaljenje sluznice nosa, koprivnjača, u slučaju preosetljivosti na salicilate ili na druge nesteroidne antiinflamatorne lekove. Andol se ne koristi kod pacijenata sa bronhijalnom astmom, u slučaju bolesti gornjeg dela digestivnog trakta, poput gastritisa i čira želuca ili dvanaestopalačnog creva, kao i kod obolelih od gihta.

Lek je kontraindikovan kod mladjih osoba od 16 godina, u trudnoći, odnosno poslednjem trimestru trudnoće i kod pacijenata koji primaju dozu metotreksata od 15 mg/sedmično ili više.

Upotreba acetilsalicilne kiseline je kontraindikovana i u slučaju teškog oštećenja srca, bubrega i jetre.

Mere opreza

Konsultujte lekara ako bol traje duže od 10 dana, groznica duže od 3 dana, a gušobolja više od 2 dana.

Budite oprezni ako ste alergični na druge lekove protiv bolova, zapaljenja ili neke druge alergene, ako ste imali čir na želucu ili crevu ili želudačnocrevna krvarenja, zatim u slučaju da primate terapiju antikoagulantnim lekovima, ako imate oštećenje bubrežne ili jetrene funkcije.

Pošto ibuprofen može da ometa korisno dejstvo Andola, konsultujte se sa lekarom, ako uz andol koristite Ibuprofen.

Nuspojave i neželjena dejstva

Andol može da uzrokuje grč disajne muskulature, da bude uzrok napada astme ili neke druge reakcije preosetljivosti.

Nekoliko dana po uzimanju, acetilsalicilna kiselina može uzrokovati tendenciju ka povećanom krvavljenju tokom i posle operacija, dok u manjim dozama Andol smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline, što može da dovede do napada gihta kod pacijenata koji za to imaju predispozicije.

Posebna pažnja je potrebna kod pacijenata sa otokom mukozne membrane nosa .

Kod nekih virusnih bolesti, posebno kod gripa tipa A, gripa tipa B i varičele, postoji rizik od Rejevog sindroma kod mladjih osoba i kod dece, koje je vrlo retko oboljenje i koje može biti opasno po život pa zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Moguće je i krvarenje iz nosa, desni ili krvarenje kože.

Poremećaji nervnog sistema: Mogu se javiti vrtoglavica i zujanje u ušima. Retko se može javiti poremećaj vida i sluha.

Od želudačnocrevnih poremećaja, mogući su dispepsija, mučnina i povraćanje. Prijavljeni su i slučajevi prebojenosti stolice, razvoja želudačnocrevnog čira, povraćanje sa tragovima krvi kada je potrebno odmah se javiti lekaru.

Može doći i do poremećaja funkcije bubrega, jetre i do poremećaja imunog sistema.

Andol i drugi lekovi

Postoje moguće interakcije Andola sa sledećim lekovima:

  • Lekovi protiv zgrušavanja, trombolitici i ostali lekovi koji sprečavaju nagomilavanje krvnih pločica gde andol može da poveća rizik od krvavljenja.
  • Sistemski glukokortikosteroidi, osim hidrokortizona kao i alkohol, mogu da povećaju rizik od želudačnocrevnih čireva i krvarenja.
  • Nivo glukoze u krvi može se smanjiti ako se sa andolom koroste antidijabetici, npr. Insulin.
  • Interakcije su zabeležene i sa Digoksinom, Metotreksatom i Valproinskom kiselinom.
  • Slabljenje efekta lekova može se desiti u istovremenoj upotrebi diuretika, nekih lekova za sniženje povišenog krvnog pritiska i lekova koji se koriste kod gihta.

Andol tablete nemojte uzimati sa alkoholom.

Andol u trudnoći i tokom dojenja

Upotreba andola nije preporučljiva tokom trudnoće (naročito u trećem trimestru) i tokom dojenja.

Acetilsalicilna kiselina ne utiče na sposobnost pri upravljanju motornim vozilima i pri rukovanju mašinama.

Doziranje

Uobičajena doza kod odraslih i dece starije od 16 godina je jedna do dve tablete a ona se može ponavljati na 4 – 6 sati, do najveće doze koja iznosi 13 tableta tokom 24 časa.

Ako ste uzeli više leka nego što je trebalo odmah razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom!

Simptomi predoziranja su povraćanje, dehidracija, zujanje u ušima, vrtoglavica, gluvoća, znojenje, topli ekstremiteti, pulsiranje u ekstremitetima i hiperventilacija.

U većini slučajeva prisutan je poremećaj ravnoteže. Tu su još konfuzija, dezorijentacija, koma i konvulzije koje su češće kod dece nego kod odraslih.

U slučaju akutnog trovanja, potrebno je isprati želudac i izazvati povraćanje, i primeniti sve druge neophodne mere.

Ako ste zaboravili da uzmete Andol, nemojte uzimati dvostruku dozu da biste nadoknadili to što ste preskočili dozu.

O prekidu terapije, konsultujte se sa lekarom. Lek se može nabaviti i bez lekarskog recepta.

Rok upotrebe leka je dve godine a treba ga čuvati na temperaturi do 25 °C.

Proizvođač Andola je “Pliva” Zagreb, Hrvatska.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.