Anbol – lek protiv bolova

0

Anbol tablete sadrže acetilsalicilnu kiselinu koja spada u grupu nesteroidnih antiinflamatornih protivupalnih lekova. Upotrebljava se za lečenje bolova, (glavobolja, migrena, reumatski bolovi, neuralgija, menstrualni bolovi, zubobolja) zatim za lečenje upala i povišene telesne temperature tokom prehlade i gripa. U preporučenim dozama ima efikasno dejstvo na blage do umerene bolove.

Kontraindikacije

Anbol se ne sme koristiti ako je pacijent ranije imao čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, hemofiliju ili druga oboljenja zgrušavanja krvi, astmu, giht, koprivnjaču, naglo oticanje lica, jezika, usana i guše, oticanje drugih delova tela, naročito šaka, zatim rinitis, ako je pacijent osetljiv na anbol ili na druge nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Anbol tablete

Anbol se ne sme koristiti i dok traje dojenje.

Takodje, upotreba Anbola je kontraindikovana kod dece mladje od 16 godina, zbog opasnosti od Rejevog sindroma, osim u odredjenim slučajevima kao što je na primer prevencija tromboze.

Pre primene Anbola morate se konsultovati sa lekarom ako imate oštećenu funkciju jetre ili bubrega, bronhijalnu astmu, ili ako ste dehidrirali, ako ste anemični ili imate nedostatak glukozo-fosfatdehidrogenaze. Anbol se mora izbegavati nekoliko dana pre operacije.

Ako pacijent ima oštećenja bubrega, Anbol može izazvati oštećenje bubrežne funkcije.

Kod starijih osoba, treba izbegavati lek Anbol zbog većeg rizika od krvarenja iz organa za varenje.

Anbol i drugi lekovi

Obavestite lekara ako koristite sledeće lekove:

Antikoagulansi, lekovi za izbacivanje tečnosti, lekovi za terapiju gihta, metotreksat, antidijabetici, kortikosteroidi, metoklopramid, domperidon, dipiridamol, antiepileptici, drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, barbituratii drugi sedativi,digoksin, sulfonamidi.

Nije preporučljiva upotreba Anbola sa alkoholom zbog povećanog rizika od oštećenja sluznice želuca i krvarenja iz gastrointestinalnog trakta.

Anbol u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili planirate da ostanete u drugom stanju, posavetujte sa lekarom. U svakom slučaju primena Anbola je kontraindikovana u poslednjem trimestru trudnoće. Anbol nije preporučljiv tokom dojenja.

Doziranje

Uzimajte Anbol u dozama i razmacima kako Vam je lekar propisao. Lek se pije sa čašom vode, tokom ili posle jela.

Odrasli i deca starija od 16 godina uzimaju jednu do dve tablete na 4 do 6 sati, za vreme ili posle jela. Maksimalna doza po danu je 4 g. Ne davati deci mladoj od 16 godina.

Predoziranje

Ako ste uzeli višu dozu od preporučene, odmah se posavetujte sa lekarom. Ako ste zaboravili da uzmete lek, ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadomestili propušteno. Terapiju anbolom ne prekidajte sami bez konsultacija sa lekarom.

Nuspojave

Medju nuspojavama su alergijske reakcije poput curenja iz nosa, svraba, otoka, pogoršanja astme, osipa, bronhospazma, pada pritiska, edema, koprivnjače, crvenila…

Efekti na organe za varenje mogu biti u vidu čireva na želucu ili krvarenja u stolici, bolovi u stomaku i povraćanje krvi, iritacija stomaka, zapaljenja jetre.

Mogući su još i anemija, promene u krvnim ćelijama, ošamućenost, zujanje u ušima, vrtoglavica, gluvoća, znojenje, osećaj mučnine, glavobolja, zbunjenost.

Ako primetite neko neželjeno dejstvo obavestite o tome lekara ili farmaceuta.

Rok upotrebe leka je dve godine, a čuva se na temperaturi nižoj od 25 stepeni. Proizvodjač Anbola je A.D. Galenika. Anbol se može kupiti u apoteci i bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.