Amlodipin – tablete za visok pritisak

0

Amlodipin tablete kao aktivnu komponentu sadrže amlodipin besilat. Pomoćne komponente leka su: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat. Amlodipin pripada grupi lekova koji su antagonisti kalcijuma.

Lek se koristi se za tretman visokog krvnog pritiska (hipertenzija) ili boli u grudima (angina), kao i za redak oblik Prinzmetalove angine pektoris.

Kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, Amlodipin deluje tako što opušta krvne sudove, pa krv lakše prolazi kroz njih. Kod osoba sa anginom, deluje tako što poboljšava prokrvljenost, a time i dotok kiseonika u srčani mišić, čime sprečava bol u grudima. Lek ne obezbeđuje trenutno oslobadjanje od boli u grudima koja nastaje usled angine.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Amlodipin ako ste imali alergijsku reakciju na ovaj lek ili na neke druge antagoniste kalcijuma ili druge pomoćne komponente leka.

Primenjujte ovaj lek sa oprezom ako imate obolelu jetru, srčane bolesti, ako ste stariji od 65 godina ili mladji od 18 godina.

Amlodipin tablete se mogu uzimati sa ili bez hrane. Važno je i da ne konzumirajte veće količine soka od grejpfruta dok uzimate ovaj lek. Amlodipin i alkohol takodje su zabranjeni.

Amlodipin tablete

Amlodipin u trudnoći i pri dojenju

Ako ste trudni, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću obavestite svog lekara pre nego što uzmete ovaj lek. Inače se ne preporučuje uzimanje Amlodipina tokom dojenja i drugog stanja.

Upravljanje mašinama i vozilima

Moguće je da ćete osetiti vrtoglavicu ili ošamućenost tokom korišćenja ovog leka pa zato nemojte voziti ili upravljati mašinama ili raditi bilo šta što zahteva psihičku koncentraciju dok ne vidite kako lek deluje na Vas. U cilju smanjenja rizika od vrtoglavice ili nesvestice, nemojte ustajati naglo, naročito ako ste stariji pacijent.

Amlodipin i interakcije sa drugim lekovima

Obavestite svog lekara ako koristite, ako ste nedavno uzimali bilo koji lek, uključujući i one koje ste uzeli bez recepta. To je posebno važno, naročito ako istovremeno uzimate nesteroidne antireumatike, ciklosporin ili sildenafil koji u kombinaciji sa amlodipinom uzrokuju povećan hipotenzivni efekat.

Takodje, pre bilo kakvog operativnog zahvata, obavestite lekara ili stomatologa da koristite Amlodipin.

Doziranje

Amlodipin tablete treba uzimati isključivo prema uputstvu i u dozama koje Vam je propisao lekar. Nemojte sami, bez saveta lekara, menjati dozu ili prestati sa upotrebom leka.

Uobičajena početna doza je 5 mg amlodipina jednom dnevno a maksimum je 10 mg amlodipina.

Preporuka je da ove tablete uzimate svakog dana u isto vreme sa čašom vode. Važno je da lek uzimate u kontinuitetu sve dok Vaš lekar ne odobri drugačije.

Ako ste slučajno uzeli više tableta nego što Vam je propisano ili ako je dete slučajno progutalo neku tabletu, odmah obavestite svog lekara. Simptomi predoziranja mogu biti teška vrtoglavica, nesvestica i ubrzan rad srca.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, dozu uzmite čim se setite, osim ako je uskoro vreme za sledeću. Uzmite narednu dozu u uobičajeno vreme. Nikada ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Nuspojave i moguća neželjena dejstva

Kao i drugi lekovi, i Amlodipin može da izazvove neka neželjena dejstva.

Odmah obavestite lekara, ako primetite neki od sledećih simptoma: otok ruku ili stopala, aritmija, srčana palpitacija (vrlo ubrzan ritam srca), pojačan bol u grudima , žute beonjače, taman urin, žutilo kože.

Lekaru se morate obratiti i ako osetite iznenadno sviranje u grudima, teškoće u disanju, otok očnih kapaka, lica ili usana, osip ili svrab.

Ako primetite mučninu, zamor, slabost, bol u stomaku, uspavanost, grčeve u mišićima, glavobolju, navalu krvi u lice, vrtoglavicu, takodje se obratite Vašem lekaru za pomoć.

Čak iako se jave neka neželjena dejstva koja nisu navedena, obratite se lekaru za pomoć ili savet.

Lek se izdaje u apotekama na lekarski recept. Treba ga čuvati van domašaja dece na temperaturi do 25 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.