Ampril za lečenje visokog krvnog pritiska

0

Ampril HL i Ampril HD tablete se kao lek koriste za pritisak, odnosno za lečenje visokog krvnog pritiska.

Ampril HL i Ampril HD su kombinacija dva leka – ramiprila i hidroklorotiazida. Ramipril deluje tako što smanjuje stvaranje materija koje povećavaju krvni pritisak. Opušta i širi krvne sudove i olakšava pumpanje krvi. Hidroklorotiazid s druge strane povećava količinu vode odnosno urina koja se izlučuje iz organizma, što takodje snižava krvni pritisak.

Kontraindikacije

Ampril ne treba koristiti ako ste alergični na ramipril, hidroklorotiazid ili neki drugi sastojak leka, ili imate alergiju na lekove slične ovom. Alergijske reakcije se manifestuju u vidu osipa, problema sa gutanjem ili disanjem, oticanja usana, lica, grla ili jezika.

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste ranije imali angioedem, čiji su znaci svrab, crvene mrlje na rukama, vratu i stopalima, otežano gutanje i disanje, oticanje grla i jezika, oticanje oko očiju i usana.

Ampril možda nije pogodan za vašu terapiju ako ste na dijalizi ili nekom drugom obliku filtracije krvi, zatim u slučaju da imate teško oštećenje jetre ili abnormalne količine soli u krvi .

Nemojte koristiti ove tablete u trudnoći, ni ako dojite.

Lečenje Amprilom možda će biti prekinuto ako treba da primite anestetik zbog operacije ili stomatološkog zahvata na zubima.

Ampril HL i Ampril HD nisu preporučljivi za decu i adolescente mlađe od 18 godina.

Ampril tablete

Ampril i drugi lekovi

Informišite vašeg lekara u slučaju da uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koje druge lekove, uključujući i biljne preparate jer mogu medjusobno uticati na dejstvo.

Lekovi koji mogu imati ovakvo dejstvo su: lekovi za ublažavanje bolova i upala poput brufena i aspirina, lekovi za lečenje niskog krvnog pritiska, astme ili alergija, kao što su efedrin, noradrenalin ili adrenalin.

Tu su i lekovi koji mogu smanjiti ili povećati količinu kalijuma u krvi, lekovi za lečenje gljivičnih infekcija, za lečenje raka, protiv zatvora, lekovi za lečenje srčanih tegoba, diuretici, lekovi za sprečavanje odbacivanja organa posle transplantacije, steroidni lekovi, Alopurinol, Prokainamid, Kolestiramin, Karbamazepin. Na spisku su još lekovi za lečenje šećerne bolesti, litijum, kinin, penicillin, lekovi koji sadrže jod, lekovi za razređivanje krvi…

Upotreba alkohola s Amprilom HL i Amprilom HD može da uzrokuje omaglicu ili ošamućenost. Lek Ampril HL i Ampril HD se mogu piti uz jelo ili između obroka sa tečnošću. Tablete se ne smeju žvakati.

Savjetuje se da ne vozite automobil niti da upravljate mašinama dok ne utvrdite kako ovaj lek deluje na Vas. Ako se dogodi da osećate omaglicu, nemojte upravljati vozilom i nemojte koristiti alate ili mašine.

Pošto Ampril HL i HD sadrže laktozu, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete terapiju ovim lekom.

Doziranje

Lek uvek treba uzimati na način koji je odredio lekar. Uobičajena doza je jedna tableta Amprila HL (2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida) ujutru. Doza se može uvećavati na jednu tabletu Amprila HD (5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida) ujutru. Doza će za starije pacijente verovatno biti malo niža.

Najveća doza je 5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida.

Ako uzmete više leka nego što je propisano morate se odmah obratiti lekaru ali obavezno uz nečiju pomoć.

Ako ste zaboravili da uzmete Ampril ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Nuspojave

Teške alergijske reakcije kao što su oticanje lica, usana ili grla koje otežava gutanje ili disanje kao eventualne nuspojave zahtevaju pomoć lekara, kao i ubrzani puls, nepravilni ili snažni otkucaji srca, bol u grudima, moždani udar.

Od ostalih nuspojava mogu se javiti kašalj, smanjen apetit, nastanak modrica, umor, nesvestica, bolovi u želucu, mučnina, glavobolja, bronhitis, povećana koncentracija šećera u krvi, bol u zglobovima…

Manje česte nuspojave su osip na koži, nesvestica, crvenilo, hipotenzija, vrtoglavica, nesanica, gubitak ukusa, nemir, depresija, upala sinusa, zapušen nos, upala desni, otečena usta, zujanje u ušima, nadražene oči, gubitak kose, zatvor, veće lučenje mokraće, jače znojenje, ubrzani ili nepravilni otkucaji srca, impotencija kod muškaraca, smanjenje broja crvenih ili belih krvnih zrnaca.

Lek se izdaje samo na recept, a treba ga čuvati na temperaturi do 30 stepeni.

Proizvođač leka je slovenačka farmaceutska kuća “Krka”.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.