Amikacin antibiotik protiv infekcija i upala

2

Amikacin je antibiotik koji ima dejstvo širokog spektra.

Deluje izmedju ostalog protiv aerobnih gram-negativnih mikroorganizama, kao što su ešerihija koli, stafilokoka, salmonela, streptokoka… Nema učinak na anaerobne mikroorganizme.

Upotreba

Amikacin se koristi kod Infektivnih i upalnih bolesti, uzrokovane gram-negativnim mikroorganizmima, kod infekcija disajnih organa (bronhitis, upala pluća, plućni apsces…), koristi se još kod sepse, bakterijskog endokarditisa, CNS infekcija (uključujući meningitis); za Infekcije trbušne duplje ( upala trbušne maramice); za infekcije mokraćnog sistema (pijelonefritis, cistit, uretritis); protiv gnojnih infekcija kože i mekih tkiva (inficiranih opekotina, zaraženih čireva i rana od dekubitisa različitog porekla).

Upotrebljava se još kod infekcije bilijarnog sistema, infekcija kostiju i zglobova, infekcija rana i post-operativnih infekcija.

Doziranje leka

Lek se može naći u različitim oblicima: kapsule, tablete, kapi i ampule.

Dozu i oblik leka će odrediti Vaš lekar u odnosu na vaše opšte stanje i napredovanje bolesti. Uobičajena doza za odrasle i decu stariju od 6 godina je po 5 mg po kg na svakih 8 sati ili po 7.5 mg po kilogramu na 12 sati.

Amikacin antibiotik

Kod jednostavnih bakterijskih infekcija urinarnog trakta doza je po 250 mg na svakih 12 sati. Maksimalna doza za odrasle je 15 mg po kg na dan. Trajanje lečenja takodje će odrediti Vaš lekar. Obično traje od 3 do 10 dana.

Nemojte samoinicijativno prekidati terapiju čak i ako se osećate bolje.

Kod pacijenata sa smanjenom bubrežnom funkcijom potrebno je smanjiti dozu ili povećanje intervala između doza.

Nuspojave i neželjena dejstva pri upotrebi leka

Nuspojave se mogu javiti kod sistema za probavu u vidu mučnine, povraćanja, abnormalne funkcije jetre…

Mogu se još javiti anemija, leukopenija, granulocitopenija, trombocitopenija.

Kada je u pitanju periferni nervni sistem, od nuspojava su moguće: glavobolja, mamurluk, osećaj trnaca…

Mogući su još i gubitak sluha, gluvoća, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, umanjenje bubrežne funkcije.

Od alergijskih reakcija mogu se javiti osip, svrab i groznica, a od lokalnih reakcija bol na mestu uboda, dermatitis, upala vena i periflebit.

Kontraindikacije

Kohlearni neuritis, teško hronično zatajenje bubrega s azotemijom i uremijom, trudnoća, preosetljivost na lek, preosetljivost na druge aminoglikozide.

Sa oprezom lek treba koristiti kod bolesnika sa miastenijom gravis, kod botulizma, dehidriranosti, kod bubrežnih pacijenata, u neonatalnom razdoblju, kod nedonoščadi, kod starijih pacijenata i tokom dojenja.

Lek je kontraindikovan u trudnoći.

Lek se izlučuje u majčino mleko u malim količinama ali su tokom primene pri dojenju neke komplikacije registrovane kod novorođenčadi.

Poželjno je da se tokom lečenja prati funkcija bubrega kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega, i pri visokim dozama, ili kod dugog lečenja.

Bolesnicima sa zaraznim i upalnim bolestima mokraćnog sistema preporučuje sa povećan unos tečnosti tokom terapije. Kod pacijenata sklonim alergijama može doći do anafilaktičke reakcije, što zahteva neodožnu lekarsku intervenciju.

U slučaju predoziranja mogu se javiti gubitak sluha, ataksija, vrtoglavica, žeđ, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, ili zvonjenje u ušima i respiratorne smetnje.

Lek se izdaje u apotekama na lekarski recept. Treba ga čuvati na temperaturi od 5 do 25 stepeni, van domašaja dece.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

2 komentara

  1. Mirjana Jakšić on

    Hitno trebam Amikacin u tabletama. Da li postoji u prodaji i kolika je cijena?
    Lijepi pozdrav

    Mirjana Jakšić

  2. Ivan Škrmeta on

    Antibiogram mi pokazuje AMIKACIN. Vidim da ga ima u tabtetama i kapsulama, pa bih ga želi baš takvog jer su mi veoma loše vene. Ja sam na Hvaru pa mi recite gdje i kako ga mogu nabaviti. Gdje ste vi i gdje je vaša firma. Na internetu nisam uspio naći drugi kontakt (možda sam promašio).