Aminofilin, lek za astmu i bronhitis

0

Lek Aminofilin (tablete i ampule za injekcije) je smeša dveju aktivnih supstanci – teofilina i etilendiamina. Terapijsko dejstvo aminofilina je takvo da opušta glatke mišiće krvnih sudova, bronhija, bilijarnog i gastrointestinalnog trakta, snižava krvni pritisak, naročito u plućnim arterijama, a deluje i blago diuretički. Daje se u vidu tableta ili injekcija.

Teofilin takodje deluje nadražajno na centar za disanje, stimuliše srce, povećava frekvenciju i udarni volumen, širi koronarne arterije.

Upotreba i učinak leka

Aminofilin se koristi kod akutnih napada bronhijalne astme, kod hronične bronhijalne astme, za lečenje reverzibilnog opstruktivnog bronhitisa, kod bronhokonstrikcije izazvane naporom i kao dodatna terapija kod Cheyne-Stokes-ovog disanja.

Učinak leka se ogleda u relaksaciji bronhijalnih glatkih mišića, povećanju kontraktilnosti i efikasnosti srčanog mišića, povećanju protoka krvi i krvnog pritiska, i nekim antiinflamatornim dejstvima.

Aminofilin tablete

Doziranje leka

Terapija Aminofilinom obično se počinje manjim dozama a potom se doze postepeno povećavaju u razmacima od po 3 dana.

Početna doza je 3 do 4 puta 100 do 200 mg, a maksimalna dnevna doza za odrasle je 5 mg po jednom kilogramu telesne mase.

Doziranje Aminofilina mora biti individualno a o terapiji i doziranju odlučuje Vaš lekar.

Kontraindikacije za upotrebu Aminofilina

Kontraindikacije za upotrebu leka Aminofilin su preosetljivost na aminofilin, epilepsija, a lek se takodje ne može koristiti u trudnoći.

Ako dojite, potražite savet lekara koliko i u kojoj meri lek Aminofilin može da utiče na dojenje i na bebu. Aminofilin prelazi u majčino mleko. Možda će Vam biti odredjena alternativna terapija.

Kada su u pitanju drugi lekovi, Aminofilin je kontraindikovan sa kortikosteroidima, makrolidima i njima sličnim antibioticima, neselektivnim beta-blokatorima, tireoidnim hormonima i sa vakcinama protiv virusa influence.

Dejstvo teofilina snižavanju barbiturati, fenitoin, hidantoin, ketokonazol, primidon, simpatikomimetici, kao i pušenje duvana.

Ovaj lek može uticati na dejstvo benzodiazepina i smanjiti njihovo sedativno dejstvo. S druge strane, tetraciklini mogu da utiču na učestalost neželjenih dejstava teofilina.

Bolesnicima se savetuje izbegavanje čaja, kafe, kakaoa, čokolade, koka-kole, zbog mogućeg potenciranja neželjenih dejstava leka. Aminofilin i alkohol, odnosno njihova istovremena upotreba u uputstvu za upotrebu leka nisu posebno kontraindikovani, ali se preporučuje izbegavanje veće količine alkoholnih pića tokom terapije.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Aminofilin

Lek treba uzimati uvek u isto vreme. Ako propustite dozu, lek treba uzeti što je moguće pre, osim ako je blizu vreme za sledeću dozu. Ne duplirajte nikada dozu da biste nadoknadili propušteno.

Obavestite lekara obavezno ako primetite simptome influence, groznice ili dijareje jer će možda biti potrebno prilagoditi dozu u tim slučajevima.

Nuspojave i neželjeni efekti

Najčešći neželjeni efekti su povraćanje, dijareja i osećaj mučnine. Uslučaju pojave neželjenih efekata obavestite lekara.

Predoziranje Aminofilinom

Posledice predoziranja mogu biti hipokalemija, hiperkalcemija, hipofosfatemija, acidoza, zatim tahikardija, aritmije, papitacije, anoreksija, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, nesanica, uznemirenost, glavobolja, konvulzije… U slučaju predoziranja neophodno je da se javite odmah lekaru!

Lek se čuva se na temperaturi do 25 C, van domašaja dece. Izdaje samo uz recept lekara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.