Afloderm – antizapaljenski preparat

0

Afloderm krema spada u grupu medikamenata koje zovemo topikalnim (koriste se samo na kožu) kortikosteroidima.

Primena: Ova krema ima antizapaljensko dejstvo i koristi se za sprečavanje prekomerne reakcije kože na različite faktore koji dovode do zapaljenskih reakcija, koji uzrokuju ekcem ili dermatitis.

Kontraindikacije

Afloder kremu nemojte primanjivati ako ste preosetljivi na alklometazon ili bilo koji od pomoćnih sastojaka leka, ako imate neko drugo oboljenje kože: rozaceu, akne, tuberkulozu kože, herpes, vakciniju, ovčije boginje, perioralni dermatitis, zatim ako imate oštećenu kožu, gljivičnu ili bakterijsku infekciju kože.

Krema nije namenjena za bebe i decu koja su mladja od godinu dana.

Ako se pri primeni kreme jave alergijske reakcije praćene svrabom, peckanjem i crvenilom, prestanite sa primenom leka i javite se lekaru. Nije preporučljiva dugotrajna primena kreme na velikim površinama kože, naročito pod zavojima.

Afloderm krema

Ne primenjujte Afloder kremu u oko ili u okolini oka jer postoji rizik od razvoja katarakte ili glaukoma. Krema se ne koristi protiv gljivica.

Odredjeni delovi tela (prepone, pazuh i perianalna regija), podložni su javljanju strija pri lokalnom lečenju ovom kremom pa primena masti na tim regijama treba da je što kraća.

Ne preporučuje se paralelna primena drugog krema ili masti koji sadrže kortikosteroide jer se povećava rizik od nastanka neželjenih dejstava.

Primena masti kod dece

Zbog veće površine kože u odnosu na telesnu masu i nedovoljno razvijene funcije kože, moguća je resorpcija proporcionalno veće količine kreme što uzrokuje neželjena dejstva. Takodje, korišćenje masti pod pelenama može dovesti do pojačane resorpcije pa primenu masti kod dece treba svesti na najmanju moguću meru i uz oprez.

Afloderm u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni lokalna primena preparata Afloderm kreme je dozvoljena isključivo ako to proceni i dozvoli Vaš lekar, odnosno ako moguća korist po majku prevazilazi potencijalne rizike za plod. Ipak, i u tim slučajevima primena mora biti kratkotrajna i ograničena na malu površinu tela. Ako dojite, kremu takodje možete koristiti prema proceni lekara, ali preparat ne smete nanositi na kožu dojki pre dojenja.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Sastojak kreme – propilenglikol, cetostearil alkohol i hlorkrezol mogu uzrokovati nadraženost i pojavu alergijskih reakcija na koži.

Neželjena dejstva na mestu primene su svrab, žarenje, crvenilo, suvoća kože, nadražaj, kao i ospa. Veoma retko, može se desiti smanjenje sadržaja kolagena u potkožnom tkivu, zatim pojava akni, hipopigmentacija, milijarija, površinske vazodilatacije i sekundarne infekcije kože.

Doziranje i primena

Afloderm krem je namenjen isključivo za lokalnu primenu kod akutnih, vlažnih promena na koži. Stavlja se samo na čistu i suvu kožu.

Količinu masti koju Vam je odredio lekar, nanesite dva do tri puta na dan u tankom sloju, laganim utrljavanjem. Pre i posle primene kreme dobro operite ruke.

Kože posle nanošenja kreme nemojte prekrivati zavojem ili pelenama osim ako to nije odredio doktor.

Kod dece, mas treba utrljavati 2 – 3 puta na dan.

Ukoliko za 2 sedmice ne dodje do poboljšanja, obratite se lekaru.

Oprez – U slučaju da kremu nanosite na velike površine oštećene kože u dužem periodu, može doći do pojačane resorpcije u krvotok i ispoljavanja sistemskog dejstva – supresije hipotalamo-hipofizno-nadbubrežne osovine sa zastojem rasta i pojave intrakranijalne hipertenzije, Cushing-ovog sindroma, hiperglikemije, glukozurije…

Ako ste zaboravili da nanesete kremu, primenite je čim se setite i nastavite uobičajenim ritmom. Nikada ne duplirajte doze.

Cena leka je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.