Aerogal – lek protiv simptoma alergije

0

Aerogal je lek za alergiju koji ne izaziva pospanost. Tablete Aerogal kontrolišu alergijske reakcije i simptome koje alergija izaziva – alergijski rinitis koji prate zapaljenje sluznice nosa prouzrokovano alergijom na polen ili grinje. Smanjuje kijavicu, curenje iz nosa, svrab nosa i nepca, crvenilo, svrab i suzenje očiju. Aerogal se propisuje i protiv simptoma koji su u vezi sa urtikarijom (koprivnjača).

Pod dejstvom Aerogal-a, navedeni simptomi su u okviru 24 sata pod kontrolom što omogućava normalno dnevno funkcionisanje i normalan san, koji ume da bude poremećen tokom alergijskih reakcija.

Kontraindikacije

Ne smete koristiti Aerogal ako ste alergični na desloratadin, loratadin ili neki od sastojaka leka. Lek je namenjen za osobe uzrasta od 12 godina ili više. Za decu mladju od 12 godina lek se preporučuje u vidu sirupa. Posebno budite pažljivi u primeni leka ako imate slabu funkciju bubrega. Tada je preporuka da se konsultujete sa Vašim lekarom o primeni leka.

Aerogal lek

Nema poznatih interakcija leka Aerogal između sa drugim lekovima.

Primena leka se ne preporučuje tokom trudnoće ili dojenja.

Kod nekih osoba se tokom primene leka može javiti pospanost, što može uticati na sposobnost upravljanja motornim vozilima i rukovanja mašinama.

Doziranje leka – način upotrebe

Uvek uzmite lek Aerogal onako kako Vam je to lekar odredio. Uobi

ajena doza je jedna tableta dnevno. Tabletse guta cela sa vodom, sa ili bez hrane.

Vaš lekar će odrediti dužinu lečenja. Dužina lečenja zavisiti od razvoja bolesti.

Ukoliko ste uzeli više leka nego što je trebalo ne očekuju se ozbiljniji problem, ali se svakako konsultujte sa lekarom.

Ako ste zaboravili da popijete lek, uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme i nikad ne uzimajte duplu dozu da nadoknadite onu propuštenu.

Aerogal sirup – antialergijski lek namenjen deci

Aerogal sirup se primenjuje kod dece starosti 1 do 11 godina a mogu ga koristiti i stariji.

Doziranje sirupa: U pakovanju je priložena plastična kašičica obeležena na 2,5 ml i 5 ml. Deca uzrasta od 1 do 5 godina piju 2,5 ml sirupa jednom dnevno. Deca uzrasta od 6 do 11 godina piju 5 ml sirupa jednom dnevno.

Odrasli i adolescenti – 12 godina ili više, piju 10 ml sirupa jednom dnevno. Sirup progutajte, a potom popijte čašu vode. Lek možete uzeti sa ili bez hrane.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Kod većine dece i odraslih neželjene reakcije su skoro iste bilo da je u pitanju sirup ili tablete. Česte neželjene reakcije kod dece mlađe od dve godine su proliv, groznica i nesanica, a kod odraslih često javljaju umor, suva usta i glavobolja.

Veoma retko se javljaju teške alergijske reakcije (otežano disanje; zviždanje u grudima, svrab, koprivnjača, i otok, osip), lupanje srca, ubrzan rad srca, bol u stomaku, muka, povraćanje, nelagodnost u trbuhu, proliv, nesanica, vrtoglavica, pospanost, bol u mišićima, halucinacije, konvulzivni napadi, uznemirenog upala jetre i poremećaj funkcionalnih testova jetre.

Cena leka je od oko 400 dinara. Proizvodjač leka je Galenika, Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.