Ampicillin, antibiotik protiv infekcija

0

Ampicillin je penicillin (antibiotik) širokog spektra dejstva. Spektar dejstva obuhvata gram pozitivne bakterije, gram negativne bakterije i anaerobe.

Upotreba i dejstvo

Ampicilin se kao lek koristi za infekcije gornjih respiratornih puteva (sinusitis, optitits media, akutne egzacerbacije hroničnog bronhititsa, faringitis), zatim kod infekcija urogenitalnog trakta (gonoreja i postgonorealni uretritis), za lečenje infekcija žučnih puteva, gastrointestinalnog trakta (kao što su bakterijska diareja, salmoneloza, šigeloza) i kod infekcija kože i mekih tkiva, na primer za upalu zuba. Koristi se još za terapiju kod meningitisa.

Doziranje

Ampicillin kapsule treba da se uzimaju u pravilnim vremenskim razmacima, jedan sat pre ili dva sata posle obroka.

Uobičajeno doziranje kod odraslih i kod dece koja imaju težinu veću od 40 kilograma je 250-500 mg na 6 do 8 sati.

Doze za decu koja koriste sirup ampicillin: do 5 kg svakih 6h – pola do 1 kafena kašika sirupa od 125 mg/ml. Zatim od 5kg do 25 kg na svakih 6h – 1 kafena kašika sirupa od 125 mg/ml ili od 250 mg/l. Za težinu iznad 25 kg – 250 do 500 mg svakih 6 sati.

Kod gonoreje: 3,5 g Ampicillina uz 1 g Probenecida i to jednokratno.

Tablete, odnosno kapsule ili sirup treba uzimati samo po preporuci lekara koji će detaljnije odrediti dozu. Lečenje ne treba prekidati samoinicijativno. Razmak između dve doze ne treba da je kraći od 2-4 sata.

Ampicillin antibiotik

Kontraindikacije

Lek je kontraindikovan kod alergija na penicillin, kod infektivne mononukleoze, limfocitne leukemije, u slučaju alergije na cefalosporine.

Potrebno je detaljno ispitati eventualnu alergiju na peniciline odnosno cefalosporine, kao i sklonost na druge alergije. Oprez pri doziranju je potreban u slučaju renalne insuficijencije a poželjna je kontrola krvne slike jednom nedeljno.

Nuspojave

Najveći pocenat neželjenih dejstava su alergijske pojave od kojih je najčešći kožni osip utrikarijalnog ili makkulopapuloznog karaktera. Moguća je pojava gastrointestinalanih neželjenih efekata poput mučnine, povraćanja, proliva. Retko se može javiti pseudomembranozni kolitis.

Kod duže primene leka uočena je reverzibilna depresija produkcije neutrofila i trombocita. Može se desiti još superinfekcija rezistentnim bakterijama i gljivicama.

Od neželjenih dejstava mogu se javiti alergijske reakcije, groznica, anemija, leukopenija, retko anafilaktički šok (u čijem slučaju je potrebno odmah se javiti lekaru)zatim promene u ukusu, enterokolitis…

Interakcije sa drugim lekovima

Kod istovremenog korišćenja ampicilina sa Alopurinolom dešava se povećana mogućnost od kožnih osipa, ako se upotrebljava sa hloramfenikolom, dejstvo ampicilina će biti smanjeno, ako se koriste oralni antidijabetici, moguć je pojačani hipoglikemijski efekat a ampicillin plus smanjuje dejstvo oralnih kontraceptiva. Ako se istovremeno koristi probenecid, biće smanjena eliminacija ampicilina.

Ampicilin je u interakciji još sa eritromicinom, sulfonamidima i tetraciklinima.

Ampicilin može prilikom laboratorijskih analiza dati lažno povišen nivo glukoze u urinu ako se određuje bakar sulfatom, kao i lažno pozitivan COOMBS-ov test. Takodje, koncentracije SGPT i SGOT mogu biti povišene.

Nije preporučljivo koristiti Ampicilin i alkohol paralelno, naročito ako svakodnevno konzumirate velike količine alkoholnih pića.

Ampicilin u trudnoći i tokom dojenja

Ampicilin se može koristiti tokom trudnoće, ako je lekar tako odredio. Pošto se lek izlučuje u majčino mleko u niskim koncentracijama, za dojilje je preporučljivo da se konsultuju sa lekarom i donesu odluku o prestanku dojenja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.