Grippostad C – lek protiv gripa i prehlade

0

Grippostad C je lek koji se koristi za ublažavanje simptoma gripa i prehlade. Grippostad C je kombinovani preparat koji sadrži četiri aktivne supstance: paracetamol, kofein, vitamin C i hlorfenamin. Paracetamol otklanja bolove u mišićima, glavobolju i slična bolna stanja a takodje snižava povišenu telesnu temperaturu. Kofein je snažan stimulator centralnog nervnog sistema i tako smanje sedaciju izazvanu antihistaminikom, a dodatno potencira uticaj paracetamola na otklanjanje bolova.

Hlorfenamin deluje kao antihistaminik i smanjuje curenje iz nosa, otok nosne sluznice, iritacije ili crvenilo očiju, a važan vitamin C jačava otpornost organizma, štiteći ga od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Grippostad u slučaju preosetljivosti na neke od materija u leku. Grippostad tablete nemojte koristiti niako imate oštećenu funkciju bubrega ili jetre. Ove kapsule nisu preporučljive ni u slučaju da bolujete od nedostatka glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze, patite od povišenog očnog pritiska ili ako imate povećanu prostatu. Lek nije namenjen deci koja su mladja od 12 godina.

Ako ste trudni ili dojite, Grippostad se takodje ne preporučuje!

Grippostad C lek

Opez pri primeni

Ako patite od začepljenja žučnih kanala ili mokraćne bešike, ako patite od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, zatim, ako imate pojačanu funkciju štitne žlezde, srčanu aritmiju ili anksiozost, obratite se lekaru pre primene ovog leka.

Nemojte uzimati Grippostad istovremeno sa drugim lekovima koji sadrži paracetamol.

Uzimanje drugih lekova

Recite lekaru ako već uzimate neki od sledećih lekova:

Lekovi za lečenje Hiva, lekovi protiv gihta, protiv bolova, protiv zgrušavanja krvi, tablete za spavanje i za smirenje, antikonvulzivi, simpatomimetici, hormoni štitnjače, teofilin, pilule za kontracepciju, cimetidin, disulfiram i antibiotici kao što su: hloramfenikol, rifampicin, izonijazid…

Važne napomene

Tokom primene Grippostada  izbegavajte unos alkohola. Nekada ovaj lek može uticati na pažnju i tako smanji sposobnost učestvovanja u saobraćaju. Grippostad C ne treba koristiti tokom dužeg vremenskog perioda ili u većim dozama bez konsultacije sa lekarom.

Način primene Grippostad tableta i doziranje

Odrasli: Na početku se uzimaju po dve kapsule ujutru, u podne i uveče a posle ublažavanja simptoma dovoljno je uzeti po jednu kapsulu ujutro, u podne i uveče. Kapsule se gutaju sa dosta tečnosti.

Grippostad se primenjuje dok ne nestanu simptomi. Ako oni ne nestanu – obratite se lekaru. Ako ste uzeli više kapsula od propisanog broja, odmah se javite lekaru. Simptomi predoziranja su:muka, povraćanje, bledost, jače znojenje, pospanost i slabost, bolovi u stomaku.

Takodje, ako ste propustili da popijete dozu, nemojte uzeti više kapsula kako biste nadoknadili propuštenu , već nastavite sa uobičajenom primenom leka.

Moguće nuspojave

Visoke doze C vitamina, mogu da poremete rezultate nekih laboratorijskih analiza dok hlorfenamin može umanjiti reakcije kod testova na kožne alergije.

Vrlo retko se javljaju promene u krvnoj slici kao što su smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca leukopenija, neutropenija, agranulocitoza, trombocitopenija, pancitopenija, aplastična anemija i

stvaranje methemoglobina pri velikim dozama. Vrlo retko se javljaju i jači apetit, psihotične reakcije

i gušenje. Takodje su retko prijavljeni nesvesni pokreti, umor, pospanost, razvijanje glaukoma, poremećaji vida, poremećaji mokrenja, gastrointestinalne tegobe, respiratorna preosetljivost i bronhospazam. Često se javljaju suva usta. Manje često su prijavljene sledeće nuspojave: osip i crvenilo.

Pakovanje: 20 kapsula

Cena leka je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.