Amoksiklav – antibiotik protiv upala, groznice i infekcija

0

Amoksiklav je antibiotik koji sadrži kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline. Amoksicilin je polusintetski penicilinski antibiotik širokog spektra dejstva sa baktericidnim dejstvom na Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme. Klavulanska kiselina s druge strane ima takvo dejstvo da sprečava razgradnju amoksicilina

Amoksiklav se kao lek daje kao sirup, zatim postoje Akoksiklav tablete ili kapsule.

Upotreba

Amoksiklav se koristi kod infekcija izazvanih osetljivim mikroorganizmima kao što su infekcije gornjih respiratornih puteva (akutni i hronični bronhitis, bronhopneumonija), gnojna angina, zatim infekcije urogenitalnog trakta (cistitis, uretritis, akutni i hronični pijelonefritis, bakteriurija u graviditetu, puer- peralna sepsa, septički abortus, gonoreja) u hirurgiji i ORL, za grlo, u stomatologiji (kod pripreme hirurških intervencija), za peritonitis, kod intraabdominalne sepse, septikemije, bakterijskog endokarditisa, tifoidne i paratifoidne groznice, kože i mekih tkiva.

Amoksiklav antibiotik

Amoksiklav, trudnoća i dojenje

Panklav se kao aktivna supstanca iz Amoksiklava može primenjivati u trudnoći i za vreme dojenja.

Doziranje

Doze leka će odrediti Vaš lekar.

Uobičajene doze kod oralne primene:

Za odrasle i za decu iznad 12 godina: 250 – 500 mg na 8 sata, maksimalno 6 g dnevno,

Za bebe odnosno za decu do 1 godine: 20 mg po kilogramu telesne mase dnevno podeljeno u 3 doze.

1 – 6 godina: 125 – 250 mg na 8 sati, za decu od 6 do 12 godina: 250 – 500 mg na 8 sati.

Sirup i kapi treba pripremiti neposredno pre upotrebe dodavanjem destilovane vode do naznačene linije i onda dobro promućkati.

Doze leka se prilagodjavaju kada se lek unosi injekcijom ili infuzijom, kao i kod profilakse u hirurgiji tokom uvoda u anesteziju. Kod renalne insuficijencije doze se koriguju prema vrednosti klirensa kreatinina.

Infuzija se priprema rastvaranjem lnjekcija u 50 -100 ml infuzionog rastvora. Posle rastvaranja može da se javi prolazna roze boja, što je beznačajno za kvalitet i efikasnost leka.

Za rastvaranje injekcija ne sme se koristiti rastvor dekstroze, rastvori koji sadrže belančevine, masti ili aminoglikozide, kao ni preparati krvi.

Kontraindikacije

Kontraindikacije se odnose na lučaje alergija na penicilin ili klavulansku kiselinu.

Panklav treba oprezno primenjivati kod alergije u anamnezi, posebno alergije na cefalosporine, kod insuficijencije jetre, bubrega i infektivne mononukleoze.

Upotreba antibiotika u dužem vremenskom periodu može da dovede do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

Menstruacija, odnosno mesečno krvarenje kod žena ne predstavlja problem za terapiju ovim lekom. Amoksiklav i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje konzumiranje većih količina alkoholnih pića.

Nuspojave

Amoksiklav se dobro podnosi, a neželjena dejstva su retka i manifestuju se uglavnom u vidu alergijskih reakcija, svraba, urtikarije, zatim se mogu javiti mučnina, povraćanje, dijareja. Retko može da se jave anemija, trombocitopenija, trombocitopenična purpura, eozinofilija, leukopenija i agranulocitoza. Ove reakcije imaju prolazni karakter.

Amoksiklav i drugi lekovi

Alopurinol može da poveća mogućnost kožnih osipa, hloramfenikol može da dovede do smanjenja efikasnosti ampicilina, sulfonamidi, tetraciklini i antacidi mogu da uzrokuju smanjenu resorpciju amoksicilina, zatim paralelna primena oralnih kontraceptiva može da uzrokuje njihovu manju efikasnost, dok Probenecid dovodi do smanjene eliminacije amoksicilina.

Upotreba Amoksiklava može dati lažno povišen nivo glukoze u urinu ako se određuje bakar sulfatom, kao i lažno pozitivan COOMBS-ov test.

Lek treba uzimati samo prema preporuci lekara, držati se propisane doze i intervala uzimanja. Nemojte da prekidate uzimanje leka na svoju ruku. Razmak između dve doze leka ne treba da je kraći od 2-4 sata.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.