Gluformin tablete snižavaju povišene vrednosti glukoze u krvi

0

Gluformin je lek koji spada u grupu hipoglikemika. Gluformin tablete snižavaju povišene vrednosti glukoze u krvi kod bolesnika koji imaju dijabetes nezavisno od insulina – tip 2.

Gluformin se primenjuje naročito kod pacijenata koji su primenjivali adekvatnu dijetu ali ona nije dala željene rezultate.

Može se dati kao početna samostalna terapija ali i u kombinaciji sa preparatima sulfonilureje uz pažljivu procenu kontraindikacija.

Doziranje

Uobičajena početna doza je jedna tableta (850 mg) dnevno. Doza se zatim postepeno povećava do postizanja željenog terapijskog učinka. Obično su dve tablete dnevno dovoljne za postizanje zadovoljavajućeg učinka. Maksimalna doza je 3 tablete dnevno.

Gluformin tablete

Kako biste umanjili mogućnost nuspojava u probavnom sistemu, podelite dnevnu dozu na dva dela i uzimajte ih tokom ili posle jela – bez žvakanja.

Primena Gluformina se ne preporučuje za terapiju kod dece. Takodje, Gluformin se sme koristiti za lečenje starijih osoba samo ako nemaju problema sa bubrezima.

Predoziranje – U slučaju predoziranja, može se javiti fatalna laktacidoza. Simptomi su mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku i mišićima, jako znojenje, nesvestica ili koma. U tom slučaju pacijenta hitno treba hospitalizovati.

Kontraindikacije

Gluformin ne smeju da primenjuju pacijenti sa razvijenom dijabetičkom komom, ketoacidozom, sa teškim infekcijama i traumama ili u ostalim ozbiljnim poremećajima, kada je hiperglikemiju potrebno regulisati insulinom. Gluformin se ne sme davati bolesnicima sa oštećenjem bubrega i jetre.

Takodje, upotreba ovog leka nije dozvoljena pacijentima sa srčanim zatajenjem, nedavnim infarktom miokarda, poremećajima disanja, u slučaju dehidracije, alkoholizma i kod drugih stanja koja mogu pospešiti razvoj laktacidoze.

Gluformin ne treba da koriste deca ni jako stare osobe. Ne primenjuje se ni kod pacijenata sa dijabetesom zavisnim od insulina, kao ni kod onih sa dijabetesom nezavisnim od insulina a kod kojih terapija preparatima sulfonilureje nije pokazala uspeh.

Gluformin ne treba da koriste osobe preosetljive na metformin.

Napomena: Bolesnicima koji su na kombinovanoj terapiji Gluforminom i preparatom sulfonilureje ne preporučuje se upravljanje vozilima i mašinama zbog moguće pojave simptoma hipoglikemije.

Gluformin u trudnoći i dojenje

Gluformin se ne sme koristiti tokom trudnoće i dojenja.

U slučaju izostanka ovulacija, moguće je da će Vam ginekolog propisati ovaj lek radi ponovnog uspostavljanja redovnog menstrualnog ciklusa kao i za policistične jajnike.

Nuspojave

Gluformin se inače dobro podnosi, mada se u početku terapije kod 5 do 20 odsto pacijenata javljaju smetnje kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, anoreksija i metalni ukus u ustima ali one ne zahtevaju prekid terapije ovim lekom.

Počinjanje terapije sa nižim dozama i postupno povećavanje doze, smanjiće mogućnost nuspojava. Medjutim, ako probavne nuspojave traju duže, lečenje onda treba prekinuti.

Prijavljeni su izolovani slučajevi smanjene apsorpcije vitamina B12 i folne kiseline tokom terapije ovim lekom.

Metformin kao aktivna supstanca takodje utiče na telesnu masu pa je moguće da će izazvati mršavljenje kod pacijenata.

Interakcije sa drugim lekovima i alkohol

Tokom primene Gluformina, izbegavajte uzimanje alkohola jer on dodatno snižava glukozu u krvi i uzrokuje porast mlečne kiseline.

Primena Gluformina sa drugim lekovima za istu indikaciju (insulin, preparati sulfonilureje i akarboze) može pojačati hipoglikemičko dejstvo.

Hipoglikemični učinak mogu pojačati i lekovi kao što su: nesteroidni antireumatici, inhibitori monoaminooksidaze, oksitetraciklin, ACE inhibitori, derivati klofibrata, ciklofosfamid i njegovi derivati, beta-blokatori i blokatori adrenergičkih neurona.

Paralelna primena nekih lekova smanjiće dejstvo metformina a to su: glukokortikoidi, kombinacije estrogena i gestagena, adrenalin i drugi simpatomimetici, glukagon, tiroidni hormoni, tiazidi i diuretici Henleove petlje, diazoksid, fenotiazini i derivati nikotinske kiseline.

Terapiju Gluforminom treba prekinuti najmanje dva dana pre i dva dana posle radiološkog pregleda rentgenskim zračenjem uz primenu kontrasta i hirurškog zahvata pod opštom anestezijom.

Cena ovog leka je oko 150 dinara.

Proizvodjač je Hemofarm Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.