Gynoflor – vaginalete za regulisanje vaginalne ravnoteže

0

Gynoflor vaginalete koriste se za ublažavanje atrofičnog vaginitisa koji je uzrokovan nedostatkom hormona estrogena kod žena u menopauzi i u postmenopauzalnom periodu, i to nakon terapije antiinfektivnim ili hemioterapijskim lekovima.

Ovaj lek se koristi i za vaginalne infekcije i obnavljanje vaginalne flore.Tada treba jednu do dve vaginalete u periodu od 6-12 dana, pre spavanja, staviti duboko u vaginu.

Kod atrofičnog vaginitisa i za terapiju postmenopauzalnog vaginalnog sekreta koristi se jedna vaginalna tableta nedelju dana,a potom je doza održavanja jedna do dve vaginalne tablete nedeljno.

Ginoflor se takodje može koristiti za lokalnu terapiju svraba, pečenja i suvoće vagine koji obično uzrokuju bol pri seksualnom odnosu.

Gynoflor vaginalete

Zdrava vagina je u stanju biološke ravnoteže onda kada je otporna na mehaničkei hemijske iritante i to zahvaljujući prirodnom zaštitnom mehanizmu. Taj mehanizam se zasniva na vaginalnoj flori koja se sastoji uglavnom od Lactobacillus bakterija. Ove bakterije proizvode mlečnu kiselinu i druge antiinfektivne materije, čime stvaraju kiselu sredinu u vagini i tako sprečavaju rast nepoželjnih mikroorganizama.

Ovaj prirodni mehanizam odbrane može biti narušen usled tretmana nekim lekovima kao što su na primer antibiotici, zatim zbog nedostatka hormona (najčešće u vreme menopauze i postmenopauze), usled neadekvatne higijene, lokalnih infekcija ili nekih teških oboljenja.

Lek Ginaflor sadrži bakterije Lactobacillus i tako pomaže da se u vagini povrati prirodni balans.

Pošto mehanizam zaštite može da oslabi i usled manjka hormona, naročito kod starijih žena, ginoflor kao drugu aktivnu supstancu sadrži estriol. Reč je o prirodnom ženskom polnom hormonu koji obezbedjuje da sluzokoža vagine bude elastična i blago vlažna i da ima odgovarajuću cirkulaciju krvi. Svi ovi uslovi su važni kako bi Lactobacillus bakterije mogle da žive u vagini.

Kontraindikacije

Zbog toga što sadrže estriol (estrogen) ove vaginalete ne treba da koriste pacijentkinje sa malignim tumorima materice, vagine ili dojke, kao ni žene sa endometriozom.

Ginoflor ne koristite ako imate neku ozbiljnu upalu, vaginalnu infekciju ili krvarenje nepoznatog porekla.

Lek ne treba da koriste pacijentkinje koje su alergične na bilo koji sastojak vaginaleta kao ni devojčice koje još nemaju mesečni menstrualni ciklus.

Lekar će odrediti da li treba da koristite, i koliko dugo ginoflor tablete ako imate neko od sledećih stanja:

-Tromboza, embolija, teška oboljenja srca, teški poremećaji bubrega i jetre, visok krvni pritisak, epilepsija, migrena, porfirija, poremećaj metabolizma masti, dijabetes, ciste u dojkama, gluvoća srednjeg uha u trudnoći, alergija, svrab i osipi.

Obavestite Vašeg lekara ako koristite već neke lekove ili mast namenjenu terapiji promena u vaginalnom području.

Ginoflor u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili to namerevate ne treba da koristite ove vaginalete, kao ni tokom perioda dojenja.

Lekar će odlučiti da li eventualno može da Vam dozvoli upotrebu Ginoflora samo kada proceni da je potencijalna korist za majku veća od mogućih rizika po bebu.

-Najbolje je vaginaletu ginoflor ubaciti duboko u vaginu uveče pre spavanja. Ako tokom terapije ovim lekom nastupi menstruacija, prekinite lečenje, pa ga nastavite nakon što mesečni ciklus prodje.

Cena pakovanja sa 12 vaginaleta Gynoflora je oko 1 200 dinara.

Nuspojave

Neželjena dejstva ovog leka su prolaznog tipa i blaga : peckanje, svrab i vrlo retke alergijske reakcije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.