Aciklovir – mast protiv herpesa

0

Aciklovir tablete

Lek Aciklovir spada u grupu lekova koji imaju dejstvo protiv virusa. Ulazi u ćeliju virusa i blokira procese važne za život virusa, što dovodi do stopiranja stvaranja novih virusa.

Aciklovir tablete se primenjuju za lečenje infekcije kože (osip) koju izaziva virus Varicella zoster (ovčije boginje i herpes zoster), za lečenje ili sprečavanje ponovljene infekcije kože i sluzokože koju izaziva herpes virus ( Herpes simplex ), koji se može manifestovati kao žvale na ustima, kao i genitalnog herpesa. Tablete se koriste i kod osoba sa oslabljenim imunitetom, jer imaju manju sposobnost u borbi sa infekcijama. Ako je virusna infekcija takvog tipa da izaziva akne i bubuljice, možda će Vam lekar savetovati primenu Aciklovira.

Kontraindikacije

Aciklovir tablete ne treba da koristite ako ste imali alergijsku reakciju na aciklovir ili valaciklovir, kao i na neki od drugih sastojaka tableta.

Budite pažljivi u primeni leka ako imate problema sa bubrezima, ako ste stariji od 65 godina, a ako imate problema sa bubrezima, uzimajte dosta vode dok ste na terapiji aciklovirom.

Aciklovir mast

Oprez je potreban i ako već koristite Probenecid, Cimetidin i mikofenolat mofetil.

Aciklovir tablete možete uzeti sa hranom ili bez nje. Obratite se lekaru pre upotrebe leka, jer se u njegovom sastavu nalazi laktoza. Aciklovir i alkohol u uputstvu nisu posebno kontraindikovani.

Aciklovir u trudnoći i dojenje

Recite lekaru ako ste u drugom stanju ili mislite da biste mogli biti trudno. Neophodna je posebna opreznost ako je neophodno da se aciklovir koristi kod trudnica i dojilja.

Doziranje – primena leka

Doza koju ćete uzimati zavisiće od vrste problemakoji imate. Tablete se gutaju cele, sa malo vode. Možete staviti tabletu u čašu, sipati vode tako da prekrije celu tabletu, promešati i onda popiti ili dati detetu.

Za lečenje herpes simplex infekcija: 200 mg aciklovira uzima se 5 puta dnevno u intervalima od po 4 sata, uz izostavljanje noćne doze. Lečenje traje 5 dana, a u slučaju teških inicijalnih infekcija i duže.

Kod teško imunokompromitovanih pacijenata i kod pacijenata sa oštećenom resorpcijom iz creva lekar Vam može udvostručiti dozu na 400 mg aciklovira.

Kod supresije herpes simplex infekcija kod imunokompetentnih pacijenata: 200 mg aciklovira uzima se 4 puta dnevno u intervalima od oko 6 sati.

Kod nekih pacijenata na dnevnoj dozu od 800 mg aciklovira, može doći do pogoršanja infekcije. Terapiju treba povremeno prekinuti u intervalu od 6 do 12 meseci.

Za profilaksu herpes simplex infekcija kod imunokompromitovanih pacijenata: 200 mg aciklovira treba uzimati 4 puta dnevno u intervalima od oko 6 sati.

U lečenju varicella i herpes zoster infekcija: 800 mg aciklovira treba uzimati 5 puta dnevno u intervalima od oko 4 sata, uz izostavljanje noćne doze. Lečenje treba da traje nedelju dana.

Doziranje kod dece: Lečenje herpes simplex infekcija i profilaksa herpes simplex infekcija kod imunokompromitovanih: deca starosti do dve godine i starija treba da dobiju doze za odrasle, a deca mlađa od dve godine koriste pola doze za odrasle. Za lečenje varicella infekcije: deca od 6 godina i starija koriste 800 mg aciklovira četiri puta dnevno. Deca uzrasta od 2 do 5 godina: 400 mg aciklovira 4 puta na dan. Deca mlađa od 2 godine: 200 mg aciklovira 4 puta dnevno. Lečenje treba traje 5 dana.

Doziranje kod starijih pacijenata: Važno je smanjiti dozu kod starijih pacijenata sa oštećenom bubrežnom funkcijom. Kod pacijenata sa teškim oštećenjem bubrega preporučuje se smanjenje doze na 200 mg aciklovira 2 puta dnevno u intervalima od oko 12 sati.

Za lečenje herpes zoster infekcija, doza je 800 mg aciklovira dvaput dnevno, u intervalima od 12 sati.

Ako ste uzeli veću dozu aciklovira nego što bi trebalo, ili je greškom neko drugi uzeo Vaš lek, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom!

Ako ste zaboravili da uzmete jednu dozu, uzmite dozu čim se budete setili, a zatim narednu dozu u pravo vreme. Nemojte prekidati terapiju na svoju ruku, jer dužinu terapije odredjuje lekar.

Nuspojave

Moguća su sledeća neželjena dejstva: Retko se javlja alergijska reakcija na lek kada se treba obratiti lekaru za savet. Simptomi alergijske reakcije su sip, svrab, plikovi po koži, otok lica, usana, jezika ili drugih delova tela, otežano disanje, zviždanje ili šištanje pri disanju, povišena temperatura, nesvestica…

Ostala neželjena dejstva su: glavobolja, nesvestica, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, osip, kožne reakcije nakon izlaganja suncu, umor, svrab, groznica, gubljenje kose, koprivnjača, otežano disanje, uticaj na neke analize krvi i urina…

Aciklovir mast

Aciklovir mast ili krema se koristi u lečenju početne faze genitalnog herpesa i kod ograničenih kožno-sluzokožnih infekcija izazvanih Herpes simplex virusom.

Mere opreza: Aciklovir mast nije namenjena za upotrebu na sluznici, u ustima, za oči, ili u vagini, pošto može da izazove iritaciju tako da se ne koristi na primer, protiv kondiloma. Vodite računa da mast ne dođe u kontakt sa očima. Potreban je oprez ukoliko se aciklovir primenjuje kod trudnica i dojilja. Majke koje doje i imaju herpesne lezije u blizini dojke ili na dojci, ili je bradavica zahvaćena infekcijom, ne bi trebalo da doje dok su na terapiji Aciklovirom.

Primena

Aciklovir mast se ne sme mešati ni sa čim, čak ni sa vodom.Operite ruke pre i posle primene masti. Potrebno je naneti tanak sloj masti na zahvaćena područja šest puta na dan. Mast se koristi 7 dana a razmak izmedju dvamazanja treba da je 3 sata. Ako nakon nedelju dana ne osetite poboljšanje, obratite se svom lekaru. Ne prekidajte terapiju dok to ne odredi Vaš lekar.

Cena leka Aciklovir mast je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.