Aerius – tablete i sirup protiv alergija

0

Aerius sirup

Aerius sirup je lek protiv alergije. Pomaže u kontroli alergijskih reakcija i njenih simptoma. Lek  ublažava simptome alergijskog rinitisa -upala nosnih puteva uzrokovana alergijom, a to su kijanje, curenje ili svrab nosa, suvi kašalj, svrab nepca, crvenilo i suzenje očiju…

Sirup se koristi i za ublažavanje simptoma urtikarije – koprivnjača i svrab kože.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Aerius sirup ako ste preosetljivi na desloratadin, na bilo koji od ostalih sastojaka lijeka ili na loratadin. Aerius sirup se ne preporučuje za decu, odnosno bebe mladje od godinu dana.

Aerius sirup  uzimajte uz oprez ako imate oslabljenu funkciju bubrega. Ne smete uzimati Aerius sirup ako ste alergični na boju E110. Lek sadrži saharozu i sorbitol, pa ako ne podnosite neke vrste šećera, obratite se lekaru pre uzimanja ovog sirupa.

Aerius tablete

Sirup u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, ne preporučuje se uzimanje Aerius sirupa.

Nuspojave – neželjena dejstva

Vrlo retko neke osobe osete pospanost. Česte nuspojave kod dece mlađe od 2 godine bile su proliv, vrućica i nesanica. Kod odraslih to su umor, suva usta, glavobolja.

Prjavljene su i sledeće nuspojave: otežano disanje, piskanje, svrab, koprivnjača, otok i osip.

Zabeleženi sui palpitacija, ubrzano kucanje srca, bol u stomaku, mučnine, povraćanje, nadražen želudac, proliv, pospanost, nesanica, bol u mišićima, halucinacije, napadi, nemir s pojačanim pokretima tela, upala jetre i abnormalni testovu jetrene funkcije.

Doziranje

Deca od 1 do 5 godina starosti: 2.5 ml (1/2 kašičice od 5 ml) sirupa jedanput dnevno.

Deca od 6 do 11 godina starosti: 5 ml sirupa jednom dnevno.

Odrasli i adolescenti (od 12 godina i više): 10 ml sirupa jedanput dnevno.

Progutajte sirup, potom popijte malo vode. Možete uzeti sirup uz obrok ili na prazan želudac.

Dužina lečenja urtikarije razlikuje se od bolesnika do bolesnika.

Predoziranje sirupom- Ne bi trebalo da imate ozbiljne probleme kod slučajnog predoziranja, ali ako ste uzeli više leka nego vam je propisano, od onog što je maksimalna doza – obratite se lekaru.

Ako ste zaboravili uzeti Aerius sirup uzmite Aerius što pre moguće, a potom nastavite sa uzimanjem leka prema uobičajenom rasporedu. Nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Aerius tablete

Aerius tablete takodje se koriste kod alergijskih reakcija, i što je veoma bitno, ne izazivaju pospanost.

Pije se po jedna tableta dnevno, uz obrok ili na prazan stomak.

Tablete su kontraindikovane za vreme trudnoće i dojenja.
Neželjena dejstva su retka a medju njima su suvoća usta, mučnina, glavobolja, umor, nesanica.

Lekari uglavnom preporučuju da se nakon popijene cele kutije tableta (pakovanje sadrži blister sa 10 tableta) napravi pauza od 3 meseca ali o detaljnijoj primeni se morate konsultovati sa doktorom.

Lek deluje 24h, olakšava obavljanje dnevnih aktivnosti, mirniji san. Iako Aerius tablete i alkohol nisu u uputstvu posebno kontraindikovani, ne preporučuje se paralelna primena ovog leka i alkoholnih pića tokom lečenja.

Cena leka je od oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.