Alvesco – lek za astmu

0

Alvesco je prozirni i bezbojni sprej u obliku aerosola, lek za astmu koji se kroz usta udiše u pluća. Spada u grupu protivupalnih lekova – kortikosteroida. Aktivna susptanca leka je ciklezonid.

Alvesco inhalator se koristi za kontrolu trajne astme kod odraslih i adolescenata (starih 12 godina i više). Deluje tako što pomaže lakše disanje, smanjuje simptome astme i smanjuje učestalost napada astme. Puno delovanje ovog leka ostvaruje se redovnom primenom i treba ga koristiti svaki dan, čak i kada se osećate dobro.

Alvesco nije lek za lečenje iznenadnih napada otežanog disanja. Za brzo ublažavanje takvog napada koriste se samo lekovi za brzo širenje disajnih puteva npr. salbutamol.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Alvesco sprej ako ste alergični na ciklezonid ili bilo koji drugi sastojak leka. Obavestite odmah svog lekara ako tokom lečenja Vaše disanje postane otežano i pogoršaju se simptomi poput kašlja, gubitka daha, piskanja pri disanju, stezanja u grudima, povećanja čujnosti disanja ili drugih znakova suženja bronhija.

Alvesco lek

Lek Vam možda ne odgovara ako se noću se budite zbog simptoma ili ako ne postižete očekivano poboljšanje nakon primene Ventolina.

Bolesnici s teškom astmom imaju povećan rizik iznenadnih napada astme. Takvi bolesnici se moraju redovno kontrolisati, i proveravati funkciju pluća.

Ako koristite tablete, broj tableta koje uzimate treba oprezno smanjivati tokom vremena a u tom vremenskom razdoblju možda se nećete osećati dobro pa ako se jave ozbiljni simptomi poput mučnine, povraćanja, proliva ili povišene temperature, javite se lekaru.

Znajte da ćete posle prestanka uzimanja tableta, neko vreme biti pod rizikom smanjenje funkcije nadbubrežne žlezde, a simptomi ovog stanja su nesvestica, mučnina, gubitak apetit, opadanje kose, slabost, glavobolja, problemi s pamćenjem, alergije i poremećaji nivoa šećera u krvi.

Alvesco sprej i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se svakako posavetujte sa lekarom.

Upotreba kod dece

Zbog nedovoljnih podataka, ovaj lek se ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina.

Alvesco i drugi lekovi

Pre početka terapije Alvescom obavestite lekara ako uzimate lekove protiv gljivičnih ili virusnih infekcija a koji sadrže: ketokonazol , itrakonazol, ritonavir ili nelfinavir jer oni mogu pojačati delovanje Alvesca.

Alvesco ne ulazi u interakcije s hranom i pićem a ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, obavezno to recite lekaru. Pošto nema dovoljno informacija o učincima Alvesca u trudnoći, lekar će Vam objasniti moguće rizike ili dobrobiti korišćenja Alvesca.

Ciklezonid se tokom trudnoće može uzimati samo ako očekivana dobrobit za majku opravdava mogući rizik za plod. Pošto nije poznato prelazi li udahnuti ciklezonid u majčino mleko, Alvesco se u periodu dok traje dojenje, propisuje samo ako je očekivana dobrobit za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Alvesco nema ili ima zanemariv uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i rada na mašinama.

Primena leka Alvesco i doziranje

Alvesco obavezno koristite prema uputstvu lekara. Dozu leka koju treba da uzimate, takodje određuje lekar u zavisnosti od Vaših potreba. Inače, preporučena doza Alvesca je 160 µg dnevno, što dovodi do kontrole astme kod većine pacijenata. Snižavanje doze na 80 µg dnevno može kod nekih pacijenata biti adekvatna doza održavanja.

Povećanje doze možda će biti potrebno tokom kratkog vremenskog perioda kod pacijenata kod kojih je došlo do teškog pogoršanja simptoma astme. Doza se može povećati do 640 µg na dan, primenjena dva puta dnevno po 320 µg.

Poboljšanje simptoma se oseća već u naredna 24 časa.

Alvesco se uglavnom koristi ujutru ili uveče, kao jedan ili dva udaha jednom na dan. Ako paralelno koristite lekove za brzo smirivanje iznenadnih napada astme, recite to lekaru kako bi Vam doziranje bilo prilagodjeno.

Važno je da inhalator upotrebljavate ispravno. Pre uzimanja leka proverite njegovu ispravnost. Skinite poklopac nastavka za usta pa 3 puta pritisnite gornji dio inhalatora prema dole i oslobodite 3 doze leka u vazduh.

Pumpica pre upotrebe ne treba da se trese, jer je lek otopljen u pomoćnoj supstanci i tačna doza se uvek oslobadja sa svakim pritiskom.

Lek se može primeniti sedeći ili stojeći, a Vi redovno čistite nastavak za usta, iznutra i spolja, suvom maramicom kojom treba da prebrišete i otvor kroz koji izlazi lek (bez vode).

Ako Vam je teško da koristite inhalator, alternativa je posebna komora koja se zove AeroChamber plus. Lekar će Vam dati detaljno uputstvo o upotrebi komore.

Ako uzmete više Alvesca nego što je trebalo ,nije potrebno posebno lečenje, ali o događaju bi trebalo da obavestite lekara. Ako se visoke doze koriste duže vreme, moguć je izvesni nivo supresije nadbubrežne žlezde. Ako ste zaboravili da uzmete lek nemojte nikada duplirati dozu. O prekidu terapije odlučuje lekar.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, Alvesco može izazvati neželjene efekte, ali ne kod svih pacijenata. Ako primetite neke od sledećih nuspojava, prestanite sa uzimanjem leka i javite se doktoru:

  • teške alergijske reakcije poput oticanja usana, jezika i ždrela,
  • alergijske reakcije: osip na koži, crvenilo ili svrb kao kod koprivnjače,
  • kašalj ili piskanje koji se pogoršavaju nakon inhalacije.

Manje česte nuspojave su promuklost, pečenje, upala, iritacija usta ili grla, gljivične infekcije usne duplje, glavobolja, neugodan ukus, suvoća usta ili grla, mučnina ili povraćanje. Retke nuspojave su osećaj lupanja srca, bol u abdomenu,visoki krvni pritisak.

Još se mogu javiti i nesanica, depresija, nemir, nervoza, razdražljivost ili uzbuđenost. Ove nuspojave se posebno mogu javiti kod dece.

Kod bolesnika koji kroz duži vremenski period uzimaju visoke doze moguće su nuspojave kao što su zastoj u rastu kod adolescenata, smanjenje gustine kostiju, katarakta, glaukom, mršavljenje udova a dobitak na težini u gornjem delu tela.

Rezervoar sa lekom je pod pritiskom pa ga nemojte bušiti, paliti, ni razbijati čak i kada je prazan. Nemojte držati lek na temperaturama višim od 50 stepeni.

Avesco sprej se može naći u pakovanu sa 60 ili 120 doza.

Proizvodjač leka je “Takeda” GmbH, Nemačka.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.