Amoksicilin, lek za disajne organe i protiv infekcija

0

Lek Amoksicilin je antibiotik sa istoimenom aktivnom materijom. Amoksicilin spada u grupu penicilinskih antibiotika.

Koristi se za lečenje infekcija uzrokovanih bakterijama osetljivih na amoksicilin:

  • Za infekcije disajnih organa kao što su upale bronhija, gnojna angina, upale ždrela, za grlo, kod upale sinusa, upale pluća uzrokovane pneumokokom, streptokokom i stafilokokom,
  • Kod akutne upale srednjeg uha uzrokovane pneumokokom, streptokokom, stafilokokom,
  • Za ešerijihu, odnosno za infekcije polnih organa koje uzrokuje ešerihija coli, Proteus mirabilis, Streptococcus faecalis (gonoreja), za upalu jajnika,
  • Za infekcije kože i mekih tkiva, uključujući infekcije opekotina, koje uzrokuje streptokok, stafilokok, E. coli, Proteus mirabilis; bol u grlu,
  • Za lajmsku bolest, koja se prenosi ugrizom krpelja, uzrokuje temperaturu, glavobolju, malaksalost, bolove u telu i osip,
  • Kod trbušnog tifusa,
  • Za gastritis i peptički ulkus.

Amoksicilin se takođe koristi za stopiranje infekcija kod vađenja zuba ili drugih hirurških zahvata, kao i u sprečavanju bakterijskog endokarditisa.

Amoksicilin kapsule

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Amoksicilin u slučaju da ste preosetljivi na amoksicilin, kod alergija na penicilin ili bilo koji sastojak ovog leka, ako ste ranije imali alergijsku reakciju na bilo koji antibiotik.

Ne treba da koristite ovaj lek ako uzimate lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi, alopurinol za giht, ako bolujete od limfatičke leukemije.

Obavestite lekara ako dojite i ako uzimate kontraceptive.

Budite oprezni s amoksicilinom ako bolujete od infektivne mononukleoze, ako ste se lečili od bubrežne bolesti ili ne možete redovno mokriti. Amoksicilin može da uzrokuje i reakciju preosetljivosti – anafilaktički šok.

Tokom lečenja ,naročito ako je ponovljeno i dugo traje, postoji mogućnost dodatne infekcije gljivicama i drugim bakterijama. U tom slučaju primena Amoksicilina se mora odmah prekinuti.

Kod duže primene leka potrebno je proveravati funkciju bubrega, jetre i krvnu sliku.

Amoksicilin i alkohol ne treba konzumirati zajedno, i poželjno je izbegavati alkoholna pića tokom terapije. Lek se može upotrebljavati i dok traje menstruacija odnosno mesečno krvarenje kod žena.

Amoksicilin i drugi lekovi

Amoksicilin može da smanji dejstvo oralnih kontraceptiva pa se preporučuje primena drugih metoda kontracepcije.

Kod istovremene primene amoksicilina i alopurinola povećava se učestalost kožnih osipa, a pri istovremenoj upotrebi sa kortikosteroidima, povećana je mogućnost hematoloških i bubrežnih nuspojava.

Ako se paralelno koriste amoksicilin i aminoglikozid, preporučuje se da vremenski razmak između uzimanja ova dva leka bude najmanje sat vremena.

Amoksicilin se ne preporučuje istovremeno s upotrebom tetraciklina, kloramfenikola i sulfonamida.

Ne treba uzimati Amoksicilin paralelno sa bilo kojim lekom koji sprečava zgrušavanje krvi, ni sa lekovima koji se koriste u terapiji gihta.

Upotreba Amoksicilina pre ili posle jela?

Kapsule odnosno tablete Amoksicilina se mogu uzimati uz obrok ali i bez obroka.

Amoksicilin u trudnoći i dojenje

Ne uzimajte ovaj lek ako ste trudni osim ako ste prethodno o tome razgovarali sa lekarom. Njegova upotreba je dozvoljena samo kada, prema proceni lekara, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po plod.

Pošto se ovaj lek izlučuje u majčino mlijeko, postoji mogućnost senzibilizacije, proliva, kandidijaze i kožnog osipa kod odojčadi. Promena Amoksicilina dok dojite moguća je samo ako je moguća korist za dojilju veća od mogućeg rizika po bebu.

Nema podataka o uticaju leka na upravljanje vozilima i radu na mašinama. Amoksicilin nije preporučljiv lek za korišćenje u terapiji kod pacijenata koji imaju učestale dijareje.

Doziranje

Uzimajte lek onako kako je to odredio vaš lekar. Doziranje amoksicilina će zavisiti od uzroka bolesti, težine bolesti, vaših godina i od bubrežne funkcije.

Inače, uobičajeno je da se ovaj lek uzima svakih 8 sati, na prazan ili pun želudac.

Za decu do 10 godina i do 20 kg težine, amoksicilin se primenjuje u obliku suspenzije čije će rastvaranje obaviti farmaceut u apoteci, a to možete prema uputstvu uraditi i sami. Uobičajene doze su, 20- 40 mg/kg na dan podeljeno u 3 doze na svakih 8 sati.

Predoziranje

U slučaju predoziranja javite se svom lekaru ili hitnoj pomoći. Moguće je da ćete u tom slučaju osećati mučninu, imati proliv, kristale u mokraći ili teškoće pri mokrenju.

Ako ste zaboravili uzeti dozu, uzmite je što pre, ali nemojte uzeti sledeću dozu prerano. Sačekajte bar 4 sata do uzimanja naredne doze.

Dužina terapije zavisi od uzroka i težine bolesti i odredjuje je vaš lekar. Inače uobičajeno je da lečenje treba nastaviti 48-72 sata nakon prestanka simptoma bolesti. Terapija Amoksicilinom ne treba biti duža od dve nedelje.

Nuspojave i neželjena dejstva

Vrlo retke nuspojave su alergijske reakcije u vidu osipa, svrba, žuljeva, crvenila i oteklina po licu, usanama, jeziku, poteškoće s disanjem… Odložena alergijska reakcija može nastati 7 do 12 dana nakon primene leka.

Moguća je još upala debelog creva sa prolivom, grlobolja,visoka temperatura.

Hitno se javite lekaru ako Vam se desi jak proliv s krvarenjem, cvenilo i modrice po koži, ako imate tamniju mokraću, svetliju stolicu i žutilo na beonjačama.

Vrlo retke nuspojave su gljivična upala rodnice, usta ili pregiba kože, bubrežne poteškoće, epileptički napad, hiperaktivnost, zamućena mokraća, poteškoće s mokrenjem, naslage na zubima, promena boje jezika, anemija. U prevenciji gljivičnih infekcija kao nuspojave, možete po savetu lekara koristiti probiotike ili Vam mogu pomoći i mlečni proizvodi poput jogurta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.