Alopurinol, lek za giht

1

Alopurinol je lek za giht, odnosno njegovu prevenciju. Giht je bolest kod koje dolazi do prekomernog nakupljanja mokraćne kiseline i stvaranja kristalića u zglobovima i tetivama. Ovi kristalići uzrokuju upalnu reakciju zbog čega zglobovi postaju otečeni, osetljivi i bolni i na najmanji dodir. Jaka bol se javlja i prilikom pokreta u bolešću zahvaćenim zglobovima.

Alopurinol tablete se upotrebljavaju i u prevenciji drugih stanja praćenih povećanim stvaranjem kiseline, kao što su bubrežni kamenci i drugi poremećaji bubrežne funkcije kao i tokom lečenja nekih zloćudnih bolesti kao što je karcinom.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste preosetljivi na alopurinol ili na neki od pomoćnih sastojaka u leku.

Pomoćni sastojci u leku su : laktoza hidrat; celuloza, mikrokristalična; povidon; kukuruzni skrob; karmelozanatrijum, umrežen; talk; magnezijum stearat

Sastav: Aktivna materija je alopurinol i jedna tableta sadrži 100 mg alopurinola.

Alopurinol tablete

Mere opreza

Ako se javi kožni osip ili bilo koji simptom alergijske reakcije odmah prekinite primenu Alopurinola i obratite se lekaru.

Moguće je da ćete dobiti manje dote leka ako imate poremećaj funkcije jetre ili bubrega, a potrebno je i pažljivo praćenje Vašeg stanja.

Oprez je potreban i ako bolujete od bolesti srca ili povišenog krvnog pritiska.

U slučaju trenutnog akutnog napada gihta, lečenje Alopurinolom ne treba počinjati dok se ne smire simptomi napada.

Alopurinol i drugi lekovi

Ako se desi da iz nekih razloga budete hospitalizovani, obavestite nadležnog lekaraa da uzimate Alipurinol tablete, kao i o bilo kojim drugim lekovima koje uzimate.

Važno je da lekaru kažete i ako uzimete neki od sledećih lekova:

 • aspirin ili slične lekove (salicilate)
 • teofilin (lek za ublažavanje problema s disanjem)
 • lekove za lečenje epilepsije
 • antibiotike
 • lek za lečenje HIV infekcije (didanozin)
 • lekove za lečenje određenih vrsta karcinoma
 • imunosupresive (lekove za smanjivanje imunološkog odgovora)
 • lekove za lečenje šećerne bolesti
 • lekove za srčane probleme ili povišeni krvni pritisak
 • antikoagulanse , kao što je varfarin
 • druge lekove za lečenje gihta.

Preporuka je da se lek uzima posle jela, da bi se smanjile probavne smetnje.

Alopurinol u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se upotreba Alopurinola kod trudnica, a primenu ovog leka kod dojilja takodje treba izbegavati.

Primena alopurinola kod dece je retka , osim u izuzetnim slučajevima (zloćudne bolesti i urođene anomalije metabolizma purina).

Kod pacijenata sa poremećenom bubrežnom funkcijom Alopurinol se treba upotrebljavati sa oprezom i u manjim dozama.

Kod bolesnika s poremećenom funkcijom jetre, lek se primjenjuje takodje s oprezom i u manjim dozama, uz povremenu kontrolu jetrene funkcije.

Alopurinol retko može da izazove nuspojave koje mogu uticati na psihofizičke sposobnosti, pa je potreban oprez pri obavljanju radnji koje zahtevaju potpunu mentalnu pažnju.

Doziranje

Doziranje uvek odredjuje lekar. Lečenje Alopurinolom obično se počinje manjim dozama (npr. 100 mg dnevno) da bi se smanjio rizik za nastanak nuspojava.

Preporučuje se sledeći način doziranja:

 • 100 do 200 mg dnevno kod blagih oblika gihta,
 • 300 do 600 mg dnevno u umereno teškim oblicima gihta,
 • 700 do 900 mg dnevno u teškim oblicima bolesti.

Najmanja preporučena doza je od 100 do 200 mg leka dnevno, a najveća dozvoljena doza je 900 mg na dan. Pojedinačna doza ne bi smela da bude veća od 300 mg.

Početak lečenja ovim lekom nekada može da dovede do akutnog napada gihta, pa je zato preporuka da se lečenje počne dozom od 100 mg na dan. Nakon toga, početna dnevna doza se postepeno povećava za 100 mg tokom jedne sedmice, a sve dok se ne postigne željeni nivo mokraćne kiseline u serumu, a pritom se ne sme prekoračiti najveća preporučena dnevna doza leka od 900 mg.

Lečenje se obično nastavlja dozom održavanja koja iznosi od 100 do 200 mg, 2 do 3 puta dnevno ili 300 mg u jednokratnoj dnevnoj dozi.

Doziranje zavisi od tipa lečenja ili profilakse, od stanja bolesnika, individualna je pa je najbolje pratiti uputstva lekara po tom pitanju.

Kod dece mladje od 15 godina doziranje je 10 do 20 mg/kg. Najveća preporučena doza kod dece ovog uzrasta je 400 mg na dan.

Kod starijih pacijenata, potrebno je primeniti najnižu dozu koja dovodi do zadovoljavajućeg smanjenja kiseline.

Ako ste uzeli više leka nego što Vam je propisano, odmah se javite najbližoj hitnoj pomoći ili o tome obavestite svog lekara.

Ako ste zaboravili da uzmete jednu dozu, uzmite je čim se setite, osim ako nije blizu uobičajeno vreme za dozu. U tom slučaju preskočite dozu koju ste zaboravili i nastavite sa sledećom dozom u uobičajeno vreme. Nikada nemojte duplirati dozu da biste nadoknadili propušteno.

Takodje je važno da sami ne menjate dozu ili prekinete uzimanje leka, jer to može izazvati pogoršanje bolesti i komplikacije. Alopurinol i alkohol u velikim koliinama nisu preporučljivi.

Nuspojave i neželjena dejstva

Javite se lekaru ako primetite sledeće nuspojave:

 • bolovi u zglobovima ili bolne otekline u preponama, pazuhu ili vratu
 • žuta boja kože ili benjača
 • problemi s jetrom ili bubrezima
 • mučnina, povraćanje, povremeno s tragovima krvi.

Retko se mogu javiti učestalo stvaranje modrica po koži i na najmanji pritisak, upala grla ili drugi znakovi infekcije. Ovaj lek može izazvati poremećaje krvi i limfe, posebno kod osoba koje imaju poremećaj funkcije jetre ili bubrega.

Od ostalih nuspojava zabeleženi su još povišena temperatura, krv u mokraći, povišene vrednosti masnoća u krvi, slabost, obamrlost, nesigurnost na nogama, nemogućnost pokretanja mišića, gubitak svesti, glavobolja, vrtoglavica, omaglica, poremećaji vida, bol u grudima, povišeni krvni pritisak ili usporeni puls, muška neplodnost ili poremećaji erekcije, povećanje grudi, promene funkcije probavnog sistema, promene u osećaju ukusa, katarakta, ispadanje ili promena boje kose, konvulzije, depresija, nakupljanje tečnosti sa stvaranjem otoka, posebno oko gležnjeva, osećaj žeđi, umora i mršavljenje koji mogu biti znakovi pojave šećerne bolesti.

Lek Alipurinol se čuva na temperaturi do 25°C, van dohvata dece. Dobija se samo na recept u apotekama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

 1. Nuspojave i nexeljena dejstva su tolika, da nakon citanja teksta odustajem od ovog leka.